Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Waarom wandelen goed is voor je geestelijke gezondheid

Wandelen is goed voor je lichaam, maar zeker ook voor je geestelijke gezondheid. Waarom is wandelen zo’n goede therapie voor lichaam en geest? Wandel.nl zoekt het voor je uit.

Vrouw aan met mediteren met gesloten ogen

Wandelen is ontspannen

Tijdens het wandelen kun je je gedachten ordenen of negatieve gedachten juist opzij zetten door je te richten op de omgeving of op je loopbeweging (je cadans). Voordeel van wandelen ten opzichte van hardlopen of fietsen is dat je langzamer gaat en hierdoor meer tijd hebt om op je omgeving te letten. Je wordt één met je omgeving en komt tot rust door de geluiden van de wind die door de bladeren ruist, een kabbelend beekje of een ritselend dier. Wandelen door een groene omgeving werkt dan ook beter dan wandelen door de stad. Het is zelfs bewezen: iemand die veertig minuten door de natuur loopt, voelt zich daarna minder gestrest dan iemand die veertig minuten door de stad loopt.

Lopen heeft een positief effect op je creativiteit

Beethoven maakte niet voor niets lange wandelingen door de Weense valleien om tot zijn beste composities te komen. Tijdens een wandeling kom je vaak op de beste ideeën. Moet je een moeilijk vraagstuk oplossen of wil het maar niet lukken met het uitwerken van dat lastige rapport voor je werk? Trek eropuit! Onderzoek van de Stanford Universiteit toonde aan dat wandelen een flinke stimulans geeft aan het creatieve proces. Een korte wandeling vanaf acht minuten zou al bevorderlijk zijn voor de creativiteit.

Frisse lucht geeft nieuwe energie en maakt blij

Als je je somber voelt, heb je vaak de neiging om binnen te blijven. Door naar buiten te gaan, krijg je juist afleiding. Wie wandelt, maakt meer dopamine aan. Een stofje dat euforisch kan werken. Het mooie is: hoe vaker je loopt, hoe sneller het effect optreedt. Ook de frisse lucht van de natuur kan positief werken voor je gemoedstoestand én je energielevel. Wil je écht goed uitwaaien? Zoek dan het strand op. Een winterse strandwandeling langs de zee zou niet alleen helend werkt voor lichaam en geest, maar zelfs psychische en fysieke klachten helpen voorkomen, volgens een onderzoek van de North Carolina State University. Blauwe ruimtes – zoals rivieren, meren, beekjes en de zee – zouden een positieve invloed hebben op je mentale gesteldheid.

Structuur in de natuur

Een dagelijkse wandeling kan structuur aan je dag geven. Maak er een vaste gewoonte van om er iedere dag even op uit te gaan. Vooral in tijden van de coronacrisis is het erg belangrijk om een ritme te behouden. Dat structuur ons brein geruststelt, zien we ook terug in de fractale vormen in de natuur. Fractals zijn patronen waarvan de details op steeds kleinere schalen min of meer gelijk zijn aan het totale patroon. Denk hierbij aan een broccoli of een boom. Wanneer we een fractale vorm zien, wordt ons brein gerustgesteld en worden we gelukkiger.

Een manier om andere mensen te ontmoeten

Wandelen kan een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, en dat kan voordelen hebben. Met de nadruk op 'kan', want misschien vind je het juist heerlijk om alleen op pad te gaan. Wist je dat wie samen wandelt, automatisch al snel hetzelfde ritme aanneemt en zo dichter tot elkaar komt? Een gezamenlijke pas beïnvloedt de mentale ervaring. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat synchroon bewegende mensen hun denkbeelden, gevoelens en doelen meer op elkaar afstemmen. Je kunt, als de coronamaatregelen het weer toelaten, bijvoorbeeld aan een georganiseerde tocht meedoen of je aansluiten bij een wandelvereniging.   

Plaatje van een hart hand in hand met de hersenen

Een paar tips voor een nóg fijnere wandeling

Tip 1:

Concentreer je tijdens je wandeling op je omgeving, dus op wat je hoort, ziet, voelt, ruikt etc. Wissel dit steeds af. Wandel een minuut terwijl je let op de geluiden om je heen (fluitende vogels in het bos, het ruisen van de wind etc.), focus je vervolgens een minuut op wat je ziet (kleuren, de lucht, bomen en bloemen etc.) en ga zo maar door.

Tip 2:

Neem een fototoestel mee tijdens het wandelen en fotografeer zoveel mogelijk verschillende planten, vogels, gebouwen, opvallende voorwerpen etc. etc. Op deze manier heb je na verloop van tijd een leuke verzameling van allerlei zaken die je bent tegengekomen tijdens je wandelingen.