Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Denemarken: Wandelen langs twee zeeën in Sønderjylland

Vlak boven de Duits-Deense grens, op slechts 600 km van Utrecht ligt Zuid-Jutland, of Sønderjylland, zoals de Denen het noemen. Het smalle stukje land verbindt het schiereiland Jutland met de rest van Europa. Aan beide kanten ligt de zee. Aan de oostkant de Oostzee en, na een klein uurtje rijden, aan de westkant de Noordzee.

Denemarken: Wandelen langs twee zeeën in Sønderjylland
De gezellige haven van Sønderborg ©Destination Sønderjylland

Het kustlandschap aan beide zijden is een verschil van dag en nacht. Met aan de ene kant UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee, met polders, wad, kwelders, vlaktes, vergezichten en een weidse blik, Waddeneiland Rømø met Noord-Europa’s breedste zandstrand, duinen en een wilde zee.

Aan de andere kant zacht glooiende groene heuvels, bossen tot aan het strand, fjorden, kristalhelder water, zand- en kiezelstrandjes en gezellige havenstadjes met gekleurde vakwerkhuizen, kastelen en paleizen.

Genieten van het uitzicht vanaf het Gendarmenpad op Broagerland ©Destination Sønderjylland
Genieten van het uitzicht vanaf het Gendarmenpad op Broagerland ©Destination Sønderjylland

Twee Leading Quality Trails

In Sønderjylland zijn er twee Leading Quality Trails die tot de beste wandelroutes van Europa behoren en aan de strenge eisen van de Europese wandelorganisatie ERA voldoen. Deze kwaliteitswandelroutes, de Marskstien aan de westkust en het Gendarmepad aan de oostkust, bieden de perfecte mogelijkheid om de verschillende landschappen zelf te ervaren.

Marskstien

Dit 54 kilometer lange gemarkeerde wandelpad is vaak onverhard en loopt over gras. Je wandelt door polders, dorpjes en stadjes. Onderweg vind je borden met uitgebreide informatie over het eeuwig dreigende water, de werking van gemalen en sluizen, de flora en fauna en de omgeving. Tevens zijn er infocentra, zoals bijvoorbeeld bij de molen van Højer en het gemaal van Lægan.

Meer informatie
Het wandelpad Marskstien loopt door het grootste poldergebied van Denemarken ‘Tøndermarsken’ ©Ulrik Pedersen
Het wandelpad Marskstien loopt door het grootste poldergebied van Denemarken ‘Tøndermarsken’ ©Ulrik Pedersen
Vissershut langs het Gendarmenpad ©Sønderborg Kommune
Vissershut langs het Gendarmenpad ©Sønderborg Kommune

Gendarmstien

Deze 84 kilometer lange wandelroute is vernoemd naar de Gendarmen die hier van 1920-1958 de grens bewaakten. Het was hun taak om uit te kijken naar smokkelaars, die probeerden om waren zonder tol het land in of uit te brengen. De wandelroute gaat door het prachtige gevarieerde landschap gevormd door de ijstijd. Blauwe bordjes met een witte Gendarm wijzen de weg. Langs de hele route staan informatieborden over de natuur, de geologie, de geschiedenis en de bezienswaardigheden in de buurt.

Meer informatie

Wandelarrangement OAD

De Deense regio Sønderjylland (Zuid-Jutland) heeft samen met OAD een unieke wandelvakantie samengesteld. Gedurende 8 dagen wandel je over de twee kwaliteitswandelroutes en ontdek je zowel de Noordzee, met UNESCO werelderfgoed de Waddenzee- als ook de Oostzeekust met zijn vele gezellige dorpjes en kastelen. Deze unieke wandelvakantie is met speciale KWbN-ledenkorting te boeken bij OAD.

Meer informatie over deze ledenkorting vind je op de websitepagina waarvan alle KWbN-leden het adres hebben ontvangen bij de verzending van de Wandelvoordeelpas.

Bekijk de reis