Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Drouwenerzand: Eindje om in het Drouwenerzand

Gebied / Regio
Drouwenerzand
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Het Drouwenerzand, tussen Gasselte en Drouwen op de Hondsrug, kent een interessante geschiedenis. Ooit een woest landschap, geteisterd door schapen, heideplaggen en keienwinning, waarbij het zand voortdurend veranderde en een bedreiging vormde voor de agrarische gronden en wegen. Vandaag vormt het een scherp contrast met het serene panorama.

Startpunt
Naam
Drouwenerzand
Straat
Gasselterstraat
Postcode
9533 PC
Plaats
Drouwen
Wandelroute Drouwenerzand Eindje Om Het Drouwenerzand
Wandelroute in het Drouwenerzand, Drenthe. (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

In de nasleep van verwoestende stormen, werden wegen snel begraven onder een dikke laag zand. Die dikke laag zand zorgde ervoor dat er niets meer groeide én dat het een bedreiging vormde voor de rest van de natuur. Inmiddels is daar verandering in gekomen. In het Drouwenerzand zijn op sommige plekken bomen verwijderd, zodat de zon weer de bosbodem kan bereiken. Ook zorgt het ervoor dat het zand wordt beperkt tot één gedeelte van het Drouwenerzand. Deze wandelroute Drouwenerzand laat je kennismaken met het allermooiste van dit natuurgebied.

Wandelroute Drouwenerzand

Langs de bosrand van het Drouwenerzand bieden verschillende plekken een weids uitzicht over het prachtige heideveld aan de oostzijde van het terrein. Hier zie je direct het resultaat van de begrazing door enkele tientallen Drentse heideschapen.

Prachtige solitaire eiken en opmerkelijke jeneverbessen bepalen het karakteristieke beeld. Dit gedeelte van het veld is afgeschermd voor wandelaars en andere recreanten, zodat vogelsoorten zoals de boomleeuwerik, roodborsttapuit, bergeend en tapuit hier een optimale leefomgeving hebben. Zelfs de zeldzame grauwe klauwier leeft hier.

Wandelroute Drouwenerzand Eindje Om Het Drouwenerzand
Grazende heideschapen. (Foto: © Steppelandphoto, )
Wandelroute Drouwenerzand Eindje Om Het Drouwenerzand
Het Drouwenerzand, Drenthe. (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

Eindje om het Drouwenerzand: Nederlandse ‘woestijn’

Deze zandverstuiving in het Drouwenerzand is een uniek stukje natuur waar het Nederlandse klimaat zijn uitersten laat gelden. In de zomer kan de temperatuur tot 50 graden Celsius stijgen, om 's nachts tot het vriespunt te dalen.

Slechts enkele soorten mossen en korstmossen kunnen zich aanpassen aan de barre omstandigheden van deze Nederlandse 'woestijn'. In het Drouwenerzand leven meer dan 25 soorten korstmossen.

Driehoornmestkever, wandelen in het Drouwenerzand

De driehoornmestkever laat zich zelden zien in het Drouwenerzand, maar de vele gaatjes in de bodem verraden zijn aanwezigheid in het Drouwenerzand. Ronde openingen met kleine hoopjes wit zand duiden op de plekken waar deze mestkever een soms wel 50 centimeter diepe tunnel recht naar beneden heeft gegraven.

De mestkever dankt zijn naam aan de hoorntjes die het mannetje op de bovenkant van zijn schild draagt. De mannetjes rollen schapenkeutels naar de ingang van hun holletje en duwen deze vervolgens de tunnel in. Beneden staan de vrouwtjes klaar om de keutels naar de broedruimtes te brengen.

Wandelroute Drouwenerzand Eindje Om Het Drouwenerzand
De driehoornmestkever. (Foto: © Bernadette Bonants & Hans Manni, Waarnemingen.nl)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van EindjeominDrenthe.nl. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.