Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Kooptips: nordic walking stokken

Wat maakt nordic walking stokken anders dan wandel- of trekkingstokken? Wandel.nl legt het uit en vertelt waar je rekening mee moet houden als je stokken gaat kopen.

Kooptips Nordic Walking Stokken
Kooptips Nordic Walking Stokken

Nordic walking stokken zijn anders dan wandel- of trekkingstokken. Ze zijn langer, hebben een ander handvat, soms ook een andere punt en de flexibiliteit van de poles is speciaal afgestemd op de nordic walking techniek. Wandel.nl vertelt waar je rekening mee moet houden als je nordic walking stokken gaat kopen.

Waarom nordic walking stokken?

Nordic walking stokken zijn essentieel voor nordic walking. Het gebruik van nordic walking stokken of 'poles' zorgt dat met een relatief laag inspanningsniveau een hoger rendement wordt behaald dan bij het wandelen zonder stokken op hetzelfde inspanningsniveau. Het is belangrijk dat de stokken de juiste lengte hebben.

Blessures

Anders wordt dit effect verminderd of zelfs tenietgedaan en bestaat er kans op het ontwikkelen van blessures. Wanneer de poles de juiste maat hebben geven ze steun en stabiliteit, waardoor er minder belasting ontstaat op gewrichten, zoals knieën en enkels.

Koop jouw nordic walking stokken
Kooptips Nordic Walking Stokken Waarom Nordic Walking Stokken
Waarom nordic walking stokken? (Foto: © gbh007, Getty Images)
Kooptips Nordic Walking Stokken Verschil Met Trekkingstokken
Verschil met trekkingstokken? (Foto: © blyjak, Getty Images)

Verschil met trekkingstokken?

Verwar nordic walking stokken niet met wandel- of trekkingstokkenstokken. Nordic walking stokken zijn langer, hebben een ander handvat, soms ook een andere punt en de flexibiliteit van de poles is speciaal afgestemd op nordic walking. Meestal worden poles uit één stuk gebruikt. Deze zijn minder kwetsbaar dan inschuifbare of opvouwbare stokken.

Inschuifbare nordic walking stokken

De inschuifbare nordic walking stokken worden vooral gebruikt door mensen die nog niet over eigen materiaal beschikken en dus het materiaal huren of lenen. Op deze manier kan vrij gemakkelijk individueel de juiste hoogte worden vastgesteld. De opvouwbare variant wordt vaak gebruikt door mensen die de poles ook in een tas mee op reis willen nemen.

Soorten nordic walking stokken

Er worden verschillende soorten nordic walking stokken gemaakt en door fabrikanten aangeboden. Belangrijk bij de keuze is de mate van flexibiliteit, de grip, de demping en het handvat. Het is belangrijk de juiste te kiezen. Probeer vóór de aanschaf van de stokken zoveel mogelijk verschillende soorten uit.

Kooptips Nordic Walking Stokken Soorten Nordic Walking Stokken
Soorten nordic walking stokken. (Foto: © Dmitry Rukhlenko)
Kooptips Nordic Walking Stokken Materialen
Materialen nordic walking stokken. (Foto: © Dmitry Rukhlenko)

Materialen

Nordic Walking poles worden van verschillende materialen gemaakt:

  • Stokken volledig van carbon.
  • Stokken van carbon, gecombineerd met glasfiber.
  • Stokken van aluminium.

Carbon

Carbon is relatief duur, maar hoe hoger het carbongehalte hoe beter de schokken opgevangen worden. Mensen met klachten hebben dus baat bij nordic walking stokken met een zo hoog mogelijk carbongehalte. Soms hoor je dat carbon stokken weliswaar zeer sterk en stijf zijn in de lengte richting maar dat zij dwarskrachten slecht zouden verdragen. Full carbon poles zouden daarom eerder breken. In de praktijk zijn daar echter weinig voorbeelden van.

