Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelschoenen kopen? Dit is waar je op moet letten

De aankoop van een nieuw paar schoenen is voor veel wandelaars een sprong in het diepe. Waar moet ik op letten, naar welke winkel kan ik het beste gaan of kan ik de schoenen beter kopen via internet? Samen met Veluwe Outdoor Nunspeet helpen we je alvast een eindje op weg.

Header | /tips-aankoop-wandelschoenen

Tip 1: Denk alvast na over je wensen

Op welke ondergrond ga je het meest wandelen met de nieuwe schoenen? Heb je zwakke enkelbanden of andere voetklachten? Wandel je liever op hoge of op lage schoenen? Wil je een waterdichte en/of ademende schoen? Wil je een schoen van leer of juist van stof? Denk alvast na over deze vragen voordat je een winkel binnenstapt.

Tip 2: Naar een fysieke winkel of online kopen?

Je kunt je schoenen natuurlijk via internet kopen, maar de kans op een miskoop is dan groter. Het kan dan gebeuren dat je er na weken achter komt dat de schoen toch net iets te klein is of knelt. Ga je naar een fysieke winkel, dan krijg je advies van mensen die zelf ervaring hebben met het lopen van wandeltochten en die weten hoe een voet zich afwikkelt. Het heeft de voorkeur om naar een gespecialiseerde wandelwinkel te gaan. Hier is vaak een podoloog aanwezig. Deze kan als het nodig is steunzolen aanmeten. Gespecialiseerde wandelwinkels hebben bovendien schoenen van verschillende breedtematen op voorraad. Een voet heeft immers niet alleen een lengte- maar ook een breedtemaat.

Wandelschoen van Hanwag

Tip 3: Neem alvast een kijkje op de site

Als je al weet naar welk soort schoen je op zoek bent, kan het handig zijn om alvast op de website van de winkel te kijken. Op die manier kun je bekijken hoeveel keuze er in de winkel is, welke merken de winkel verkoopt en of de winkel bijvoorbeeld steunzolen kan aanmeten.

Wandelschoen van Meindl

Tip 4: Laat je niet leiden door de reisafstand

Na het ‘voorwerk’ volgt de volgende stap: het naar de winkel gaan. Laat je hierbij niet leiden door de reisafstand. Kom je een winkel tegen met goede recensies en een mooie collectie wandelschoenen? Ga er dan gewoon naartoe. Een wandelschoen moet perfect zitten en de juiste steun bieden. Je loopt immers duizenden kilometers op je wandelschoenen, wat gelijkstaat aan zeshonderd tot duizend wandeluren. Een ritje met de auto of trein naar de andere kant van het land voor de juiste wandelschoenen is dan echt de moeite waard.

Tip 5: Neem je oude schoenen mee

Neem je oude wandelschoenen, sokken in verschillende diktes en eventuele steunzolen mee naar de winkel. Hier kunnen de winkelmedewerkers aan zien op welke manier je loopt, bijvoorbeeld of je naar binnen of juist naar buiten loopt. Ook kun je dan voelen of de schoen met een dikker paar sokken ook nog goed zit. Elke wandelwinkel heeft ook meerdere merken sokken van verschillende diktes in de collectie. Laat je hier ook goed over voorlichten, want een sok is niet zomaar een sok. Verkeerde sokken vergroten de kans op blaren.

Tip 6: Let niet op de kleur

Het minst belangrijk aan een wandelschoen is de kleur. Comfort en de juiste pasvorm zijn veel belangrijker. Tijdens je wandeling op je fijne nieuwe wandelschoenen ben je bovendien aan het genieten van je omgeving. Waarschijnlijk loop je niet de hele wandeling naar je schoenen te kijken. Laat je dus niet leiden door de kleur bij de aankoop van je schoenen, maar let erop hoe de schoenen zitten.

Tip 7: Een laatste checklist

Heb je de juiste wandelschoenen gevonden? Loop voor je aankoop dan nog even kritisch de volgende punten langs:

 

  • Goede grip?
  • Juiste maat?
  • Geschikt voor jouw wandeldoel?
  • Stabiel genoeg voor jouw enkelbanden?
  • Geschikt voor steunzolen (indien nodig)?
  • Passen je voeten er ook met een dikkere sok in?

 

Kun je overal ‘ja’ invullen, dan wensen wij je prettige en veilige wandelingen!

Wandelschoen van Hanwag

Over Veluwe Outdoor

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Veluwe Outdoor Nunspeet, dé specialist in alle breedtematen wandelschoenen.

Naar Veluwe Outdoor Nunspeet