Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute De Kampina: Huisvennenroute

Gebied / Regio
Kampina
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
6.7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De Kampina is een afwisselend gebied van natte en droge heide, bossen en vennen natuurgebied in Noord-Brabant. Ontdek vennen met bijzondere namen zoals Belversven, Huisvennen, Winkelsven en de Zandbergsvennen.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Huisvennen - Roond
Straat
Huisvennen
Postcode
5281 TT
Plaats
Boxtel
Wandelroute De Kampina Huisvennenroute
Wandelen in de Kampina. (Foto: © dropStock, Getty Images)

De Kampina in Brabant biedt een prachtig schouwspel van bloeiende paarse heidevelden, rustgevende vennen en kronkelige bospaden. Met een uitgestrektheid van ruim 1200 hectare, strekt dit gebied zich uit van Oisterwijk (bij Tilburg) tot aan Boxtel. De naam ‘Kampina’ refereert naar het Romeinse ‘Campina’, wat zoveel betekent als woeste grond. En dat is precies wat je op deze wandelroute door de Kampina ontdekt.

Kogelvangersven

Tijdens deze wandelroute door de Kampina kom je langs het Kogelvangersven. Net als alle andere vennen in de regio, wordt ook het Kogelvangersven gevoed door regenwater.

Ze zorgen ervoor dat bijzondere planten kunnen groeien bij dit ven, zoals zonnedauw, lavendelheide en veenbos. De komende jaren worden bomen gekapt en krijgt heide naast het ven meer ruimte.

Wandelroute De Kampina Huisvennenroute Kogelvangersven
Kogelvangersven in de Kampina. (Foto: © Dutchy, Getty Images Signature)
Wandelroute De Kampina Huisvennenroute Huisvennen
De Huisvennen in De Kampina. (Foto: © JosPannekoek, Getty Images)

Huisvennen

Na het Kogelvangersven kom je langs een hele verzameling vennen. Dit is de reden waarom deze wandelroute ‘huisvennenroute’ heet. Dit zijn de Huisvennen.

Planten als dopheide en klokjesgentiaan groeien aan de oevers van de vennen. Ook de nachtzwaluw en de boomleeuwerik vinden inmiddels steeds meer hun weg naar de prachtige Huisvennen.

Wilde grazers

Tijdens deze Huisvennenroute in natuurgebied Kampina kom je ook grote grazers tegen. IJslandse paarden en runderen grazen in een groot deel van de heide en het bos.

De runderen, bestaande uit Blonde d’Aquitanes (een Frans ras) en Brandrode runderen (een zeldzaam huisdierras), spelen een cruciale rol bij het handhaven van een natuurlijk evenwicht in dit gebied. Grassen en jonge boompjes worden opgegeten door de wilde grazers, waardoor heide weer terug komt.

Wandelroute De Kampina Huisvennenroute Wilde Grazers
IJslandse paarden. (Foto: © Diederik de Mezel, Getty Images)
Wandelroute De Kampina Huisvennenroute Verzetsmonument
Het verzetsmonument bij de parkeerplaats. (Foto: © Henk Pennings)

Verzetsmonument

Op 17 september 1944 vlogen geallieerde zweefvliegtuigen per abuis vijandig terrein binnen. Militairen van de Amerikaanse en Britse luchtmacht vonden hun toevlucht in met gras, heide en varens gecamoufleerde putten, die maandenlang hun veiligheid waarborgden.

Ze werden bijgestaan door de plaatselijke bevolking, samen namen ze immense risico's als bewijs van hun vastberadenheid en eenheid. Als eerbetoon aan deze ongekende samenwerking en moed, werd in 2003 dit monument onthuld, een blijvende herinnering aan een cruciaal moment in de geschiedenis.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Deze wandelroute is gemarkeerd met witte pijlen
  • Kom je wilde dieren tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 25 meter afstand
  • Trek hoge wandelschoenen aan, de route kan nogal drassig zijn