Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Nationaal Park Drents-Friese Wold vanuit de lucht

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een uitgestrekt natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Je vindt er heidevelden, bossen en zandverstuivingen. Wandel.nl selecteert de mooiste uitkijktorens en wandelroutes voor je om dit gebied te ontdekken.

Nationaal Park Drents-Friese Wold
Heide in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold is ruim 6000 hectare groot en kent een enorme variatie. Je vindt er uitgestrekte gebieden vol open stuifzand, heide en bossen. Hoe je die verschillen het best ervaart? Vanuit de mooiste uitkijktorens. Wij hebben de leukste wandelroutes door het Drents-Friese Wold voor je geselecteerd.

Kale Duinen

Het Aekingerzand heet in de volksmond simpelweg de Kale Duinen. Die naam geeft precies weer hoe het Aekingerzand eruitziet: het is een zandduinengebied, waarin het zand alle ruimte krijgt om op te stuiven. Vanuit de uitkijktoren in het Aekingerzand kun je een groot deel van het stuifzandgebied van Staatsbosbeheer overzien. De Kale Duinenroute (5 km) van Staatsbosbeheer voert je door het gebied en langs de uitkijktoren.

Doldersummerveld

Het Doldersummerveld is een vochtig heidereservaat binnen Nationaal Park Drents-Friese Wold, dat wordt beheerd door Stichting Het Drentse Landschap. In de zuidoosthoek van het gebied staat een uitkijktoren die een weids uitzicht biedt over de uitgestrekte heide. Wandel hiervoor de Doldersummerveldroute (7 km) van Stichting Het Drentse Landschap.

Nationaal Park Drents-Friese Wold
Zandduinengebied in Nationaal Park Drents-Friese Wold

De Bosberg

Op een 27 meter hoge stuifduin staat een uitkijktoren in het bos bij Appelscha. Tel daar 35 meter bij op en je snapt dat je vanaf de Bosbergtoren zelfs steden als Leeuwarden en Groningen kunt zien. De toren is gebouwd in de vorm van een reusachtige dennenstam. Helemaal bovenin is het panoramadek met glazen ‘zijtakken’, zodat je niet alleen naar links, rechts en vooruit kunt kijken, maar ook naar beneden. Deze bijzondere uitkijktoren ligt op de wandelroute Bosberg (5 km) van Staatsbosbeheer.

Uitkijktoren Appelscha
Uitkijktoren aan de Bosberg in Appelscha