Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Nationaal Park Drents-Friese Wold vanuit de lucht

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een uitgestrekt natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Je vindt er heidevelden, bossen en zandverstuivingen. Wandel.nl selecteert de mooiste uitkijktorens en wandelroutes voor je om dit gebied te ontdekken én we tippen een leuke overnachting in de regio!

Nationaal Park Drents-Friese Wold
Heide in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold is ruim 6000 hectare groot en kent een enorme variatie. Je vindt er uitgestrekte gebieden vol open stuifzand, heide en bossen. Hoe je die verschillen het best ervaart? Vanuit de mooiste uitkijktorens. Wij hebben de leukste wandelroutes door het Drents-Friese Wold voor je geselecteerd.

Tip 1: Kale Duinen

Het Aekingerzand heet in de volksmond simpelweg de Kale Duinen. Die naam geeft precies weer hoe het Aekingerzand eruitziet: het is een zandduinengebied, waarin het zand alle ruimte krijgt om op te stuiven. Vanuit de uitkijktoren in het Aekingerzand kun je een groot deel van het stuifzandgebied van Staatsbosbeheer overzien. De Kale Duinenroute (5 km) van Staatsbosbeheer voert je door het gebied en langs de uitkijktoren.

Nationaal Park Drents-Friese Wold
Zandduinengebied in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Tip 2: Uitkijktoren Doldersummerveld

Het Doldersummerveld is een vochtig heidereservaat binnen Nationaal Park Drents-Friese Wold, dat wordt beheerd door Stichting Het Drentse Landschap. In de zuidoosthoek van het gebied staat een uitkijktoren die een weids uitzicht biedt over de uitgestrekte heide. Wandel hiervoor de Doldersummerveldroute (7 km) van Stichting Het Drentse Landschap.

Tip 3: de Bosbergtoren

Op een 27 meter hoge stuifduin staat een uitkijktoren in het bos bij Appelscha. Tel daar 35 meter bij op en je snapt dat je vanaf de Bosbergtoren zelfs steden als Leeuwarden en Groningen kunt zien. De toren is gebouwd in de vorm van een reusachtige dennenstam. Helemaal bovenin is het panoramadek met glazen ‘zijtakken’, zodat je niet alleen naar links, rechts en vooruit kunt kijken, maar ook naar beneden. Deze bijzondere uitkijktoren ligt op de wandelroute Bosberg (5 km) van Staatsbosbeheer.

Uitkijktoren Appelscha
Uitkijktoren aan de Bosberg in Appelscha
Uitkijktoren De Zeven
Uitzicht vanaf uitkijktoren de Zeven (foto: © Lizanne Croonen)

Tip 4: Uitkijktoren Zeven

Op zo’n 10 minuutjes rijden van het Drents-Friese Wold vind je de bijzondere uitkijktoren de ‘Zeven’. Deze uitkijktoren ligt in het natuurgebied Fochteloerveen, waar je met een beetje geluk in het voorjaar en ’s zomers kraanvogels kunt spotten. Tijdens de Fochteloër Veenroute (5,5 km) zie je vanaf een afstandje de opvallende Zeven al in het landschap pronken, een klim naar boven is zeker de moeite waard.

Een heerlijke overnachting pal naast het Drents-Friese Wold

Wil je meerdere dagen wandelen in Nationaal Park Drents-Friese Wold en genieten van het bos, de heidevelden en het stuifzand? Overnacht dan bij het driesterrenhotel Grenzeloos Slapen-Eten-Beleven! Dit gastvrije hotel staat vlak bij het nationale park, in het Drentse Doldersum, en is hierdoor de perfecte uitvalsbasis voor je wandeltochten. Heb je zin om cultuur op te snuiven, dan ben je zo in Heerenveen, Hoogeveen, Meppel en Giethoorn. Al vanaf 115,- per persoon boek je een 3-daags diner-arrangement bij Voordeeluitjes.nl. 

  • 2x overnachten
  • 2x uitgebreid ontbijtbuffet
  • 25% korting op entree Sauna Het Friese Woud
  • Gratis wandel- en fietsroutes
  • Gratis parkeren
  • Gratis WiFi

In mei gaven we een een arrangement voor twee personen weg in driesterrenhotel, Grenzeloos Slapen-Eten-Beleven! Heleen Versteeg is de gelukkige winnaar. Gefeliciteerd Heleen en veel plezier in het Drents-Friese Wold!

Bekijk het arrangement
3-sterrenhotel Grenzeloos Slapen-Eten-Beleven
3-sterrenhotel Grenzeloos Slapen-Eten-Beleven