Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Groningse gastvrijheid op de Pronkjewailposten

Langs het Pronkjewailpad vind je honderden Pronkjewailposten. Je kunt er een stempel halen, even uitrusten en de Groningse gastvrijheid ervaren. Wandel.nl licht er een aantal voor je uit.

Koffie met appeltaart
Pronkjewailpad

Langs het Pronkjewailpad vind je honderden lokale ondernemers die jou als wandelaar gastvrij ontvangen. Je kunt op deze Pronkjewailposten een stempel ontvangen en daarnaast kennismaken met de pronkjuwelen (de ‘pronkjewailen’) van Groningen. 

Wandel.nl selecteerde uit de lange lijst van Pronkjewailposten een aantal locaties. Waarbij we alvast benadrukken dat dit overzicht verre van compleet is. Om al het moois langs het Pronkjewailpad te ontdekken, kun je gewoon het beste de route gaan lopen.

Huiskamercafé, Westerwijtwerd

Het Huiskamercafé is precies wat de naam doet vermoeden: een huiskamer en een café. In de knusse huiskamer van Thomas en Katrien kun je in het weekend langskomen om uit te rusten met een kop koffie of thee, een gebakje of een biologische lunch. Het huiskamercafé kent al een lange geschiedenis, want al in 1860 had het pand aan de Dorpsweg deze functie. Wandelaars van het Pronkjewailpad krijgen als pronkjewail een zakje bloemenzaadjes mee, die ze onderweg in de berm kunnen strooien. Om het Pronkjewailpad nog mooier te maken. Het huiskamercafé is op vrijdag van 16.00 tot 22.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 19.00 uur geopend.

Wandelaars bij De Snuisterij in Usquert
Wandelaars bij De Snuisterij in Usquert, foto: www.pronkjewailpad.nl

De Snuisterij, Usquert

In De Snuisterij in het dorp Usquert, zo’n 25 kilometer boven Groningen, vind je antiek, curiosa, vintage, retro en rariteiten. De winkel bestaat inmiddels al ruim veertig jaar. Altijd al op zoek geweest naar zo’n oranje retro koektrommel met bloemen erop? Grote kans dat De Snuisterij het in haar assortiment heeft. Het winkeltje is op donderdag gesloten en op de andere drie dagen van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

De Streekhof, Den Andel

De Streekhof is de hobbykwekerij van Gerrit Plakmeijer in Den Andel. Je kunt er niet alleen planten, groente en fruit kopen, je kunt het in oogsttijd ook zelf plukken. In de kwekerij worden onder meer appels, peren en bessen gekweekt. Je vindt de kwekerij aan de Doctor L.F. Kamppsstraat 2 in Baflo (bij Den Andel). De kwekerij is op donderdag-, vrijdag- en zaterdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur open.

Mais

Bloemenboerderij en Maisdoolhof, Saaxumhuizen

In Saaxumhuizen ligt langs het Pronkjewailpad een Maisdoolhof en Bloemenboerderij. In een veld van drie hectare kun je door de maisplanten dwalen. Ook is er een Bloemenpluktuin, waar je voor een klein bedrag een groot boeket bloemen kunt plukken (deze moet je dan natuurlijk wel meenemen tijdens je wandeling, of aan iemand cadeau doen). In de Boederijwinkel kun je diverse streekproducten kopen, zoals verschillende soorten kazen en Groninger cadeaus. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mok met de vlag van Groningen als aandenken aan je tocht over het Pronkjewailpad? De Bloemenboederij in Saaxumhuizen is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend (op zondag vanaf 12.00 uur).

Herberg van Ede, Molenrij

De Herberg van Ede is een kleine herberg in het dorpje Molenrij waar je kunt eten, drinken en slapen. De naam Ede slaat op zanger en tekstschrijver Ede Staal, die liedjes schreef en zong over het Groningse platteland. Het pand waarin de herberg huist, stamt al uit 1760 en ademt daardoor de sfeer van een klein museum uit. Producten uit Groningen, zowel uit zee als van het land, vormen de basis in de keuken. De Herberg van Ede is op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 15.00 uur open.

