Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Fochteloërveen - Uitkijktoren De Zeven

Gebied / Regio
Fochteloërveen
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
2.8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Op de grens van Drenthe en Friesland vind je natuurgebied Fochteloërveen: één van de weinig natuurgebieden in Nederland waar nog levend hoogveen voorkomt. En, waar je kraanvogels spot in de juiste tijd van het jaar. Op deze wandelroute beklim je de 18 meter hoge uitkijktoren.

Startpunt
Naam
Fochteloërveen Uitkijktoren De Zeven
Straat
Meester Lokstraat
Postcode
8427
Plaats
Ravenswoud
Wandelroute Fochteloërveen Uitkijktoren De Zeven
Wandelroute Fochteloërveen Uitkijktoren De Zeven. (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

Wandelroute Fochteloërveen

De wandeling Uitkijktoren de Zeven in het Fochteloërveen start vanuit het parkeerterrein uitkijktoren De Zeven. Het natuurgrasland naast de parkeerterrein is een goed staaltje natuurbeheer. Dit graslandschap wordt maar enkele keren in het jaar gemaaid. Op deze manier wordt het landschap nog interessanter om de biodiversiteit te verhogen. Onder andere vogels, zoogdieren en amfibieën hebben door deze manier van natuurherstel het hele jaar voedsel.

Wandelroute Fochteloërveen Uitkijktoren De Zeven
Vlonderpad in het Fochteloërveen. (Foto: © Hilda Weges, Getty Images)
Wandelroute Fochteloërveen Uitkijktoren De Zeven
Grove den, Fochteloërveen. (Foto: © Rafael_Wiedenmeier, Getty Images Signature)

Fochteloërveen

Na het parkeerterrein van uitkijktoren De Zeven in natuurgebied Fochteloërveen gaat de wandelroute verder door het bos. In dit bos staat de grove den; de enige inheemse naaldsoort die we hebben in Nederland. De grove den groeit goed op voedselarme plekken, zoals droge zandgronden. Na het bos met de grove den kom je in het berkenbos.

Berkenbos Fochteloërveen

In het berkenbos van het Fochteloërveen tref je prachtige planten- en diersoorten. In het grasland van het berkenbos leeft van alles. Zo leven er verschillende soorten insecten, reptielen en vlinders in het hoge gras. Maar ook in dit grasland van de Fochteloërveen te vinden: grote ratelaar, boomkikker en levendbarende hagedis. Allemaal belangrijke dieren voor het ecosysteem.

Wandelroute Fochteloërveen Uitkijktoren De Zeven
Vogels op de graslanden. (Foto: © Vipera58, Getty Images)
Wandelroute Fochteloërveen Uitkijktoren De Zeven
Sparrenbos Fochteloërveen. (Foto: © NajaShots, Getty Images)

Compagnonsbos

Eén van de bossen die belangrijk is voor het Fochteloërveen, is het Compagnonsbos, een bos dat je meteen kunt herkennen aan al zijn sparren. Dit bos staat helemaal vol met sparrenbomen. Maar helaas zijn de sparren geen lang leven beloofd. In deze sparren leeft een kleine schorskever, ook wel de ‘letterzetter’ genoemd. De schorskever tast de sapstroom van de spar aan, hij graaft kleine gangetjes onder de schors van sparren. Wanneer je het schors van de boom haalt, lijkt het alsof er een heel boekwerk tevoorschijn komt. Precies dat is de reden hoe de schorskever aan zijn naam komt: letterzetter.

Lycklamavaart, Fochteloërveen

Daarna volgt de route over de brug die over de Lycklamavaart gaat, een kanaal in de provincie Friesland. Vroeger werd het kanaal gebruikt om het Fochteloërveen te ontwateren en turf af te voeren. Tegenwoordig is het kanaal zijn functie verloren en behoort het tot natuurgebied Fochteloërveen.

Wandelroute Fochteloërveen Uitkijktoren De Zeven
Lycklamavaart in het Fochteloerveen. (Foto: © Gouwenaar, Wikimedia)
Wandelroute Fochteloërveen Uitkijktoren De Zeven
Uitkijktoren De Zeven. (Foto: © Marcel van Kammen, Vogelkijkhut)

Uitkijktoren De Zeven Fochteloërveen

Als laatste in deze relatief korte wandelroute door het Fochteloërveen, kom je uit bij Uitkijktoren De Zeven. Beklim de 18 meter hoge uitkijktoren, misschien wel hét hoogtepunt van deze wandeling. Het geeft je een subliem uitzicht over het veen. In het voorjaar en de zomer heb je kans om kraanvogels te spotten. De uitkijktoren dankt zijn naam aan de vorm: Uitkijktoren De Zeven in het Fochteloërveen heeft de vorm van een cijfer 7.

Honden verboden Fochteloërveen

Vanuit uitkijktoren De Zeven vervolgt de route verder over een akker. Misschien zie je hier wel een raaf overvliegen! Belangrijk aan de akker: honden zijn hier verboden. Ben je wel met de hond? Wandel dan een stuk langs de akker, waar honden wel mogen komen. Na een kleine kilometer kom je weer terug bij het parkeerterrein van natuurgebied Fochteloërveen.

Wandelroute Fochteloërveen Uitkijktoren De Zeven
Honden zijn hier verboden. (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.