Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in de mist

Het kan plotseling opdoemen of in flarden tussen de bomen door dansen. En zo snel als het verschijnt, kan het ook verdwenen zijn. Mist. Een verraderlijk en mysterieus natuurverschijnsel. Maar zo mooi om doorheen te wandelen!

afbeelding van een landschap in de mist.
(Foto: © Shutterstock)

Wat is mist?

Mist is niets meer dan vocht in de lucht. Kleine waterdruppeltjes zweven als aerosolen in de lucht. Die vorm veroorzaakt onder andere beperkt zicht. Hoe meer van die druppeltjes er in de lucht hangen, hoe slechter het zicht wordt. Zo spreken we van nevel als we 1000 meter kunnen kijken, maar van zeer dichte mist als we maar zicht tot 50 meter hebben.

Mist ontstaat als zeer vochtige lucht afkoelt of door menging van koude met warme, vochtige lucht. Denk bijvoorbeeld aan de dauw die in de ochtend als een laken over een weiland ligt, of de mist die ontstaat boven zee en het strand oprolt. De vorming van mist is afhankelijk van factoren, zoals begroeiing, bebouwing, reliëf in het landschap, de nabijheid van open water en luchtvervuiling. Mist ontstaat meestal rond zonsondergang of pas tegen zonsopkomst, als de lucht afkoelt. Daarom is de ochtend ook hét tijdstip om de wandelschoenen aan te trekken voor een wandeling door die mistige wereld.

afbeeldingen van een wandelaar in de mist.
afbeelding van grondmist en een roze-oranje lucht in de Stadswaard Nijmegen.
Grondmist in de Ooijpolder bij Nijmegen. (Foto: © Lizanne Croonen)

Soorten mist

Wist je dat de ene mist de andere niet is? Er zijn verschillende soorten mist, ieder met eigen kenmerken en gebied waar ze voorkomen. We benoemen de meest voorkomende mistvormen die je tijdens je wandeling in Nederland tegen kunt komen:

 • Grondmist: laaghangende mist tot ooghoogte, welke ontstaat als de temperatuur aan de grond lager is dan op ooghoogte.

 • Mistbanken: als er wind in het spel is kunnen er mistbanken ontstaan. Een zwakke wind verplaatst de mist, waardoor er mistslierten of -flarden ontstaan. In het noorden en oosten van het land staan deze flarden ook bekend als ‘witte wieven’. In het bos kan dit een spookachtig beeld opleveren.

 • Stralingsmist: mist die zich vormt boven het aardoppervlak door uitstraling bij helder weer als na zonsondergang het aardoppervlak afkoelt. Boven een bijvoorbeeld enigszins hellend weiland stroomt de koudere en zwaardere lucht in de richting van een sloot, waar door menging met vochtige lucht slootmist ontstaat. Ook boven een sneeuwdek kan bij lage temperaturen tegen zonsondergang stralingsmist ontstaan, die zeer dicht kan worden.
 • Slootmist: ontstaat bij aanvoer van relatief warme lucht boven een kouder oppervlak en komt vooral ’s winters veel voor. De warme lucht wordt afgekoeld door het aardoppervlak. Wanneer deze lucht veel vocht bevat, raakt de lucht verzadigd en condenseert dan tot mist.

 • Zeemist: ontstaat wanneer koude lucht over relatief warm zeewater stroomt, of wanneer de warme lucht in aanraking komt met het koude zeewater.

 • Regenmist: ontstaat als het regent uit warmere lucht, terwijl het aardoppervlak nog koud is. Deze mist ontstaat ook als na een hevige bui de zon doorbreekt en er weinig wind staat. Je ziet dan de dampen van de straten en daken opstijgen.


(Bron: Wikipedia)

afbeelding van een man die wandelt in de mist aan zee.
Mist aan zee. (Foto: © Shutterstock)

Ontdek deze wandelroutes in de mist

Mist kan in het waterrijke Nederland bijna overal voorkomen, maar dit zijn toch wel onze favoriete gebieden om met mist een bezoekje te brengen!

afbeelding van mist boven het water.
De Zanderij, Maarn. (Foto: © Andrea van Lieshout)

1. Wandelroute Naardermeer (18,4 km)

Dit rondje Naardermeer maak je vanaf station Naarden-Bussum en staat garant voor veel plassen, moerassen, zompige weilanden, spannende vlonderpaden en vogels. Trek je laarzen of hoge wandelschoenen maar aan en ga lekker vroeg op pad voor een mistig, modderig en ruig wandelavontuur.