Koffie in de Herberg van Ede
Koffie in de Herberg van Ede, foto: Henk-Jan van der Klis

Palingrokerij Postma, Zoutkamp

Aan de Reitdiepskade in Zoutkamp vind je Palingrokerij Postma. Hier kun je paling, een echt Gronings pronkjewail, proeven. De winkel heeft een terras met uitzicht over de binnenhaven van Zoutkamp en over het Reitdiep. Een mooie plek om bij mooi weer uit te rusten tijdens je tocht. En mocht het slecht weer zijn, dan kun je ook binnen prima zitten. Voor het geval je geen paling lust: er zijn diverse soorten vis verkrijgbaar, zoals makreel, schol en zalm.

De Theefabriek, Houwerzijl

De Theefabriek wordt ook wel een paradijs voor de theeliefhebber genoemd. Dat is niet voor niets, want je vindt hier een theemuseum, een theeschenkerij en een theewinkel. In de theeschenkerij heb je de keuze uit maar liefst 250 theesoorten. Het theemuseum biedt je een reis door de wereld van thee aan: van de plant tot de thee in je glas of kopje. In de theewinkel is theegerei verkrijgbaar en natuurlijk thee, uit alle windstreken. Er zit vast iets bij voor in je thermosfles.

De Theefabriek in Houwerzijl
De Theefabriek in Houwerzijl, foto: Henk-Jan van der Klis

Abraham’s Mosterdmakerij, Eenrum

Altijd willen weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt? Dan kun je je wandeling even onderbreken om op bezoek te gaan bij Abraham’s Mosterdmakerij in Eenrum. Hier kun je zien hoe volgens traditioneel recept Groninger mosterd wordt gemaakt. In hetzelfde pand is ook een restaurant waar je mosterd in verschillende gerechten kunt proeven, zoals mosterdsoep of een broodje mosterdkaas. Uiteraard kun je er ook diverse producten met mosterd kopen.

Café J&A, Winsum

In het hartje van Winsum, met uitzicht over het Winsumerdiep, vind je Café J&A. Een prima plek als je tijdens je wandeling honger en/of dorst hebt gekregen. Bij mooi weer kun je op het terras zitten, met uitzicht op het water. Je kunt bij Café J&A zowel lunchen als dineren. Op de menukaart vind je onder meer het Pieterpad broodje, een bewijs dat het café wandelaars een warm hart toedraagt. Of wat dacht je van een Stoetkörf met kruud'nbotter?

Rog

Muzeeaquarium, Delfzijl

Loop je het Pronkjewailpad, dan loop je in het noorden van de route langs de Waddenzee. Benieuwd wat er zich onder het wateroppervlak van de Waddenzee bevindt? Breng dan tijdens je tocht een bezoek aan het Muzeeaquarium in Delfzijl. Dit museum is begin 2018 grondig verbouwd. Je ziet hier onder meer schelpen, archeologische vondsten en van alles over de geschiedenis van de scheepvaart. In een originele munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog is een zeeaquarium met diverse soorten vissen en kreeften.

Rustpunt Wildemansheerd, Schildwolde

Rustpunt Wildemansheerd ligt bij het gelijknamige Natuurkampeerterrein in Schildwolde, een dorp op 20 kilometer van de stad Groningen. Op het terrein is een Rustpunt, een knus koffiehuisje bij een vijver. Vanuit het huisje heb je een prachtig uitzicht over het akkerland. Het Rustpunt is een zelfbedieningsplek, dus je kunt zelf een kop koffie of thee nemen en het bedrag in een potje doen. Groningse rust en gemoedelijkheid op één plek.

Benieuwd welke pronkjewailen er zich nog meer langs het Pronkjewailpad bevinden? Je kunt nog tot en met eind oktober van donderdag tot en met zondag stempels en pronkjewailen verzamelen. Kijk op de site van het Pronkjewailpad voor meer informatie.