Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Is 10.000 stappen per dag de heilige graal?

Een goede gezondheid kan niet zonder voldoende bewegen. Het was de Japanse arts Yoshiro Hatano die bedacht om de minimale hoeveelheid beweging uit te drukken in stappen. Wie verspreid over de dag 10.000 stappen zet verbetert fundamenteel de gezondheid, aldus Hatano.

Telefoon met 10.000 stappen

Stappen zetten. Het is iets wat bijna iedereen kan en daarmee is wandelen een laagdrempelige manier van bewegen en het kan overal. Of je nu op je werk bent, boodschappen gaat doen, thuis aan het klussen bent, de hond uitlaat of in de tuin bezig bent. Gemiddeld zetten we zo’n 6.000 stappen per dag. Hatano berekende dat als je daar 4.000 stappen, wat ongeveer gelijk staat aan een half uur wandelen, aan toevoegt, je een aanzienlijk gezondheidsvoordeel behaalt. Iedere dag 10.000 stappen zetten op een matige intensiteit is effectief voor de gezondheid en bevordert de vetverbranding.

Ontstaan

Maar hoe heilig is eigenlijk het getal van 10.000 stappen? Hatano ontwikkelde zijn visie in de jaren zestig van de vorige eeuw, in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio. Hij was bang dat de Japanners de leefstijl van de Amerikanen over zouden nemen. Destijds zette de gemiddelde Japanner 4.000 stappen per dag. Hatano berekende dat met 6.000 stappen meer, de Japanner 500 calorieën per dag meer zou verbranden en daardoor slank zou blijven. Het idee van de 10.000 stappen per dag was geboren. Gelijk daarmee ontstond ook de eerste stappenteller, de Manpo-Kei (‘man’ betekent 10.000, ‘po’ betekent stappen en ‘kei’ staat voor meter).

Wandelaars door een weiland

De Nederlandse beweegrichtlijn

In Nederland kennen we de beweegrichtlijn die stelt dat iedere volwassene wekelijks minstens 2,5 uur matig intensief moet bewegen en daarnaast spierversterkende oefeningen zou moeten doen. In vergelijking met de stappen van Hatano zou dat neerkomen op vijf dagen in de week een half uur stappen zetten, bovenop het dagelijks gemiddelde van de 6.000 stappen die we al zetten. Het verschil met Hatano is dat de Nederlandse beweegrichtlijn het niet heeft over stappen maar over tijdsduur en dit biedt de mogelijkheid om het matig intensief bewegen in te vullen met andere activiteiten dan wandelen, zoals fietsen, roeien of zwemmen. Daarnaast wordt geadviseerd om spierversterkende oefeningen te doen.

Sleutel tot gezondheid

Door de Nederlandse beweegrichtlijn te volgen haal je mogelijk geen 10.000 stappen per dag, maar is dat erg? Wij zijn van mening van niet. Juist de afwisseling in sportieve activiteiten en de toevoeging van spierversterkende oefeningen zien we als een meerwaarde om bewegen leuk en afwisselend te houden, waarbij iedereen zijn of haar eigen uitdaging of doel kan bepalen. Daarnaast zorgen afwisseling en spierversterkende oefeningen er voor dat de kans op blessures kleiner wordt.

Bovendien is het niet voor iedereen haalbaar om 10.000 stappen per dag te zetten door bijvoorbeeld blessures, ouderdom of gezondheidsproblemen. Maar dat betekent niet dat minder stappen ‘slechter’ is.  Je hoeft geen 10.000 stappen per dag te zetten om fit te zijn of te worden en een gezondheidsvoordeel te behalen. Er zijn meerdere wegen naar Rome.

Bootcamp in het park

Eigen keuze

Vind je het heerlijk om te wandelen en is het voor jou een leuke uitdaging om iedere dag de 10.000 stappen aan te tikken? Ga dan vooral door. Maar levert het getal 10.000 je te veel druk op en wordt het zetten van 10.000 stappen echt een ‘moeten’, heb je moeite om gemotiveerd te blijven of krijg je blessures? Dan is dit misschien niet de ideale manier voor jou om in beweging te zijn.

Kies vooral de manier van bewegen die bij jou past. Het belangrijkste is: in beweging zijn. Hoe meer, hoe beter! Maar passend bij jou!