Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Groningen

Op Wandel.nl vind je overzichten van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van de grootste noordelijke stad van Nederland: Groningen.

Groningen

Groningen is de grootste stad van noordelijk Nederland en heeft een afwisselend landschap. Geniet van het historische centrum middenin de bruisende studentenstad. Of ga wandelen net buiten de stadsgrenzen in de prachtige natuurgebieden en door veengebied met moerasbossen.

Paterwoldsemeer
Paterwoldsemeer (Wikimedia: Hardscarf)

Rondwandeling Paterswoldsemeer

Deze wat langere wandelroute ten zuiden van Groningen brengt je in 17 kilometer langs het Paterwoldsemeer en de Hoornse plas. Een aanrader voor waterfanaten. Na het rondje om de plas vervolgt de route zich via natuurgebied ‘Friescheveen’, landgoed Vennebroek en landgoed de Braak. Vervolgens loop je terug over de dijk langs het waterbergingsgebied de Onlanden. De verrassende en afwisselende route start bij de Parkeerplaats op Oude Badweg 1.

Meer informatie

Park Selwerd en Selwerderhof

Het Selwerderhof is een enorme parkbegraafplaats waar het voor wandelaars ook erg mooi wandelen is. Vooral in het voorjaar en begin van de zomer geniet je tijdens deze wandeling van 8 kilometer van talrijke, uitbundig bloeiende, struiken. Het gekwetter van de vele zangvolgels ontbreekt ook niet. De route start bij station Groningen en voordat je bij Selwerderhof komt, loop je eerst over wandelpaden langs singels, door park Selwerd en zelfs een stukje door de polder.

Meer informatie
Fontijn op Selwerderhof
Fontijn op Selwerderhof (Afbeelding: Anton Rengers)
Slenk in de Onlanden tijdens zonsopkomst
Slenk in de Onlanden tijdens zonsopkomst (Afbeelding: Sander vd Werf)

Natuurommetje De Onlanden

Op 20 minuten fietsen vanaf het centrum van Groningen vind je dit natuurommetje door De Onlanden. De rondwandeling van iets minder dan 7 kilometer start bij restaurant De Onlanderij in Eelderwolde. Twintig jaar geleden was het gebied nog strak boerenland. Nu kronkelt de beek Eelderdiep door het gebied en kan je hier de roerdomp en de zilverreiger spotten.

Meer informatie

Route Wandelvanuit Groningen

Op wandelvanuit.nl vind je een route van 15 kilometer vanaf recreatiepark Kardinge in Groningen. De route brengt je door aangelegde bossen, langs en door weilanden naar het dorpje Garmerwolde. Hier kom je langs een aantal bijzondere gebouwden, zoals de kerk van Garmerwolde en de achttiende-eeuwse Noordermolen. Aan het einde van de route kom je ook nog langs de bijzondere zeventiende-eeuwse Stefanuskerk van Noorddijk. Bijzondere aan deze, grotendeeld verharde, route is dat je vanuit de stad zo in de natuur bent.

Meer informatie

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Groningen? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.