Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen in de vroege ochtend: dit zijn de voordelen

Voor dag en dauw het huis uit om nog even het hoofd leeg te maken en te genieten van de ontwakende natuur. Wandel.nl zet de voordelen van een ochtendwandeling op een rijtje en geeft tips om je wandeling tot een succes te maken.

Zonsopgang met mist

Een frisse neus halen tijdens een heerlijke ochtendwandeling. Vooral als je de rest van de dag binnen zit, kan het een verademing zijn om de dag te starten met een ochtendwandeling.

Schoonheid van de natuur

Stap als dat mogelijk is 's ochtends de natuur in, deze is op z’n mooist wanneer het nog stil is. De eerste zonnestralen die over de boomtoppen schijnen, de vogels die fluitend voorbijvliegen, de neveldruppels op de bladeren en de dauw tussen de grassprieten die het landschap bijna sprookjesachtig aan laten voelen. Maar ook de stad is prachtig in het ochtendgloren. Kijk eens goed om je heen, maar ook naar beneden, de stad bevat vaak meer natuur dan je denkt.

spinnenweb met dauw in de ochtendgloren

Fris en fit

Door een ochtendwandeling stap je letterlijk en figuurlijk fris en fit de dag in. Door te wandelen stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof binnen om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken. Daarnaast komt er door bewegen endorfine vrij, hier krijg je een gelukkig gevoel van.

Creativiteit

De stilte en natuur in de ochtend kunnen rustgevend werken op je gemoed. Je staat even stil bij de dag en wat je plannen en aandachtspunten zijn. Dit kan weer positief zijn voor je creativiteit en een bron vormen van nieuwe ideeën.

Voorbereiding is het halve werk

Leg de avond van tevoren je spullen alvast klaar, zo hoef je in de vroege ochtend niet nog alles bij elkaar te zoeken én kan je nog net wat langer blijven liggen. Zoek ook uit wanneer de zon op gaat, dan weet je meteen hoe laat je de wekker moet zetten. Je ochtendwandeling is het mooist wanneer de zon nét opgaat en je jezelf in het ochtendgloren kunt begeven. Let ook op je lichaam, het is nog vroeg, de dag is pas net begonnen en je lichaam moet ook nog op gang komen. Zorg er dus voor dat je in een rustig tempo begint, warm eerst even je spieren op en dan ben je klaar om te gaan!

Klok