Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Charmante dorpen om te voet te ontdekken

Authentieke, charmante dorpjes in Nederland, wie is er nou niet dol op? Ze zijn misschien klein van stuk, maar je kunt er je ogen uitkijken. Op Wandel.nl vind je zes bijzondere wandelroutes in dorpen die qua charme tot de top behoren.

De Rijp. (Foto: © Shutterstock)
De Rijp. (Foto: © Shutterstock)

Lage Vuursche (Utrecht)

Een dorp dat klein is in haar aantal inwoners (280), maar groots in haar natuur. Lage Vuursche ligt tussen Hilversum, Baarn en Bilthoven en bevindt zich op de Utrechtse heuvelrug. Het bosgebied rondom het dorp is prachtig. Je vindt er de eik, de beuk en naald- en loofbomen. Ook loop je over en naast drassige gronden en uitgestrekte heides.

Wandeltip: De Heuvelrugroute (11 km) is zo’n route waar je helemaal tot rust komt. Letterlijk, want de route loopt door een stiltegebied. Ook bijzonder: de wandeling heeft een koninklijk karakter. Naast de prachtige natuur, loop je door statige lanen en verschillende landgoederen. Kortom, hier kom je op een steenworp afstand van de drukke randstand volledig tot rust.

Bekijk de route
afbeelding van een oud pand in Lage Vuursche.
Lage Vuursche. (Foto: © Jan van der Wolf, Shutterstock)
afbeelding van een historisch straatje in Steyl.
Steyl. (Foto: © GVR, Flickr)
afbeelding van een pontje over de Maas op een zonnige dag.
Steyl. (Foto: © Shutterstock)

Steyl (Limburg)

Het Noord-Limburgse Steyl is hét kloosterdorp van Limburg. Hoe dat komt? In 1875 kwam de Duitse priester Anton Janssen naar het maasdorp. Hij stichtte hier een missieseminarie. En dat is tot op de dag van vandaag zichtbaar. Steyl telt anno 2023 drie kloosters, die nog altijd door nonnen worden bewoond.

Maar Steyl is meer dan een kloosterdorp. De Maas zorgt voor prachtige vergezichten. Het pontje, dat dagelijks talloze keren op en neer gaat tussen Baarlo en Steyl, is in de zomer druk bezet met fietsers en wandelaars. Die wandelaars hebben de keuze uit een heleboel routes. Maar als je alle bezienswaardigheden mee wilt pakken dan is deze wandelroute een aanrader. Geniet van dit karakteristieke dorpje aan de Maas!

Bekijk de route

Bronkhorst (Gelderland)

‘Kom't d'r in dan ku'j d'r oet kiek'n’, zeggen de Achterhoekers. En dat geldt zeker voor de gemeente Bronckhorst. Die telt namelijk 400 kilometer aan wandelpaden. Wat er te ‘kiek’n’ valt? Bijvoorbeeld eeuwenoude boerderijen, kastelen en landgoederen, een kerkje, museum, wat horeca. Tegelijkertijd staat de regio bekend om haar gastvrijheid.

Een van de vele wandelaanraders is de Trage Tocht Laag-Keppel (14 km). Laag-Keppel is het startpunt. Het dorp staat bekend om haar historische dopstraat, oude watermolen en Kasteel Keppel. Een van de hoogtepunten is het uitzicht op datzelfde kasteel. Als je wandelt op het paadje langs de Oude IJssel doemt het kasteel groots op. Maar dat is slechts één van de highlights. Om ze allemaal te ervaren adviseren we je naar de Achterhoek te gaan. We beloven: je krijg er geen spijt van.