Bekijk alle carbon nordic walking wandelstokken

Aluminium

Aluminium nordic walking stokken zijn zwaarder, maar op zich wel geschikt voor mensen die verder geen klachten hebben. Aluminium stokken zijn goedkoper dan carbon/glasfiber stokken, wat natuurlijk een afweging bij de aanschaf kan zijn.

Voorkeur carbon en glasfiber

Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat de meeste lopers de voorkeur geven aan lichte stokken bestaande uit een combinatie van carbon en glasfiber. Deze stokken zijn licht en stevig en hebben een goede schokabsorptie.

Bekijk alle aluminium nordic walking stokken

De lengte van de nordic walking stokken

Er is een globale berekening om de juiste lengte van de nordic walking stokken vast te stellen. Deze formule is de lichaamslengte x 0,68. Houd rekening met een marge van +/- 5 cm. Ook te gebruiken: de hoek in de elleboog is net geen 90 graden wanneer de nordic walking stok rechtop wordt vastgehouden, waarbij de elleboog tegen de romp aansluit.

Paslengte

Dit is een richtlijn, doel is dat technisch goed gelopen wordt. Wandelaars kunnen dus altijd, eventueel in overleg met een trainer, afwijken van deze richtlijn. De juiste lengte van de stokken is ook afhankelijk van paslengte, arm- en beenlengte, bouw van het bovenlichaam, spierkracht en beweeglijkheid in de gewrichten. Bij een kortere pas kan het zinvol zijn om met kortere stokken dan aangegeven te lopen. Bij een grotere paslengte kan er voor langere stokken gekozen worden.

Kooptips Nordic Walking Stokken Lengte
Lengte nordic walking stokken. (Foto: © cyano66, Getty Images)
Kooptips Nordic Walking Stokken De ALIS Strap Van Exel
De ALIS Strap Van Exel

Strap nordic walking stokken

Ook de strap, ofwel de de lus van de nordic walking stokken belangrijk voor het uitvoeren van de juiste techniek. Aan de nordic walking stok zit een ergonomisch verantwoorde strap waardoor de vingers ontspannen en open op het handvat kunnen liggen.

Handvat

Het handvat kan van kurk of kunststof zijn. Dit is vaak afhankelijk van het merk en model stok dat gekozen wordt. Ook hier geldt dat uitproberen belangrijk is om een persoonlijke keuze maken. Zoals aangegeven hebben de door wandelaars veel gebruikte trekkingstokken een andere lus en vorm handvat. Die lus is niet geschikt voor de nordic walking techniek en het handvat heeft vaak uitsparingen die bedoeld zijn om de vingers in te leggen, en dat is bij een juiste nordic nalking techniek niet de bedoeling.

Handvat nordic walking stokken

Het is erg belangrijk dat de straps goed zijn afgesteld. Goed afgestelde straps voorkomen blaren. Om te beoordelen of een strap goed is afgesteld, strek je de arm volledig naar achteren. Het moet nu mogelijk zijn één rechte lijn te maken vanaf de punt van de stop tot aan de schouder.

Na afzet

Dit mag door het te strak stellen van de strap van de stok niet verhinderd worden. Ook moet je niet het gevoel hebben dat je bij het loslaten van het handvat de stok verliest. Dit is nodig om het handvat na de afzet los te kunnen laten.

Kooptips Nordic Walking Stokken De Trigger 1 V2 Strap Van Leki
De Trigger 1 V2 Strap Van Leki

De punt van een nordic walking stok

Het onderste gedeelte van de nordic walking stok bestaat uit een scherpe metalen punt, een 'spike' waarmee men bijvoorbeeld loopt op zand of gras. Wanneer er gelopen wordt op asfalt dan gebruikt men de asfaltdop, die ook wel 'paw' of voetje wordt genoemd. De asfaltdop gaat over de punt heen en geeft meer grip. Hoewel de dop snel op de punt geplaatst kan worden is het vervelend om tijdens een wandeling of training regelmatig te moeten stoppen om van punt te wisselen. 

Koop jouw nordic walking stokken

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel bevat affiliate links.