Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De dorpen van het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad brengt je door ruim 55 gastvrije Groningse dorpen. Wat kun je hier tijdens je tocht verwachten? Een overzicht van een aantal mooie dorpen langs de route.

Vissershuisjes in Zoutkamp
Vissershuisjes in Zoutkamp

Het Pronkjewailpad brengt je door diverse gastvrije Groningse dorpen. In ieder dorp word je als wandelaar bij de stempelposten enthousiast ontvangen en ieder dorp heeft verschillende verrassingen voor je in petto: van een knus havencafé tot verse paling. We zetten een aantal dorpen van het Pronkjewailpad op een rij, in willekeurige volgorde.

Winsum

Winsum is één van de grotere dorpen in het noorden van Groningen. Je vindt op diverse locaties in dit dorp stempelposten, variërend van een Chocolaterie, een Kaas & Notenhuys tot diverse horeca en zelfs een dierenwinkel. Winsum heeft diverse leuke straatjes, zelfs het smalste voor auto’s toegankelijke straatje van Nederland.

Winsum
Winsum, foto: Wikimedia - Handscarf

Eenrum

Dit is het dorp van de galeries en bijzondere tuinen, zoals het Arboretum en de Kleine Plantage. In het Arboretum kun je een uitgebreide internationale plantencollectie bekijken, van de Japanse tempelboom tot Amerikaanse sequoia’s. De tuin is het levenswerk van notaris Smit, vandaar dat het Arboretum ook wel ‘Notoarestoen’ (tuin van de notaris) wordt genoemd. Ook een bezoekje waard: de Pronkkamer van Café Bulthuis.

Het Zielhoes in Noordpolderzijl
Het Zielhoes in Noordpolderzijl, foto: Douwe en Geeske Oosterhuis

Noordpolderzijl

Het noordelijkste haventje van Nederland bevindt zich in Noordpolderzijl, aan de Waddenzee. Hier vind je het Zielhoes: het meest authentieke havencafé van Groningen. De woning bij het Zielhoes is de voormalige dienstwoning van de sluiswachter. Vanaf de zeedijk in Noordpolderzijl heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee.

Westerwijtwerd

Westerwijtwerd is één van de kleinere dorpen van Groningen. Het bezit één van de allerlaatste huiskamercafés van Nederland, de perfecte plek om puur Groningen te ontdekken. Westerwijtwerd ligt vrij laag en daarom waren er vroeger veel molens rond het dorp. Eén molen, De Palen, is nog overgebleven.

Krewerd

In dit hele kleine dorpje in Noord-Oost Groningen (met maar 100 inwoners) vind je de bijzondere Mariakerk. Deze kerk werd gebouwd rond 1280 en heeft nog steeds een middeleeuwse uitstraling. Het heeft zelfs het oudste bespeelbare kerkorgel van Groningen (uit 1531). In deze kerk is een stempelpost van het Pronkjewailpad.

Zoutkamp

Aan de rand van het Lauwersmeer ligt het vissersdorp Zoutkamp. Als wandelaar van het Pronkjewailpad kun je hier gratis paling proeven bij een palingrokerij. En je kunt gratis een bezoek brengen aan het Visserijmuseum, een leuke onderbreking van je tocht. Hier kun je in de geschiedenis van de Zoutkamper visserij duiken. Je ziet er onder meer een echt vissersschip, visgerei en vissershuisjes.

Appingedam

Appingedam is na Groningen de tweede Groningse stad met stadsrechten. Je kunt hier als Pronkjewailpad-wandelaar een rondvaarttochtje door de grachten maken en gratis Museum Stad Appingedam en de Nicolaikerk bezoeken (hier zijn stempelposten ingericht). Museum Stad Appingedam toont je het verleden van de middeleeuwse stad. Van juni tot september is er een tentoonstelling over de Groninger cultuur rond koffie en thee. Maak kennis met diverse oude voorwerpen waarmee je thee en koffie kunt zetten (en drinken).

Pieterburen

Zeg je Pieterburen, dan zeg je zeehonden. In de bekende zeehondencrèche is een stempelpost van het Pronkjewailpad ingericht. Hier kun je meer te weten komen over het leefgebied van de zeehond. Sinds dit voorjaar is er een Waddentuin aangelegd, waarin je een variatie kunt zien van planten die in het Groninger landschap voorkomen.

Landgoed Verhildersum
Landgoed Verhildersum, foto: Wikimedia - Baykedevries

Leens

Een dierentuin in Groningen? Jazeker, want in Leens is de DoeZoo. Dit is een avontuurlijke dierentuin waarin je vooral allerlei soorten insecten kunt bekijken. Maar je ziet er ook andere dieren, zoals neusberen en penseelaapjes. Verder is Leens een dorp vol geschiedenis, zoals de tuin en borg Verhildersum. Dit landgoed laat het leven en werken in de negentiende eeuw zien.

Westeremden

Westeremden is het dorp van de beroemde schilder Henk Helmantel. Neem een kijkje in zijn atelier (geopend op do.-, vr.- en za. middag), tevens stempelpost van het Pronkjewailpad. Museum Helmantel is gevestigd in De Weem, de voormalige pastorie. Ook kun je in Westeremden de Andreaskerk en een theeschenkerij bezoeken.

Bedum

In Bedum vind je heel veel gebouwen in de stijl van de Amsterdamse school. Andere blikvanger: de op één na scheefste kerk van Europa (schever dan de Toren van Pisa). De elfde-eeuwse toren van de Walfriduskerk heeft ook wel de bijnaam De Scheve Toren. Je komt er als je het Pronkjewailpad loopt langs en zelfs doorheen!

Nog veel meer dorpen...

Dit overzicht is slechts een greep uit de ruim 55 dorpen langs het Pronkjewailpad. De ontbrekende 45 dorpen zijn minstens zo boeiend om te bezoeken. Door het Pronkjewailpad te lopen, kun je deze gastvrije dorpen allemaal uitgebreid verkennen.

Kijk voor meer informatie over het Pronkjewailpad op de site van de organisatie.

Logo