Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen op een werkdag: tips

Uit onderzoek blijkt dat we het liefst wat meer willen wandelen op werkdagen. Maar hoe pak je dat aan? Op Wandel.nl geven we je tips op de landelijke Wandel Tijdens Je Werkdag (4 april).

afbeelding van mensen die wandelen over straat.
(Foto: © Shutterstock)

Fulltime werknemers zitten gemiddeld 9,1 uur op een werkdag. En bijna de helft van werkend Nederland heeft zo’n zittend beroep. Het is niet voor niets dat Wandelnet een paar jaar geleden de Wandel Tijdens Je Werkdag in het leven riep, waarop zij iedereen op 4 april vragen om meer te bewegen tijdens het werken. Duizenden mensen gaan op deze dag de uitdaging aan!

Alleen maar voordelen

Waarom zou je eigenlijk meer willen wandelen tijdens je werkdag? Allereerst helpt het wandelen jou om productiever te worden. Je wordt er al na 20 minuten creatiever van, want we weten allemaal dat juist op een onbewaakt wandelmoment dat ene goede idee bovendrijft. Je wordt daadwerkelijk gezonder en fitter door met regelmaat te bewegen en een frisse neus te halen. Wandelen is namelijk goed voor je immuunsysteem door allerlei stofjes die vrijkomen. Je houdt je brein in conditie. Het zorgt voor de broodnodige ontspanning en je maakt je hoofd leeg. Al dat wandelen betaalt zich uiteindelijk terug aan je baas, omdat je minder snel ziek wordt en minder last krijgt van stress- en burn-outklachten.

foto van een vrouw die met werkspullen in haar hand wandelt.
(Foto: © Shutterstock)

Verplicht wandelen tijdens werk?

In 2020 presenteerden Zorg van de Zaak en Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) cijfers waaruit blijkt dat 50% van de werknemers in Nederland wil dat de baas het wandelen tot een verplicht onderdeel van de werkdag maakt. Waarom zou je daar niet vandaag nog mee beginnen? Hieronder vind je een paar tips.

afbeelding van wandelaars in een park.
(Foto: © Shutterstock)

Tip 1: Doe research

Plan een keer een half uurtje in om de mooiste routes in de omgeving van jouw kantoor te vinden en zet het mapje met wandelroutes klaar in je telefoon. Op Wandel.nl kun je zoeken op provincie en vind je heel veel wandelroutes in specifieke dorpen en steden, dus ook bij jouw kantoor in de buurt. Daarnaast zijn er een hoop wandelroutes in stadsparken of landgoederen gebundeld; dit zijn uitstekende plekken voor een vergadering of lunchwandeling, maar je moet ze maar net bij de hand hebben. Doe op tijd research, dan schiet je zo de deur uit op het moment dat het wandelrondje in je werkplanning past!

Tip 2: Spelenderwijs wandelen

Voeg een spelelement toe aan de wandeling. Tel stappen, rode auto’s of prullenbakken. Neem een afvalgrijper mee en ga op zoek naar rondslingerend zwerfafval. Door op iets te focussen, houd je je gedachten echt even helemaal af van het werk. Je zal merken dat je daarna echt frisser achter je bureau kruipt.

Tip 3: Broodje in de hand

Lunchen doe je toch wel, dus waarom zou je het eten van een broodje niet combineren met bewegen? Maak er een vaste afspraak van in je agenda, waarbij je elke werkdag een melding binnenkrijgt. Zo neem je je lunchwandeling serieus. Zorg er wel voor dat je flink doorstapt en je hartslag omhoog brengt. Dan wordt het bloed sneller naar je brein gepompt en krijgen je hersenen een boost. Zo maak je van je lunchwandeling echt een nuttige onderbreking. Een rondje van een paar kilometer is al voldoende om in de verdere middag productiever te zijn.

Tip 4: Bellend lopen

Spreek met jezelf af dat je elk telefoongesprek lopend voert. Een gesprek wordt er vaak spontaner van, dus het heeft ook voordelen wanneer je zakelijk bellen spannend vindt. Je slaat meteen twee vliegen in een klap: je bent in beweging en werkt gewoon lekker door.

foto van een vrouw die wandelend belt.
(Foto: © Shutterstock)

Tip 5: Plan een 'weeting' in

Dit woord is al bijna ingeburgerd: de weeting. Het staat voor ‘walk your meeting’. Spreek af op een mooie wandellocatie en laat gezamenlijk jullie creativiteit de vrije loop tijdens een overleg in de buitenlucht. De andere omgeving geeft je vaak een nieuwe blik op zaken. Wandelend voelen stiltes meestal een stuk minder ongemakkelijk en voelen we ons comfortabeler dan wanneer we elkaar steeds in de ogen moeten kijken aan een grote vergadertafel. Met een dictafoon op je mobiel kun je ‘notuleren’, of gebruik Braintoss, een voice-to-text app.

afbeelding van mensen die in de ochtendzon wandelen naar hun werk.
(Foto: © Shutterstock)

Tip 6: Ook voor of na je werk kun je wandelen

Niet alleen tijdens je werkdag, maar ook voorafgaand en na je werkdag is er vast nog wel wat speling voor beweging. Kun je voortaan met de benenwagen naar kantoor? Of kun je bijvoorbeeld, als je met het OV reist, een halte eerder uitstappen? Of de auto wat verder weg parkeren, om vervolgens de rest van de afstand naar je werk te lopen? Hier vind je nog wat inspiratie voor een fijne ochtendwandeling of avondwandeling. Een mooie manier om je hoofd leeg te maken!

Tip 7: Keukenwandelingetjes

Zet geen kan met koffie/thee of water klaar tijdens het werken, maar gebruik een glas en loop eens wat vaker naar de keuken om het te vullen.

Tip 8: Competitie via de app

Zet de Wandel.nl-app aan wanneer je wandelt tijdens je werkdag. Zo weet je precies hoeveel jij hebt gelopen en laat je je wandelvrienden zien dat het heel normaal is om ook in werktijd te bewegen. Laat de competitie maar op gang komen! Het stimuleert je om bepaalde badges te halen en nog vaker te gaan wandelen.

afbeelding van iemand die buiten zijn mobiele telefoon in de hand heeft.
(Foto: © Shutterstock)