2. Wandelroute Biesboschpad rondje Jantjesplaat – Deeneplaat (16,9 km)

Voor een afwisselende wandeling door een prachtig waterrijk gebied van wilgenbossen, kreken en zompig moeras moet je op dit gedeelte van het Biesboschpad zijn. Onderweg vind je veel sporen van de bever, zoals beverburchten en afgeknaagde boomstammen.

3. Wandelroute Land van Ravenstein (15,5 km)

De uiterwaarden in de mist? Dat wil je niet missen. In de landelijke omgeving van het monumentale dorp Ravenstein (tussen Nijmegen en Oss) loop je over stille asfaltweggetjes en groene graspaden langs de Maas.

4. Wandelroute Waterlinie Culemborg (17,8 km)

Forten in de mist, dat levert mystieke plaatjes op. Deze wandeling door de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft het allemaal: forten, bunkers, sluizen, groen polderlandschap, wateren en een veerpont. Je loopt van station Houten-Castellum naar Culemborg.

5. Wandelroutes over de Sallandse Heuvelrug, diverse afstanden

Tussen Holten en Ommen liggen een aantal natuurgebieden waar je hele mooie heuvelachtige wandelingen in de mist kunt maken. Op de Sallandse Heuvelrug wandel je door glooiende bossen en heidevelden met een welhaast Engels uiterlijk. Het is er ruim, open en stil en bovendien soms erg mysterieus. Vooral in de winter als grijze nevels de stokoude jeneverbesstruiken omhullen.

afbeelding van de Sallandse Heuvelrug in de mist.
Sallandse Heuvelrug. (Foto: © Peter 2ring, via Flickr)
afbeelding van een mistig duinlandschap met een rode vuurtoren.
Grote Kaap Vuurtoren, Julianadorp. (Foto: © Shutterstock)

6. Voormalige zandafgraving De Zanderij in Maarn (3,2 km)

Wandel door het bos van Stameren, langs het open veld en een deel van Zanderij Maarn. Door je wandeling te combineren met de wandelroute Stameren en Hoogmoersbergen (4,7 km) pak je nog wat extra bos en heide met mysterieuze grafheuvels mee. Een plaatje in de mist!

7. Lochemse Bergwandelroute (8,5 km)

Wil je alles weten van de legende van de ‘Witte Wieven’? Ga dan naar de buurtschap Zwiep, waar het mythische verhaal nog steeds voortleeft. Je wandelt er aan de voet van de Lochemse berg en aan de rivier de Berkel.

8. Op zoek naar zeemist langs de Nederlandse kust, diverse afstanden

Op deze 10 routes aan de Nederlandse kust kun je uitwaaien, strandjutten of lekker wandelen en struinen door de duinen. Vooral in de lente en het begin van de zomer zie je aan zee het fenomeen 'zeevlam', een plotseling opkomende mist over het nog koude zeewater.

afbeelding van mist in een landschap met een grasveld en een beekje.
Mist zie je vooral in de ochtend en in gebieden met water. (Foto: © Shutterstock)

Zo geniet je optimaal van de mist: tips

Wil je wandelen in de mist? Dan ben je dus afhankelijk van de juiste weersomstandigheden. Met deze tips kun je optimaal genieten van mist.

 • Door mist is je zicht een stuk minder. Je bent dan meer op je andere zintuigen aangewezen, zoals je gehoor. Het kan dan ook heel rustgevend zijn om in een mistige omgeving te wandelen en je te focussen op de geluiden om je heen. Voor veel mensen werkt dit heel ontspannend.

 • De meeste kans op mist heb je in de (vroege) ochtend en in gebieden met (open) water. Zet de wekker dus maar!

 • Kies een wandelroute met water in de buurt of vegetatie in een open vlakte, zoals heidevelden.
 • Vergeet je fototoestel of telefoon niet mee te nemen om foto’s te maken. De mist lijkt wel een saaie grijze massa, maar kan ook zeer fotogeniek zijn!

 • Mist is fantastisch om in te wandelen, maar zorgt er wel voor dat je minder goed ziet en andere verkeersdeelnemers jou minder goed kunnen zien. Houd hier rekening mee! Als je wandelt over wegen en paden met ander verkeer, draag dan gekleurde kleding en een lampje. Zo ben je beter zichtbaar.
afbeelding van een mistig landschap met water en ochtendlicht.
Het ochtendlicht en de mist leveren een fotogeniek landschap op. (Foto: © Lizanne Croonen)