Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Kooptips: stappentellers voor wandelaars

Een stappenteller is een handig hulpmiddel als je wilt wandelen om fitter te worden of om af te vallen. Waar moet je aan denken bij de keuze voor een stappenteller? Wandel.nl geeft tips.

stappentellers voor wandelaars

Wat is een stappenteller?

Een stappenteller telt het aantal stappen dat je zet. Het wordt ook wel een pedometer genoemd. Een ouderwetse stappenteller (een klein apparaatje), draag je op je heup (bijvoorbeeld aan je broek) of op je schoen. De stappenteller kan via bewegingssensoren dan iedere stap die je zet registreren. Door je paslengte in te stellen, kan de stappenteller uitrekenen welke afstand je in een bepaalde tijd (bijvoorbeeld op een dag) hebt afgelegd. Houd er wel rekening mee dat deze afstand niet altijd heel nauwkeurig is. Uiteraard registreert het apparaatje niet alleen stappen tijdens het wandelen, ook stappen die je in huis zet (traplopen, huishoudelijk werk etc.) tellen mee.

Waarom een stappenteller?

Door een stappenteller te gebruiken, kun je zien hoeveel je op een dag beweegt. Dit kan je motiveren om voldoende te blijven bewegen en/of om je conditie op te bouwen. Misschien heb je bijvoorbeeld als doel om dagelijks 10.000 stappen te zetten? Met een stappenteller kun je aan het eind van de dag zien of je dit doel hebt behaald of kun je halverwege de dag nog wat extra stappen zetten om je doel te bereiken. Je kunt er ook voor kiezen om de stappenteller uitsluitend op een specifiek moment, tijdens een wandeling of training, te dragen.

Soorten stappentellers

Stappentellers kunnen tegenwoordig méér dan alleen maar stappen tellen. Vaak kun je ze gebruiken in combinatie met een app op je smartphone. Een stappenteller is vaak onderdeel van een horloge (wearable) waarop je ook andere gegevens kunt zien (bijvoorbeeld je hartslag).

Smartphone als stappenteller

Je smartphone kun je prima als stappenteller gebruiken. Je kunt hiervoor een stappenteller-app downloaden. Er zijn diverse apps, ook gratis, beschikaar in Google Play of de AppStore. Je moet je smartphone dan wel continu bij je dragen (bijvoorbeeld in je broekzak). Als je dit onhandig vindt, dan kun je beter een losse stappenteller of smartwatch kopen.

De 'ouderwetse' stappenteller

Ondanks alle digitale ontwikkelingen, is de ouderwetse stappenteller ook nog gewoon verkrijgbaar. Deze heb je al voor minder dan tien euro. Wil je alleen maar weten hoeveel stappen je op een dag zet (en dus hoe actief je bent geweest), dan voldoet een simpele stappenteller prima.

Activity trackers/smartwatches

Een activity tracker of smartwatch draag je om je pols. Deze kan allerlei gegevens meten, bijvoorbeeld je calorieverbruik, hartslag, afgelegde afstand en gps. Deze gegevens kun je later analyseren, vaak via grafieken.

Smartphone Activity trackers smartwatches

Hoe kies je een stappenteller?

Er zijn stappentellers in allerlei soorten en maten (en prijsklassen). Denk vooraf over een paar onderdelen na:

Smartphone om pols

Waar wil je de stappenteller bevestigen?

Een losse stappenteller moet je in je broekzak bij je dragen of aan een broekriem of schoen bevestigen. Een horloge om je pols kan een beweging met je benen niet meten, maar kun je wel handiger bij je dragen (ook 's nachts als je meer over je slaappatroon wilt weten). Houd er bij een stappenteller rekening mee dat je deze altijd op dezelfde plek moet dragen. Anders kun je het aantal stappen op verschillende dagen niet goed met elkaar vergelijken.

Welke functies wil je gebruiken?

Bedenk vooraf waar je de stappenteller voor wilt gebruiken. Wil je alleen het aantal stappen tellen, dan is een eenvoudige stappenteller voldoende. Wil je kunnen terugzien waar je precies hebt gewandeld, je hartslag kunnen meten of zelfs je slaappatroon kunnen bekijken, dan heb je een geavanceerder (en daardoor ook duurder) model nodig. De gegevens van deze apparatuur kun je uitlezen via je computer of smartphone en uitgebreid analyseren.

Punten om op te letten bij de aankoop van een stappenteller/smartwatch/activity tracker (buiten de prijs):

  • Het formaat;
  • Het gebruiksgemak;
  • De functies/de gegevens die je kunt meten;
  • De mogelijkheden om de gegevens te bekijken/analyseren;
  • De duur van de accu/batterij.