Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Kalmthoutse heide: Wandelpad Duin

Gebied / Regio
Kalmthoutse heide
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
7.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Wie van rust en stilte houdt, gaat deze wandelroute door het Grenspark Kalmthoutse heide waarderen. Wandelpad Duin brengt je tot in het hart van het stiltegebied, met heidevlakts en waardevolle duinmassieven. Beklim de nieuwe uitkijktoren van natuurpunt en wandel door het begrazingsgebied.

Startpunt
Naam
Toegangspoort De Vroente
Straat
Putsesteenweg 129
Postcode
2920
Plaats
Kalmthout (BE)
Wandelroute Kalmthoutse Heide Wandelpad Duin
Wandelen in de Kalmthoutse heide. (Foto: © CreativeNature_nl, Getty Images)

Deze wandelroute ‘Wandelpad Duin’ behoort tot één van de oudste gemarkeerde wandelroutes van het Grenspark Kalmthoutse heide. Deze wandelroute start in België. Dat lijkt misschien wat gek, maar tijdens deze wandelroute passeer je meerdere keren de Nederlandse en de Belgische grens. Vandaar ook de naam ‘Grenspark Kalmthoutse heide’.

Vossenbergen

Het duingebied de Vossenbergen maakte in de loop van de eeuwen grote veranderingen mee. Waar nu een vlakke laagte te zien is, lagen ooit de hoogste duinen. Het was de toenmalige Vossenberg, van wel 40 meter hoog. Vanaf de top kon je de Schelde zien en zelfs de torens van Antwerpen.

In de 19e eeuw werd hier 1,4 miljoen kubieke zand afgevoerd, voor de bouw van onder andere waterwerken in Antwerpen. Het duingebied heet nog steeds Vossenbergen, maar is allang geen ‘berg’ meer’.

Wandelroute Kalmthoutse Heide Wandelpad Duin Vossenbergen
Vossenberg, Kalmthoutseheide. (Foto: © JosPannekoek, Getty Images)
Wandelroute Kalmthoutse Heide Wandelpad Duin Begrazingsgebied
Begrazingsgebied met runderen en schapen. (Foto: © Veronica Bogaerts, Getty Images)

Begrazingsgebied

Als je door Grenspark Kalmthoutse heide wandelt, kom je door een begrazingsgebied. Het heidelandschap wordt begraasd door schapen en runderen om de heide in stand te houden, ze grazen het gras en kleine boompjes tussen de heide weg.

De schapen zijn vrij schuw en zullen wegrennen als je hen nadert. Hoewel de runderen zich altijd rustig gedragen, moet je ze niet benaderen. Blijf altijd op minimaal 25 meter afstand. Liggen ze op het pad? Maak armbewegingen of klap in je handen. De dieren zullen dan weglopen.

Hazenmeer

Rondom het Hazenmeer broedt een bijzonder vogeltje: de wulp. Het is een zeldzame, schuwe vogel die in de uitgestrekte vochtige laagtes haar broedgebied heeft gevonden. Omdat de wulp zeldzaam is, wordt dit pad van 15 maart tot 30 juni afgesloten om de vogels rust te bieden in het vogelbroedseizoen.

De wulp spotten is lastig, maar met een beetje geluk kun je hem spotten tijdens zijn bruidsvlucht: wanneer hij jodelend door de lucht zweeft. Als je in het broedseizoen deze wandelroute maakt, wordt je een stukje omgeleid.

Wandelroute Kalmthoutse Heide Wandelpad Duin Hazenmeer
Hazenmeer in de Kalmthoutse Heide. (Foto: © brytta, Gett Images Signature)

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Omdat de route deels door begrazingsgebied gaat, zijn honden verboden
  • Je mag de aangegeven paden niet verlaten in verband met de kwetsbare natuur
  • Volg de rode paaltjes met de afbeelding van een duin