Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Kooptips: welke hartslagmeter voor de wandelaar?

Een hartslagmeter is een bruikbaar hulpmiddel voor wandelaars als je traint om je conditie te verbeteren of om af te vallen. Wandel.nl geeft een paar tips.

hartslagmeter wandelen

Heb je als wandelaar een hartslagmeter nodig? Als je traint voor een specifiek doel, zoals conditie of afvallen, dan is een hartslagmeter, ook voor wandelaars, een zeer bruikbaar hulpmiddel. Effectief trainen moet op de juiste intensiteit en daarbij past een passende hartslagfrequentie. De hartslagmeter helpt met de juiste hartslagfrequentie te trainen, en voorkomt zo ook overbelasting en blessures. Waar moet je op letten bij de aanschaf?

De hartslagmeter

Over het algemeen bestaat de hartslagmeter uit twee onderdelen: een borstband en een horloge om de pols. De borstband pikt de signalen van de hartslag op en zendt ze draadloos door naar het horloge. Maar er zijn meer manieren om de hartslag te meten. Hoewel meting via een borstband wordt gezien als de meest nauwkeurige, meten hartslagmeters steeds vaker via een geïntegreerde sensor op de pols en hebben geen borstband meer.

Naast het meten van de hartslag heeft de hartslagmeter vaak basisfuncties zoals een stopwatch en tijdsweergave. Maar soms berekent de hartslagmeter ook het calorieverbruik, en kunnen meetgegevens worden verstuurd naar een computer.

De Fitbit Charge
De Fitbit Charge is een hartslagmeter met een geïntegreerde sensor op de pols, dus zonder borstband. Dit model meet ook je slaappatroon, traptreden en geeft inkomende oproepen van je telefoon weer.

Welke hartslagmeter?

Hartslagmeters zijn te koop in verschillende prijsklassen, vanaf een paar tientjes, en zijn steeds vaker onderdeel van een horloge met meer functionaliteiten dan alleen het meten van de hartslag. Denk daarbij aan een hoogtemeter (handig in de bergen), een kompas, een gps, een stappenteller, een stopwatch, energieverbruik of een trainingsdagboek.

Vraag jezelf af welke van deze functionaliteiten voor jou persoonlijk bruikbaar zijn. Het maakt de bediening van de hartslagmeter complexer en de aanschafprijs hoger.

Nauwkeurig en comfortabel

Eenvoudige en doorgaans goedkopere hartslagmeters kunnen best goed zijn, maar meestal bezitten ze minder functies dan de duurdere modellen. Van belang is dat een hartslagmeter nauwkeurig is. Je zou dit zelf eens kunnen checken door je hartslag handmatig via pols of nek te tellen. Ook belangrijk is dat de borstband (indien aanwezig) past, comfortabel zit en continu goed contact maakt met de huid. Advies is om de borstband, als je de mogelijkheid hebt, te passen voordat je tot aanschaf over gaat.

Gecodeerde transmissie

Zeker als je vaak gaat wandelen in de buurt van veel andere wandelaars met een hartslagmeter is het een vereiste dat de zender in de borstband de gegevens gecodeerd verstuurd naar het horloge. Als dat niet het geval is, kan de hartslagmeter gegevens van je buurman oppikken en kloppen de getoonde waarden helaas niet meer. Let daar dus goed op bij aanschaf.

De Polar M40
De Polar M400 is een voorbeeld van een hartslagmeter met borstband én gps. Dit model toont dus ook route, snelheid, afstand en hoogte. De Polar motiveert om te sporten, je kunt tegen jezelf 'strijden', je slaappatroon wordt bijgehouden en via een app kun je de gegevens analyseren.

Een paar gebruikstips op een rij

  • Voor een goede werking van de sensor moet de borstband goed contact maken met de huid.
  • Maak de borstband vochtig voor gebruik voor een optimale geleiding van het hartslagsignaal.
  • Was de borstband na gebruik en droog hem goed. Dat laatste spaart de batterijen.
  • Staar je niet blind op de hartslagmeter, luister vooral ook goed naar de signalen van je lichaam!