Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Land van Ravenstein

Gebied / Regio
Nijmegen-Oss
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
15.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Houd je van een landelijke omgeving met stille asfaltweggetjes en groene graspaden door de uiterwaarden, dan is deze NS-wandeling echt iets voor jou. Een route met een bonus, want het vestingstadje Ravenstein met grachten en wallen is een prachtige plek om te eindigen.

Startpunt
Naam
Station Ravenstein
Straat
Stationssingel 122
Postcode
5371BB
Plaats
Ravenstein
Land Van Ravenstein
Land van Ravenstein Via Flickr: (Foto: © Frans de Wit)

Tussen Nijmegen en Oss slingert de Maas door een open landschap van weilanden en een paar verspreid liggende dorpjes. Je stapt er terug in de tijd. En het begint al meteen goed, want direct aan station Ravenstein ligt een idyllisch paadje, het Stationspad. Via het dorp Deursen-Dennenburg, twee dorpen die aan elkaar zijn gegroeid, loop je over smalle asfalt- en klinkerweggetjes naar de Maasuiterwaarden. Volg het zompige grasspoor langs rietkragen en brede sloten met de traag stromende rivier aan de ene kant en de langgerekte dorpjes Dieden en Demen aan de andere kant. Bij hoogwater wijk je uit naar de dijk.

's Zomers kun je met het pontje de Maas oversteken om het middeleeuwse stadje Batenburg te bezoeken; een aanrader. Besluit de dag op een terras in het monumentale Ravenstein.

De Maas

Links van je glijden grote schepen door de Maas. Het water heeft er al een lange reis opzitten, want de rivier ontspringt in Frankrijk. Via België stroomt de Maas bij Eijsden ons land binnen. Na zo’n 950 kilometer totaal mondt hij bij Rotterdam uit in de Noordzee.

De Maas is een echte regenrivier met wisselende waterstanden. In droge periodes staat het waterpeil laag, in natte periodes soms gevaarlijk hoog. Om de rivier te temmen, werden er eind 19e eeuw stuwen, dijken en dammen aangelegd en bochten rechtgetrokken. Dat bleek achteraf niet altijd een goede oplossing. Daarom worden veel rivieren nu juist verbreed of verdiept en uitgebreid met nevengeulen. Zo krijgt het water de ruimte en kan het gecontroleerd overstromen. De wandelaar vaart er wel bij, want uiterwaarden, natuurvriendelijke oevers en waterbergingen zijn prachtige plekken om te lopen.

Ravenstein

Het kleine stadje vond zijn oorsprong rond een kasteel aan de oever van de Maas. Toen de nederzetting in 1380 stadsrechten kreeg, werden er wallen, muren en grachten aangelegd.

Ravenstein ademt nog altijd de sfeer van vroeger. Al wandelend kom je langs tal van monumenten: twee kerken, schilderachtige huizen, molen 'de Nijverheid' en restanten van de vestingwerken waar de kanonnen nog staan opgesteld.

Kenmerken

  • Cultureel erfgoed
  • Rivieren en kanalen
  • Boerenland
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.