Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek de Drentse Hondsrug tijdens je wandelvakantie

Prachtige natuur, authentieke Drentse dorpjes en sporen uit een ver verleden. Dat is de Hondsrug in Drenthe. Onze partner Oad biedt een 6-daagse wandelvakantie aan in dit wandelgebied. Wat zijn de hoogtepunten tijdens je wandeling?

Wandelen heide

Hunebedden in Borger

Zeg je hunebedden, dan zeg je Drenthe. Op diverse plekken in het Drentse landschap kom je deze imposante stenen tegen. Duizenden jaren geleden gebruikten onze verre voorouders deze stenen als grafmonumenten. In Borger vind je het Hunebedcentrum, waar je op de eerste wandeldag alles te weten komt over hunebedden. Je waant je er in de prehistorie, in de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Een mooie en leerzame onderbreking van je wandeling vanuit startplaats Exloo naar Borger.

Hunebedden in Borger
Hert bij Pingoruïne Ees

De Pingoruïne bij Ees

Op de wandelroute van Borger naar Odoorn (op dag 3 van de wandelvakantie) kom je langs een pingoruïne. Ongeveer 20.000 jaar geleden kwam in de ijstijd grondwater omhoog, dat direct bevroor toen het de oppervlakte van de aarde bereikte. Zo ontstonden er in de streek waar je doorheen wandelt ijsheuvels, die we pingo’s noemen.

Na de ijstijd smolt het water, waardoor er meren overbleven. Na verloop van tijd vulden deze zich met veen. Dit was niet overal het geval. Als de bodem uit zand bestond, dan zakte het water in de bodem. Wat overbleef, was een diepe kuil. Bij het dorp Ees kun je zo’n kuil zien. Door de mens werd bovendien op veel plaatsen veen uit de pingo’s gehaald, waardoor er meertjes in het landschap ontstonden. Ook deze kun je tijdens deze wandeling bekijken.  

Uitkijktoren Poolshoogte

Op dag 4 wandel je van Odoorn naar Wezup en dan kom je langs het letterlijke hoogtepunt van deze wandelvakantie. Aan de rand van schapenpark Odoorn staat de uitkijktoren Poolshoogte.

In 1934 werd een uitkijkheuvel van 13 meter hoogte aangelegd. Deze heuvel was onderdeel van een werkverschaffingsproject. Vanwege de vele bloedblaren aan de handen van de arbeiders (door het graven met een schep), noemt men de heuvel ook wel ‘de Bloedberg van Exloo’. De boswachter moest vroeger vanaf de top de omgeving in de gaten houden. Nu kun je er vanaf een uitkijktoren ‘poolshoogte’ nemen. Naast de uitkijktoren bevindt zich het theehuis Poolshoogte, een mooie pauzeplaats van je wandeling.

Schapenpark Odoorn
Boerderij Orvelte
Orvelte, foto: Wikimedia - Gouwenaar

Museumdorp Orvelte

Het dorp Orvelte (waar je op dag 5 doorheen komt) is eigenlijk één groot openluchtmuseum. In Museumdorp Orvelte kun je zien hoe Drenthe er vroeger uitzag. Je ziet er oude boerderijen, oude ambachten, een paardentram van weleer, winkeltjes met streekproducten en zelfs een mini-dierentuin met bijzondere dieren. Ook is er een museum en zijn er exposities. Kortom: je kunt je hier prima vermaken.

Keramiektuinen van galerie Harwi

Tijdens de laatste wandeling (dag 6) kom je onderweg langs een bijzondere tuin. Op een oppervlakte van 20.000 vierkante meter kun je keramieken kunstwerken bewonderen. Deze tuin ligt midden in de natuur.  Behalve de beelden, zijn ook de tuinen de moeite van het bekijken waard. Je loopt er langs vijvers en borders met bloeiende planten.

En natuurlijk….prachtige natuur

Tijdens alle wandelingen kom je door prachtige Drentse natuur: uitgestrekte heidevelden, stille bossen, stuifzandgebieden en platteland. Je komt het tijdens deze wandelvakantie allemaal tegen.

Zeker in de zomer zie je volop bloeiende planten met insecten als vlinders en libellen. Op de heide bij Odoorn heb je de kans om een kudde grazende heideschapen tegen te komen. Tip: neem je fototoestel mee tijdens deze vakantie.

Insect Drente

Mee met Oad?

Tijdens deze 6-daagse wandelvakantie kun je onbezorgd wandelen over De Drentse Hondsrug. Het is een individueel arrangement, dus je bepaalt zelf je vertrekdatum. Iedere dag heb je de keuze tussen routes van meerdere afstanden, van 15 tot 20-25 kilometer. Je overnacht op basis van halfpension in goede middenklasse hotels in een 2-persoonskamer. Je bagage wordt iedere dag naar het volgende hotel op de route vervoerd. Je ontvangt vooraf de routebeschrijvingen van de etappes, met informatie over de bezienswaardigheden langs de route. Klik op onderstaande button voor meer informatie en/of om jouw vakantie te boeken.

Boek jouw vakantie