Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

10 bijzondere stempelposten op het Pronkjewailpad

Op het 600 kilometer lange Pronkjewailpad in Groningen kun je stempels en pronkjewails verzamelen. De stempelposten zijn op diverse locaties: van winkels tot musea. Wandel.nl licht een aantal bijzondere posten voor je uit.

Header | 10 bijzondere stempelposten op het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad heeft een Noord- en een Zuidroute die je samen dwars door de provincie Groningen voeren. Je krijgt hier volop de gelegenheid om met Groningen en de Groningers kennis te maken. We zetten tien stempelposten langs de route voor je op een rij.

Spempelposten op de Noordroute

Kaas-Notenhuysch (Winsum)

Kaas-Notenhuysch Winsum is de noordelijkste kaaswinkel van Nederland. Behalve kazen uit alle windstreken, vind je er ook een specialiteit uit de streek waar je doorheen wandelt: Winsumer Boogkaas. Daarnaast kun je noten en streekproducten kopen. Kaas-Notenhuysch Winsum is van dinsdag t/m zaterdag geopend en bevindt zich midden in het sfeervolle historische centrum van Winsum.

Kaas Notenhuysch Winsum

Huiskamercafé (Westerwijtwerd)

Het Huiskamercafé in Westerwijtwerd is precies wat je denkt dat het is: een huiskamer en een café ineen. Dit knusse café aan de Dorpsweg was er al in 1860. Anno 2019 ontvangen Thomas en Katrien je graag in hun huiskamer. Je kunt hier uitrusten met koffie of thee of met een biologische lunch. Pronkjewailpad-lopers krijgen er als pronkjewail een zakje bloemenzaadjes mee. Deze kun je onderweg langs de route in de berm strooien. Zo help je de insecten, zoals vlinders, langs de route. Het Huiskamercafé is op vrijdag van 16.00 tot 22.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 19.00 uur geopend.

DoeZoo (Leens)

Als je het Pronkjewailpad loopt, kom je onderweg in bloemen en planten allerlei insecten tegen. In DoeZoo in Leens kun je nog veel meer insecten zien, ook soorten die niet in het Groninger landschap voorkomen. Ook zijn er dieren die insecten eten, zoals vogelspinnen en neusberen. Er is zowel een buiten- als een binnengedeelte. Ook als het regent kun je er dus prima terecht. DoeZoo is dagelijks geopend.

Afbeelding 2 | 10 bijzondere stempelposten op het Pronkjewailpad

Abrahams Mosterdmakerij (Eenrum)

Als je tijdens je wandeling even op bezoek gaat bij Abraham’s Mostermakerij in Eenrum, dan weet je precies waar Abraham de mosterd vandaan haalt. Je kunt in deze oude fabriek zien hoe Groninger mosterd wordt gemaakt. En natuurlijk kun je de mosterd proeven. Er is een restaurant waar je bijvoorbeeld mosterdsoep of een broodje mosterdkaas kunt bestellen. En je kunt er mosterd kopen om mee naar huis te nemen.

Afbeelding 3 | 10 bijzondere stempelposten op het Pronkjewailpad
't Zielhoes, foto: Douwe en Geeske Oosterhuis

‘t Zielhoes (Noordpolderzijl)

In het plaatsje Noordpolderzijl ligt het noordelijkste haventje van Nederland. De voormalige dienstwoning van de sluiswachter is tegenwoordig een café: 't Zielhoes. Buiten heb je een schitterend uitzicht over de Waddenzee, binnen kun je er bij een ouderwetse warme potkachel zitten.

Honger gekregen van het wandelen? Je kunt in het Zielhoes onder meer poffert eten. Dit is een echt Gronings streekproduct. 't Zielhoes is dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur geopend.

Stempelposten op de Zuidroute

Royal Goedewaagen (Bourtange)

Op zoek naar een ambachtelijk beschilderd tegeltje of vaasje? Bij Royal Goedewaagen vind je Delfts blauw aardewerk, zoals servies en vazen. Bij deze al 400 jaar oude fabriek is een museum en winkel. In het museum kun je maar liefst 800 aardewerken objecten bekijken, van kleipijpen tot koeienplastieken en van vooroorlogse serviezen tot tegelschilderingen. In ’t Lutje Winkeltje by Royal Goedewaagen kun je aardewerk kopen, maar je kunt er ook een kopje koffie drinken en een kijkje nemen in het schildersatelier. Pas wel op dat je aankoop in je rugzak niet in duizend scherven verandert. Hoewel je dan nog meer geluk hebt op het Pronkjewailpad.

Afbeelding 4 | 10 bijzondere stempelposten op het Pronkjewailpad

Postwagen (Tolbert)

Dit restaurant en partycentrum bestaat al sinds 1780 en staat ook wel bekend als ‘de Trots van Tolbert’. Je kunt in het historische pand eten of zelfs overnachten. Als groepsaccommodatie zijn er oude Russische legerwagons, die vroeger werden gebruikt als radioverbindingswagens. Het restaurant is iedere dag geopend.

Nationaal Busmuseum (Hoogezand)

Misschien ben je wel met de bus naar het Pronkjewailpad gekomen. Benieuwd hoe de voorgangers van deze bus eruit zagen? In het Nationaal Busmuseum in Hoogezand kun je een uitgebreide collectie historische bussen bekijken. De oudste bus is van 1944. Bij het museum is een bezoekerscentrum waar je iets kunt eten en drinken. Het Nationaal Busmuseum is iedere woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur open.

De molens van de Groenedijk (Slochteren)

Op de Groenedijk bij Slochteren wandel je langs drie oude molens. Een paar eeuwen geleden stonden er maar liefst twintig molens rond Slochteren. Deze zorgden ervoor dat het gebied minder nat was, waardoor akkerbouw mogelijk werd. De eerste molen die je passeert is de Fraeylemamolen uit 1786. De Groote Poldermolen was drie jaar eerder gebouwd. De derde molen is de molen De Ruiten. Als de molens draaien, kun je ze bezoeken (of anders op afspraak). Bij de molens kun je een stempel zetten.

Afbeelding 5 | 10 bijzondere stempelposten op het Pronkjewailpad
Molen De Ruiten, foto: Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed
Afbeelding 6 | 10 bijzondere stempelposten op het Pronkjewailpad
Borg Nienoord, foto: Wikimedia - Francis

Rijtuigmuseum en Borg Nienoord (Leek)

Landgoed Nienoord is een Groningse buitenplaats uit de negentiende eeuw. Hier is het Museum Nienoord, waar je kunt kennismaken met de geschiedenis van dit landgoed. Van rijkdom tot oorlogen. In het Nationaal Rijtuigmuseum zie je een grote collectie rijtuigen, arrensleden, tuigen en zadels. Op het landgoed is bovendien een luxe tuinkoepel: één van de drie nog bestaande schelpengrotten in ons land.

Meer stempelposten ontdekken?

Dit is slechts een kleine selectie van stempelposten langs het Pronkjewailpad. Wil je weten welke posten er nog meer langs de route zijn, dan kun je het beste gewoon het Pronkjewailpad gaan lopen. Tot eind oktober kun je nog stempels en pronkjewails verzamelen. De meeste posten zijn open van donderdag tot en met zondag. Je kunt het Pronkjewailpad ook op andere dagen lopen, maar dan zijn veel stempelposten gesloten. Via deze link vind je alle informatie over het Pronkjewailpad.