Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Pronkjewailpad: langs de pronkjuwelen van Groningen

Het Pronkjewailpad is een route van ruim 500 kilometer door de provincie Groningen. Van april tot en met oktober kun je langs deze route pronkjuwelen verzamelen en kennismaken met de gastvrijheid van Groningen.

Header | Het Pronkjewailpad: langs de pronkjuwelen van Groningen

Wat is het Pronkjewailpad?

Het Pronkjewailpad is opgedeeld in een Noordroute (250 km), een Zuidroute (350 km). In 2021 komt hier nog een Oostroute (200 km.) en in 2022 een Westroute (200 km.) bij. Deelnemers kunnen één van de routes kiezen (of meerdere) en hebben twee jaar de tijd om één route te voltooien. Het Pronkjewailpad is elk jaar van april tot en met oktober geopend, van donderdag tot en met zondag. Kijk op www.pronkjewailpad.nl voor meer informatie over deze route.

 

Pronkjewails verzamelen

Het Pronkjewailpad is van eind maart tot en met oktober méér dan alleen een mooie lange wandelroute. In ieder dorp zijn in deze periode één of meerdere Pronkjewail stempelposten ingericht. Hier kunnen wandelaars een stempel halen, maar krijgen ze tevens een pronkjuweel (pronkjewail in het Gronings) aangeboden. Om de paar kilometer kom je als wandelaar zo’n pronkjewail tegen en ervaar je "Gastvrij Groningen". Je komt bijvoorbeeld door musea, je proeft streekproducten zoals paling of Groningse poffert en je kunt ontdekken hoe de wierden zijn ontstaan.

Het Pronkjewailpad vindt zijn oorsprong in het Gronings volkslied: “Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand”. Langs de route zetten 150 ondernemers en organisaties van donderdag tot en met zondag hun deuren open om de wandelaars te ontvangen in bijvoorbeeld hun boerderij, bakkerij, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of fruitboomgaard.

Wegwijzer Pronkjewail pad route

De route: langs al het moois van Groningen

Het Pronkjewailpad loopt langs de hoogtepunten van de provincie Groningen. Het gaat onder meer om de borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen. Loop je het Pronkjewailpad dan weet je na afloop alles van Groningen: van de geschiedenis, het landschap en de cultuur. In ieder dorp kun je dus je stempels en pronkjewails halen.

Het Pronkjewailpad bestaat uit losse etappes, dus je kunt zelf bepalen hoeveel etappes je achter elkaar loopt en wanneer je deze loopt. Ook kun je zelf kiezen in welke plaats je aan de route begint, mits je daar dan uiteindelijk wel weer eindigt.

Themastempels in molens

Ieder jaar biedt het Pronkjewailpad de wandelaar een extra uitdaging door middel van ‘themastempels’. Er worden extra stempelposten gecreëerd door de hele provincie. In 2020 en 2021 is het thema: molens. In alle molens in Groningen kun je een themastempel halen.

Inschrijven?

Op www.pronkjewailpad.nl kun je je inschrijven voor het Pronkjewailpad. Na je inschrijving en je betaling krijg je een bevestiging met daarbij de Startkaart. Deze startkaart kun je printen en inruilen voor de officiële Pronkjewailkaart. Dit is jouw stempelkaart waarmee je tot en met eind oktober alle stempels (en pronkjuwelen) kunt ophalen. Met de speciale Pronkjewail App kun je de QR-code op jouw stempelkaart scannen. Je kunt dan gemakkelijk de route en alle stempelposten in de app vinden.

Wil je een indruk krijgen van het Pronkjewailpad? Bekijk dan deze film:

Afbeelding 2 | Het Pronkjewailpad: langs de pronkjuwelen van Groningen