Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Mastbos: Baronie van Breda

Gebied / Regio
Breda
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
8.3km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Het Mastbos in Breda is één van de oudste cultuurbossen van Nederland. Aangelegd op initiatief van Hendrik III van Nassau staat het Mastbos bekend als de ‘achtertuin van Breda’. In deze koninklijke achtertuin wandel je deze prachtige route. Met open beukenlanen en uitgestrekte heidevelden.

Startpunt
Naam
Baronie van Breda
Straat
Stouwdreef 1
Postcode
4836 AK
Plaats
Breda
Wandelroute Mastbos Baronie Van Breda
Wandelen in het Mastbos. (Foto: © Milos Ruzicka, Getty Images)

Het Mastbos is één van de oudste bossen van Nederland. Met haar 500 jaar is het een van de oudste naaldbossen en na de Wouwse Plantage zelfs het oudste cultuurbos van Nederland. Het hout van het Mastbos werd gebruikt voor de bouw van het Kasteel van Breda, voor de Spaanse vloot en zelfs voor de VOC-schepen.

Vierkant van Maurits, Baronie van Breda

Na de tachtigjarige oorlog was het Mastbos ernstig verwaarloosd. En wat er over was gebleven van het Mastbos, werd ingenomen door de Spanjaarden. Hoewel de oorlog nog aan de gang was, gaf prins Maurits de opdracht om het Mastbos in kaart te brengen en een omheind jachtgebied aan te leggen.

Dat stuk omheind gebied staat nu bekend als het ‘vierkant van Maurits’. Het vierkant heeft vier zijden van ongeveer 1300 meter lang.

Wandelroute Mastbos Baronie Van Breda Vierkant Van Maurits
Baronie van Breda, vierkant van Maurits. (Foto: © Charlotte Bleijenberg, Getty Images)
Wandelroute Mastbos Baronie Van Breda Eeuwiglaantje Ven
Eeuwiglaantje Ven. (Foto: © franswillemblok, Getty Images)

Eeuwiglaantje Ven

Tijdens deze wandelroute door het Mastbos kom je langs het ‘Eeuwiglaantje Ven’. Dit laantje heeft vanaf 1600 vele namen gehad, waaronder het Voetpad, het Rabatspad, het Kerkpad en het Boerenpad.

In de volksmond had dit laantje een heel andere naam: het hoerenpad. En dat heeft niets te maken met wat je denkt. ‘Hore’ is Middelnederlands voor modder. Het laantje was dus een modderpad.

Kasteel Bouvigne

Hoewel Kasteel Bouvigne slechts een paar dagen per jaar open zijn voor publiek, kun je wel een bezoek brengen aan de prachtige kasteeltuinen. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in de 15 eeuw, maar is mogelijk nog ouder.

Er liggen drie verscholen kasteeltuinen: een Franse tuin, een Engelse tuin en een Duitse tuin. Bekijk de vele fuchsia’s en de bijzondere beeldencollectie.

Wandelroute Mastbos Baronie Van Breda Kasteel Bouvigne
Baronie van Breda, Kasteel Bouvigne. (Foto: © Nick Fox, )
Wandelroute Mastbos Baronie Van Breda Blauwe Kamer Breda
Blauwe Kamer tussen Ginneken en Ulvenhout. (Foto: © RuudMorijn, Getty Images)

Blauwe Kamer Breda

Landgoed de Blauwe Kamer in Breda verwijst naar een kamer, wat vroeger een geheel stenen huis was. In vroegere tijden was dat een uiting van rijkdom en luxe, waar de meeste huizen vooral boerderijen waren bestaande uit hout, leem en stro.

Tegenwoordig vind je er zes kleinere landbouwgronden, waarbij landbouwgrond wordt omgezet in bloemrijk grasland en moeras. Ook rivier de Mark meandert door het gebied.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Volg de paarse pictogrammen met de afbeelding van de toren van kasteel Bouvigne
  • De route is te verlengen met het Boswachterspad Mastbos (7 km, geel gemarkeerd)
  • Honden zijn niet toegestaan in de tuinen van Kasteel Bouvigne