Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen Drenthe: 5x de mooiste wandelroutes

Wandelen in Drenthe is fantastisch. Er zijn prachtige wandelingen te maken, onder andere over de Drentsche Aa of het Drouwenerzand. Maar vergeet ook het Drents-Friese Wold niet. Het zijn de mooiste wandelroutes in Drenthe!

Wandelen Drenthe 5X De Mooiste Wandelroutes
Hunebedden in Drenthe. (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

Wandelen in Drenthe: waar kun je uren wandelen zonder iemand tegen te komen? Of je nu kiest voor een ontspannen wandeling over De Hondsrug, het Balloërveld of het Fochteloërveen: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Mooiste wandelroute Drenthe #1: Drentsche Aa, Oerlandschap

Op 11 september 1883 arriveert Vincent van Gogh in Drenthe. De schoonheid van de omgeving grijpt hem direct. Laat je meevoeren door de 11 km lange wandelroute 'Van Gogh's Oerlandschap' rond Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Volg zijn sporen, breng een bezoek aan zijn huis en laat je betoveren door het adembenemende landschap.

Download route
Wandelen Drenthe 5X De Mooiste Wandelroutes Drentsche Aa
Nationaal Park de Drentsche Aa. (Foto: © Henk Hulshof, Getty Images)
Wandelen Drenthe 5X De Mooiste Wandelroutes Drouwenerzand
Wandelroute in het Drouwenerzand, Drenthe. (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

Mooiste wandelroute Drenthe #2: Drouwenerzand, Eindje om in het Drouwenerzand

Laat je betoveren door het Drouwenerzand, gelegen tussen Gasselte en Drouwen op de Hondsrug. Ontdek een geschiedenis doordrenkt met avontuur. Eens een ongetemde wildernis. Geteisterd door schapen, heideplaggen en keienwinning. Het zand veranderde onophoudelijk en vormde een dreiging voor agrarische gronden en wegen. Nu verrijst het als een oase van rust, een sereen toevluchtsoord.

Download route

Mooiste wandelroute Drenthe #3: Dwingelderveld, Familiepad Noordenveld

Laat je betoveren door het Dwingelderveld, het meest uitgestrekte natte heidegebied van Nederland. Op het Familiepad Noordenveld is er voor ieder wat wils: het is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en gezinnen met kinderwagens. En wie weet kom je onderweg de herder met zijn kudde schapen tegen.

Download route
Wandelen Drenthe 5X De Mooiste Wandelroutes Dwingelderveld
Wandelen in het Dwingelderveld. (Foto: © KvdB50, Getty Images Signature)
Wandelen Drenthe 5X De Mooiste Wandelroutes Fochteloërveen
Wandelroute Fochteloërveen Uitkijktoren De Zeven. (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

Mooiste wandelroute Drenthe #4: Fochteloërveen, Uitkijktoren De Zeven

Fochteloërveen, gelegen op de grens van Drenthe en Friesland, is een uniek natuurgebied waar levend hoogveen nog te vinden is. In het juiste seizoen kun je hier de majestueuze kraanvogels aanschouwen tijdens hun migratie. Een hoogtepunt van deze ervaring is het beklimmen van de 18 meter hoge uitkijktoren, vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over het gebied.

Download route

Mooiste wandelroute Drenthe #5: Balloërveld, Balloo

Het uitgestrekte en serene Balloërveld brengt het Drenthe van een eeuw geleden tot leven. Vooral in augustus is de heide in volle bloei. Neem een wandeling over de Galgenberg en aanschouw het prachtige vergezicht over de eeuwenoude karrensporen in het weelderige heidelandschap.

Download route
Wandelen Drenthe 5X De Mooiste Wandelroutes Balloërveld
Drentsche Aa. (Foto: © Fokke Baarssen, Baarssens Images)

Veelgestelde vragen

Waar kun je mooi wandelen in Drenthe?

Drenthe is prachtig om te wandelen. Dit zijn de mooiste natuurgebieden in Drenthe:

  1. Drouwenerzand
  2. Fochteloërveen
  3. Balloërveld
  4. Drentsche Aa
  5. Dwingelderveld

Hoe groot is het Drents Friese Wold?

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold, gelegen op de grens van de Nederlandse provincies Friesland en Drenthe, bestaat uit een aaneengesloten gebied van ruim 61 km² aan bos, heide en stuifzanden.

Waar kan je mooi wandelen Drenthe?

Je kunt mooi wandelen in Drenthe, bijvoorbeeld in:

  1. Drentsche Aa
  2. Drouwenerzand
  3. Dwingelderveld
  4. Fochteloërveen
  5. Balloërveld

Bezienswaardigheden in Drenthe

Wandelen in Drenthe biedt een ongeëvenaarde ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers. Met uitgestrekte bossen, schilderachtige paden en adembenemende uitzichten, is deze provincie een waar paradijs voor wandelaars.

Nationaal Park Dwingelderveld

Een van de juweeltjes van Drenthe is het Nationaal Park Dwingelderveld. Met zijn weidse heidevelden, mystieke bossen en kabbelende beekjes, is dit park een waar wandelparadijs. Maak kennis met de overvloedige flora en fauna die dit gebied rijk is terwijl je geniet van de frisse lucht en de rustgevende geluiden van de natuur.

Hunebeddenroute: Een Reis door de Prehistorie

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, biedt Drenthe de unieke Hunebeddenroute. Deze route voert je langs imposante prehistorische megalithische structuren die duizenden jaren oud zijn. Een fascinerende inkijk in het verleden van onze voorouders.

Het Drents-Friese Wold: Waar Bos en Heide Samenkomen

Het Drents-Friese Wold is een waar juweel voor natuurliefhebbers. Hier ontmoeten uitgestrekte bossen en kleurrijke heide elkaar op harmonieuze wijze. De diverse flora en fauna maken elke wandeling tot een unieke ervaring.