Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelschoenen categorie A kopen: dit moet je weten

Categorie A wandelschoenen zijn speciaal ontworpen met lichtheid en flexibiliteit voor wandelingen in het bos, over het strand en ander relatief vlak terrein. Maar waar moet je op letten bij een aankoop? En wat zijn de beste categorie A wandelschoenen voor dames en heren?

Wandelschoenen Categorie A Kopen Dit Moet Je Weten
Wandelschoenen categorie A kopen: dit moet je weten (Foto: © Gajus)

Er zijn verschillende soorten wandelschoenen op de markt verkrijgbaar. Er zijn wandelschoenen in categorie A, Categorie A/B, Categorie C en zelfs in categorie D. Maar wat zijn de verschillen en welke categorie A wandelschoenen zijn geschikt voor dagelijks gebruik?

Wandelschoenen categorie A kopen: dit moet je weten

Om goed te begrijpen hoe de categorieën van wandelschoenen eruit zien, moet je weten dat er (in principe) vier categorieën voor wandelschoenen zijn:

  • Categorie A wandelschoenen: voor dagelijks gebruik, lichte soepele schoenen
  • Categorie A/B wandelschoenen: zitten tussen berg- en wandelschoenen in
  • Categorie B wandelschoenen: geschikt voor iets moeilijker begaanbare (berg)paden
  • Categorie C wandelschoenen: stugge schoenen voor ruige gebieden zoals rotsen of gletsjers
  • Categorie D wandelschoenen: expeditie schoenen, geschikt voor extreme bergbeklimmingen

In dit artikel nemen we je mee in de categorie A wandelschoenen, de beste tips voor jouw categorie A wandelschoenen en welke categorie A wandelschoenen het beste zijn voor dames en heren.

Kooptips wandelschoenen
Wandelschoenen Categorie A Kopen Dit Moet Je Weten Sportwinkel Passen
Categorie A wandelschoenen. (Foto: © VVT Studio, Getty Images Pro)

Wat zijn categorie A wandelschoenen?

Zoals al even toegelicht, zijn categorie A wandelschoenen lichte, soepele wandelschoenen. Ze zijn geschikt voor alledaagse wandelingen op redelijk vlakke gebieden. Denk daarbij aan een wandeling in een bos of een stadswandeling.

Verschil wandelschoenen

Het verschil met gewone lage schoenen, is dat er in categorie A wandelschoenen meer demping zit. Ze geven meer ondersteuning en hebben vaker een diepere profielzool. Daardoor heb je meer grip op een modderige helling of glibberige bospaadjes.

Categorie A wandelschoenen passen

Om te weten welke wandelschoenen het beste bij jou passen, en om zeker te weten dat de categorie A wandelschoenen de schoenen zijn die jij nodig hebt, ga je voor deskundig advies naar een (sport)winkel. Zeker gespecialiseerde winkels met het hogere segment wandelschoenen kunnen je het best adviseren over welke wandelschoenen jij nodig hebt.

Soort voeten wandelschoenen

De beste wandelschoenen is niet alleen afhankelijk van de afstanden die je wil wandelen en de ondergronden, maar is ook afhankelijk van je voeten. Er zijn brede voeten, smalle voeten, voeten met een hoge wreef, er zijn platte voeten, volle voeten en alles wat daartussen zit. Welke categorie A wandelschoenen het beste bij jou passen, is dus ook afhankelijk van je soort voeten.

Wandelschoenen Categorie A Kopen Dit Moet Je Weten Soorten Voeten
Soorten voeten voor wandelschoenen. (Foto: © sergiimostovyi)
Wandelschoenen Categorie A Kopen Dit Moet Je Weten Verschillende Soorten Wandelschoenen
Verschillende soorten wandelschoenen. (Foto: © Melpomenem, Getty Images)

Merken wandelschoenen

Er zijn best wat verschillende merken wandelschoenen op de markt te vinden. Elke wandelschoen heeft weer andere specificaties en de ene wandelschoen is de andere niet. Dat betekent dat voor de ene wandelaar merk A zou kunnen werken en voor de andere wandelaar absoluut niet.

Welk merk wandelschoen in categorie A voor jou het beste werkt, is dus onder andere afhankelijk van je voorkeur, stand van je voeten en wandelervaring. Ga voor passend advies naar een specialiseerde (sport)winkel om te weten welke wandelschoen het best bij jou past.

Merken wandelschoenen categorie a

Dit zijn de meest bekende en gewaardeerde wandelschoenen in categorie A voor dames en heren:

Wandelschoenen Categorie A Kopen Dit Moet Je Weten Informatie
Informatie over wandelschoenen. (Foto: © michaeljung, Getty Images Pro)

Veelgestelde vragen

Wat is Categorie A bij wandelschoenen?

Categorie A wandelschoenen zijn perfect voor alledaagse wandelingen op redelijk vlakke terreinen, zoals in het bos of tijdens een stedentrip. Ze zijn doorgaans laag, lichtgewicht en bieden maximale demping.

Wat betekent GTX bij wandelschoenen?

GTX is een afkorting voor GORE-TEX, een bedrijf dat hoogwaardige membranen produceert. Deze membranen maken schoenen waterdicht en ademend. De dunne laagjes in de voering van de schoen geplaatst.

Wat is beter hoge of lage wandelschoenen?

Hoge wandelschoenen bieden meer bescherming en steun, voorkomen het binnendringen van zand en steentjes. Daarnaast houden ze je voeten droger dan lage wandelschoenen. Het nadeel van hoge wandelschoenen is verminderde bewegingsvrijheid en warmere voeten.

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel bevat affiliate links.