Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Welk type wandelschoen past bij jou?

Een nieuw paar wandelschoenen kopen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod is groot en divers, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Samen met Hanwag vertellen we je welke type wandelschoenen er zijn, zodat je een paar praktische handvatten hebt bij de aanschaf.

Type wandelschoenen volgens de ABCD indeling

In samenwerking met Hanwag

Van avontuurlijke hikers tot stadsliefhebbers. Er is voor elk type wandelaar een perfect paar schoenen. Van stevige bergschoenen voor hooggebergte tot trendy lichtgewicht schoenen voor de dagelijkse ommetjes. Fabrikanten en winkels gebruiken allerlei verschillende termen voor hun wandelschoenen. Het ene merk spreekt van ‘wandelschoenen’ terwijl een ander de term ‘trekkingschoenen’ gebruikt. Gelukkig maken de meeste fabrikanten en winkels gebruik van A-, B-, C- en D-categorieën om te bepalen welke schoen bij jou past. Dat geeft je een richtlijn.

Trekking

Categorieën A t/m D

Het belangrijkste criterium voor de standaard ABCD-indeling is de zogenaamde ‘torsiestijfheid’ van de schoen, oftewel hoe flexibel de zool in de lengte en breedte is. Dit varieert van zeer soepel (vrijetijdschoenen categorie A) tot extreem stijf (bergschoenen categorie D). Hoe flexibeler de zool, hoe groter de afrol. Dit verhoogt het loopcomfort. En vice versa: hoe stijver de zool, hoe beter de stabiliteit en ondersteuning. Dit zorgt voor een zekere tred op oneffen paden met stenen, rotsen en wortels.

Maar er is meer

De standaard ABCD-indeling is een eerste hulp bij het kiezen van de juiste schoen. Omdat deze indeling zich echter uitsluitend richt op de stijfheid van de zool, gaan sommige merken een stapje verder met meer segmenten. Schoenenmerk Hanwag deelt haar collectie bijvoorbeeld in naar het inzetbereik: Hike Light, Hike, Trek Light, Trek, Rock en Mountain.

Op basis van deze categorieën worden de schoenen naast de stijfheid van de zolen ook ingedeeld op basis van een verdere reeks factoren: de flexibiliteit van de schacht bij de enkel (zijwaarts en in lengterichting), de hielsprong (het verschil in hoogte tussen de hiel en de bal van de voet), de teensprong (hoe de punt van de schoen omhoog gebogen is), de leest, de verwerkte materialen en nog veel meer. Uiteraard spelen ook persoonlijke ervaring en voorkeuren van jou als wandelaar een belangrijke rol.

Categorieën Hanwag wandelschoenen
 • Mountain: Ontworpen voor steil, moeilijk en rotsachtig terrein. Op puin, sneeuw en ijs. De schoen heeft een robuust leren bovenwerk, verstevigde constructies, robuuste zolen en is compatibel met volledig automatische stijgijzers.
 • Rock: Voor smalle paden op rotsachtig terrein, uitdagende via ferrata‘s over puin, sneeuw en ijs. De schoen heeft een robuust hoog bovenwerk met versterkte zoolconstructies en is over het algemeen compatibel met stijgijzers.
 • Trek: Ideaal voor smalle paden, bospaden, puin en gemakkelijke via ferrata‘s. Wederom heeft de schoen een robuust, hoger bovenwerk met goede zoolprofielen en een zeer goede afrol.
 • Trek Light: Ontworpen voor minder zware wandeltochten met een rugzak. De schoen is lichtgewicht, heeft comfortabele zolen en een bovenwerk met een flexibele constructie. Een groot pluspunt is de duurzaamheid omdat de schoen volledig verzoolbaar is dankzij de gecementeerde constructie.
 • Hike: Voor sportieve dagtochten op asfalt, grind, bos en onverharde paden. Het zijn lichte, comfortabele schoenen met een goede demping en een aangenaam voetklimaat.
 • Hike Light: Multifunctioneel voor onderweg, voor lichte dagtochten en voor dagelijks gebruik. De lage wandelschoen is lichtgewicht met een aangenaam voetklimaat en een hoog draagcomfort.

Het gewicht van je wandelschoenen

Bij het kiezen van de juiste wandelschoenen, zoeken steeds meer wandelaars en bergbeklimmers naar lichtgewicht berg- of wandelschoenen. Logisch, we moeten immers bij elke stap die we zetten ons schoeisel optillen en elke extra gram aan onze voeten kost je meer energie tijdens het lopen. Lichtgewicht wandelschoenen betekent lichte, gemakkelijke wandelingen… toch?

Zo zwart-wit is het echter niet. Een lichtgewicht geclassificeerde schoen met een leren bovenwerk kan namelijk meer wegen dan een stevige alpine bergschoen. Daar zijn een aantal redenen voor. Het bovenwerk van een bergschoen bevat vaak meer synthetisch materiaal dat lichter is dan leer. En de stijvere zool is over het algemeen dunner en geeft minder demping. Dat betekent dat het gewicht slechts een van de vele factoren is om rekening mee te houden.

Wandelschoen Hanwag
Hike Light wandelschoen Hanwag

Let ook op deze 9 factoren:

 • Pasvorm – misschien wel de belangrijkste factor
 • Bovenwerk – hoe hoog moet deze zijn?
 • Functies – heb je bijvoorbeeld een rubberen beschermrand nodig?
 • Gebruik – met name het type terrein speelt een cruciale rol
 • Persoonlijke aspecten – zoals jouw tredzekerheid en fitheid
 • Bepakking – hoe zwaarder deze is, hoe steviger je schoeisel zou moeten zijn
 • Verwachte weersomstandigheden – dit heeft effect op het voetklimaat in je schoenen
 • Uiterlijk – misschien niet het allerbelangrijkste, maar wel fijn als je er blij van wordt
 • Prijs – je wil natuurlijk wel waar voor je geld

Laat je adviseren in de winkel

Bij Hanwag maken ze wandelschoenen en outdoorschoenen van de beste materialen met behulp van de hoogste kwaliteit schoenmakerijtechnieken. Het dragen van de verkeerde wandelschoenen of bergschoenen kan je voeten overbelasten en vervelende blessures veroorzaken. Laat je daarom adviseren in de winkel en ga naar de dichtstbijzijnde specialist voor een passend advies.

Bekijk de specialisten hier