Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelschoenen kopen? Dit is waar je op moet letten

De aankoop van een nieuw paar schoenen is voor veel wandelaars een sprong in het diepe. Waar moet ik op letten, naar welke winkel kan ik het beste gaan of kan ik de schoenen beter kopen via internet? Veel vragen, die we graag in dit artikel voor je beantwoorden.

Wandelschoenen Kopen Dit Is Waar Je Op Moet Letten
Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe wandelschoenen? (Foto: © DaveAlan, Getty Images Signature)

Nieuwe wandelschoenen kopen, het vraagt even wat aandacht. Want, waar begin je? Als eerste is het goed te bedenken wat je wensen zijn. Wil je hoge of lage wandelschoenen? Wil je je wandelschoenen online kopen of bij een fysieke winkel? Of heb je een specifiek merk waar je erg tevreden over bent? Het kopen van nieuwe wandelschoenen vergt wat aandacht. Wij nemen je graag mee door de beste tips.

Tip 1: Wensen voor je wandelschoenen

Op welke ondergrond ga je het meest wandelen met de nieuwe schoenen? Heb je zwakke enkelbanden of andere voetklachten? Wandel je liever op hoge of op lage schoenen? Wil je een waterdichte en/of ademende schoen? Wil je een schoen van leer of juist van stof? Denk alvast na over deze vragen voordat je een winkel binnenstapt.

Wandelschoenen Kopen Dit Is Waar Je Op Moet Letten Tip 1 Wensen Voor Je Wandelschoenen
Tip 1: Wensen voor je wandelschoenen (Foto: © sergiimostovyi)
Wandelschoenen Kopen Dit Is Waar Je Op Moet Letten Tip 2 Naar Een Fysieke Winkel Of Online Kopen
Tip 2: Naar een fysieke winkel of online kopen? (Foto: © JAVIER LARRAONDO, Getty Images)

Tip 2: Naar een fysieke winkel of online kopen?

Je kunt je schoenen natuurlijk via internet kopen, maar de kans op een miskoop is dan groter. Het kan dan gebeuren dat je er na weken achter komt dat de schoen toch net iets te klein is of knelt. Ga je naar een fysieke winkel, dan krijg je advies van mensen die zelf ervaring hebben met het lopen van wandeltochten en die weten hoe een voet zich afwikkelt.

Podoloog wandelschoenen

Het heeft de voorkeur om naar een gespecialiseerde wandelwinkel te gaan. Hier is vaak een podoloog aanwezig. Deze kan als het nodig is steunzolen aanmeten. Gespecialiseerde wandelwinkels hebben bovendien schoenen van verschillende breedtematen op voorraad. Een voet heeft immers niet alleen een lengte- maar ook een breedtemaat.

Tip 3: Neem alvast een (online) kijkje

Als je al weet naar welk soort schoen je op zoek bent, kan het handig zijn om alvast op de website van de winkel te kijken. Op die manier kun je bekijken hoeveel keuze er in de winkel is, welke merken de winkel verkoopt en of de winkel bijvoorbeeld steunzolen kan aanmeten.

Reviews wandelschoenen

Ook kan je op de website vaak reviews lezen van andere wandelaars. Reviews zijn prettig bij het kopen van nieuwe wandelschoenen, maar bedenk goed dat ze iets zeggen over de ervaring van andere wandelaars. De ene wandelschoen kan voor jou werken en voor een ander totaal niet.

Wandelschoenen Kopen Dit Is Waar Je Op Moet Letten Tip 3 Neem Alvast Een (Online) Kijkje
Tip 3: Neem alvast een (online) kijkje (Foto: © AndreyPopov, Getty Images)
Wandelschoenen Kopen Dit Is Waar Je Op Moet Letten Tip 4 Wandelschoenen Kopen
Tip 4: Wandelschoenen kopen (Foto: © StockSnap, Pixabay)

Tip 4: Wandelschoenen kopen

Na het ‘voorwerk’ volgt de volgende stap: het naar de winkel gaan. Laat je hierbij niet leiden door de reisafstand. Kom je een winkel tegen met goede recensies en een mooie collectie wandelschoenen? Ga er dan gewoon naartoe. Ook als het even reizen is. Een goede sportwinkel met wandelschoenen is het reizen waard.

Duizenden wandelkilometers

Een wandelschoen moet perfect zitten en de juiste steun bieden. Je loopt immers duizenden kilometers op je wandelschoenen, wat gelijkstaat aan zeshonderd tot duizend wandeluren. Een ritje met de auto of trein naar de andere kant van het land voor de juiste wandelschoenen is dan echt de moeite waard.

Tip 5: Neem je oude schoenen mee

Neem je oude wandelschoenen, sokken in verschillende diktes en eventuele steunzolen mee naar de winkel. Hier kunnen de winkelmedewerkers aan zien op welke manier je loopt, bijvoorbeeld of je naar binnen of juist naar buiten loopt. Ook kun je dan voelen of de schoen met een dikker paar sokken ook nog goed zit.

Wandelwinkel

Elke wandelwinkel heeft ook meerdere merken sokken van verschillende diktes in de collectie. Laat je hier ook goed over voorlichten, want een sok is niet zomaar een sok. Verkeerde sokken vergroten de kans op blaren.

Wandelschoenen Kopen Dit Is Waar Je Op Moet Letten Tip 5 Neem Je Oude Schoenen Mee
Tip 5: Neem je oude schoenen mee (Foto: © AlessandraRC, Getty Images)
Wandelschoenen Kopen Dit Is Waar Je Op Moet Letten Tip 6 Kleur Van Je Wandelschoenen
Tip 6: Kleur van je wandelschoenen (Foto: © deimagine, Getty Images Signature)

Tip 6: Kleur van je wandelschoenen

Het minst belangrijk aan een wandelschoen is de kleur. Comfort en de juiste pasvorm zijn veel belangrijker. Tijdens je wandeling op je fijne nieuwe wandelschoenen ben je bovendien aan het genieten van je omgeving. En geniet je van het comfort van je eigen wandelschoenen.

Kleur wandelschoenen

Tijdens het wandelen kijk je niet de hele tijd naar de kleur van je wandelschoenen. Hoewel het lastig is, probeer je niet te leiden door de kleur van je nieuwe wandelschoenen. Comfort moet het belangrijkst zijn, zowel van je wandelschoenen als je wandelsokken.

Tip 7: Een laatste checklist

Heb je de juiste wandelschoenen gevonden? Loop voor je aankoop dan nog even kritisch de volgende punten langs:

  • Goede grip?
  • Juiste maat?
  • Geschikt voor jouw wandeldoel?
  • Stabiel genoeg voor jouw enkelbanden?
  • Geschikt voor steunzolen (indien nodig)?
  • Passen je voeten er ook met een dikkere sok in?

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel bevat affiliate links.