Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Biesboschpad: rondje Jantjesplaat-Deeneplaat

Gebied / Regio
Biesbosch
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
16.9km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Een afwisselende wandeling door een prachtig waterrijk gebied van wilgenbossen, kreken en moerassen. De kans is groot dat je veel watervogels ziet, maar ook sporen van de bever, zoals beverburchten en afgeknaagde boomstammen. Deze route mag je niet missen.

Startpunt
Naam
Spieringsluis
Straat
Deeneplaatweg 5
Postcode
4251 MR
Plaats
Werkendam
Biesboschpad
Biesboschpad Via Flickr: (Foto: © Paul van de Velde)

Het startpunt is een parkeerplaats aan de Deeneplaatweg, vlak bij twee horecagelegenheden: Het Bolle Bevertje en Café van Oversteeg. Met het openbaar vervoer is de route moeilijk bereikbaar.

Over zompige paadjes wandel je door wilgenbossen en moerassen, terwijl je regelmatig uitkijkt over de Nieuwe Merwede, die Nationaal Park de Biesbosch in tweeën deelt. Wat een prachtige, ruige natuur!

Het is moeilijk voor te stellen dat de Jantjesplaat vroeger uit landbouwgrond bestond. Totdat de polder moest wijken voor het water, daarover zo dadelijk meer.

Neem de verrekijker mee, want het barst er van de watervogels: van kolgans, kuifeend en slobeend tot blauwborst, pijlstaart en watersnip. Zelfs de visarend en zeearend komen er voor.

Tip: trek waterdichte schoenen aan, want de paden kunnen behoorlijk modderig zijn.

De Noordwaard: nieuw land

Kortgeleden is een deel van de Biesbosch, de Noordwaard, ontpolderd. Land omzetten in water? Ja, je leest het goed. Dat was hard nodig, omdat het gebied bij hoogwater veel last had van overstromingen. Door nieuwe geulen te graven en dijken aan te leggen, kan het water er sinds eind 2015 gecontroleerd in- en uitstromen. Dat voorkomt wateroverlast elders. Natuurlijk werden er ook wegen, bruggen en paden aangelegd. Dankzij nieuwe wandelpaden is het nu mogelijk om deze mooie rondwandeling te maken. Meer weten over het water en de waterbeheersing? Bezoek dan na afloop het Biesbosch MuseumEiland; het ligt aan de overkant van het water, op een eiland.

Meer informatie

Bevers in de Biesbosch

In 1988 maakte de bever, sinds de 19e eeuw uitgestorven in ons land, een comeback. De eerste beverfamilies werden uitgezet in de Biesbosch. Met succes, want er leven inmiddels ruim driehonderd bevers in meer dan honderd burchten in Nationaal Park de Biesbosch. De bever is het grootste knaagdier van Europa. Met zijn grote voortanden kan hij zelfs hele bomen vellen. De stam knaagt hij rondom door, zodat een inkeping ontstaat in de vorm van een zandloper. Hij gaat net zolang door tot de boom omvalt, meestal naar de kant van het water. De takken gebruikt hij als voedsel of als bouwmateriaal voor zijn burcht.

Kenmerken

  • Rivieren en kanalen,
  • Vogels en wild
  • Boerenland
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.