Bekijk de route
afbeelding van een molen bij Bronkhorst.
Bronkhorst. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van oude huisjes aan het water in Winsum.
Winsum (Foto: © Shutterstock)

Winsum (Groningen)

Het allermooiste dorp van Nederland. Die eer viel Winsum ten deel in 2020, na een verkiezing van de ANWB. De jury loofde de het bruisende dorpsleven, de idyllische ligging aan het water en het grote aantal Rijksmonumenten. “Winsum heeft heerlijke straatjes om door te dwalen, oude huizen met stokrozen tegen de gevel, twee (nog werkende) molens en een unieke kerk-met-trap. Of neem die pracht van een boogbrug over het Winsumerdiep met zicht op passerende bootjes en de voetbrug voor kroegtijgers”, aldus een jurylid.

Het Groningse Winsum heeft natuurlijk ook prachtige wandelroutes. Deze wandeling van zo’n 5 kilometer is daar één van. Je loopt dwars door het dorp en voelt meteen waarom Winsum de titel van allermooiste dorp van Nederland kreeg. Laat je verrassen!

Bekijk de route

De Rijp (Noord-Holland)

Het Noord-Hollandse De Rijp ligt aan de rand van de Eilandspolder. Het dorp heeft ruim 4.000 inwoners en is onderdeel van de gemeente Alkmaar. Ooit was De Rijp het belangrijkste dorp van Schermereiland. Dat eiland lag tussen twee grote meren: Schermer en Beemster. Die waren in de zeventiende eeuw ingepolderd.

Wandeltip: Rondje Eilandspolder kent allerlei bezienswaardigheden. Het Raadhuis van Graf of de Menningweermolen. Ook loop je door De Buurtjes, een oude wijk die gebouwd is op eilandjes. Verder zie je allerlei slootjes, bruggetjes, boerderijen, houten huizen en lapjes grond. De polderroute kent twee opties: 15 kilometer of 21 kilometer. Maar wat je ook kiest, deze wandeling blijft je bij.

Bekijk de route
afbeelding van gekleurde oude huisjes aan het water in De Rijp.
De Rijp. (Foto: © Shutterstock)
Elsloo. (foto: © Matthijs Bremer, Flickr)
Elsloo. (foto: © Matthijs Bremer, Flickr)

Elsloo (Limburg)

Nog even terug naar de ANWB-verkiezing Het Allermooiste dorp van Nederland. Winsum won, maar het Zuid-Limburgse dorp Elsloo was met een top-vijf notering ook trots op het eindresultaat. Die klassering had het dorp, onderdeel van de gemeente Stein, te danken aan haar historische context: “Mooie oude straatjes leiden naar de Maas en het majestueuze kasteel Elsloo. Het kasteelpark is schitterend, mooi aangelegd, goed onderhouden en biedt een praktisch op de rivier”, aldus de jury.

Op deze wandelroute (7,5 km) beleef je de schoonheid van Elsloo. Langs heuvelachtige paadjes loop je door het Urdal richting het oude Elsoo ‘op den Berg’. Daar geniet je van de groene en heuvelachtige omgeving. Tussendoor zie je een wielrenner omhoog ploeteren. Als toetje van de route wandel je door het romantische kasteelpark van Kasteel Elsloo en het Elsloër bos, het steilste hellingbos van ons land.

Bekijk de route

Top-10 mooiste dorpen

We kunnen natuurlijk nooit compleet zijn, maar we deden een kleine rondvraag op de redactie van Wandel.nl. Daaruit kwam de onderstaande top-10 van mooiste wandeldorpen in Nederland. Wil jij hier nog een wandelaanrader aan toevoegen? Laat het ons weten via redactie@wandel.nl o.v.v. 'Charmante dorpen om te voet te ontdekken'. Of laat het ons weten via Facebook of Instagram en tag Wandel.nl.

1. Hollum (Friesland)

2. Drimmelen (Noord-Brabant)

3. Urk (Flevoland)

4. Zoutkamp (Groningen)

5. Niehove (Groningen)

6. Dreischor (Zeeland)

7. Makkum (Friesland)

8. Frederiksoord (Drenthe)

9. Vilsteren (Overijssel)

10. Ouddorp (Zuid-Holland)

 Zoutkamp. (Foto: © Harold Meerveld, Flickr)
Zoutkamp. (Foto: © Harold Meerveld, Flickr)