Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Voorkom blaren en blessures met de juiste wandelschoenen

Hoe voorkom je blaren en blessures? Die vraag hebben we podoloog Jos Gerner voorgelegd. Het begint natuurlijk met goede wandelschoenen. Jos weet alles over de stabiliteit en demping van de schoen, en hij geeft nog veel meer tips op Wandel.nl.

Afbeelding wandelschoenen
Afbeelding wandelaars met lage wandelschoenen
Wandelaars met lage wandelschoenen. (Foto's: © Hanwag)

Laag, mid of hoog

Ga je voor lage, mid of hoge wandelschoenen? In Nederland kun je prima op lage wandelschoenen lopen. Vooral bij sportief wandelen, waarbij de tempoverschillen groot zijn, loop je bij voorkeur op lage schoenen. Mid-hoge wandelschoenen zijn fijn als je veel over het strand loopt. Zo krijg je minder snel zand in je schoenen. Op bergachtig terrein kun je ook beter voor mid-hoge wandelschoenen gaan. Als je chronische instabiliteit van je enkels hebt, bieden ze je wat meer steun.

Waterdicht of juist super-ademend

Wandel je door de regen, dan wil je natuurlijk dat je voeten droog blijven. Maar er moet wel transpiratievocht van je voeten naar buiten kunnen. Normaal gesproken transpireren je beide voeten in de zomerperiode ongeveer een kopje water per dag. Veel wandelaars hebben een waterdichte, ademende schoen én een schoen voor mooi en warm weer. Het is eigenlijk net zoals met een jas: je hebt een zomerjas en een winterjas en die wissel je af naar de omstandigheden.

Afbeelding mid-hoge wandelschoenen
Mid-hoge wandelschoenen ondersteunen je voeten en enkels. (Foto: © Hanwag)
Afbeelding van Hanwag wandelschoen
Gore-Tex wandelschoen.

Gore-Tex of leer

De meeste wandelaars zijn wel bekend met Gore-Tex. Het is een merknaam en het wordt als membraan in schoenen gebruikt. Zo heb je ook vergelijkbare merken als Dry-X met een soortgelijke werking. Het membraan zorgt ervoor dat je wandelschoenen van buitenaf waterdicht zijn, maar in de ‘dampfase’ kan transpiratievocht wel naar buiten. Daarmee worden je schoenen dus ademend. Is het boven de 25 graden Celsius? Dan kan het transpiratievocht in de dampfase niet snel genoeg door de membraan heen. Teveel vocht in de dampfase wordt vloeibaar met alle gevolgen van dien.​ Mesh-nylon ademt nog meer, maar het gevolg is dan wel dat regen naar binnen kan. Je kunt ook kiezen voor een leren binnenvoering die heel veel transpiratievocht kan opnemen.

Pasvorm en maat

Het is gebruikelijk om je wandelschoenen een of twee maten groter te kopen dan je normale schoenmaat. Dat doe je omdat je voeten doorgaans opzetten tijdens het wandelen. Je hebt meer breedte bij de voorvoet en tenen nodig. Weet jij van jezelf of je stugge of juist soepele voeten hebt? Ook dit is van belang bij het bepalen van de juiste pasvorm. Je kunt de inlegzool eens uit de schoen halen en ga er dan op staan met de hiel tegen de achterkant. De schoen moet vooral lekker zitten, goed aanvoelen en ‘makkelijk’ lopen.

Buigpunten

Het buigpunt is het punt waar je middenvoet over gaat naar je grote teen.​ Dit punt is bij iedereen net even anders. Je schoen heeft ook een buigpunt, dus die twee moeten overeenkomen.​ Je hoort mensen dan wel eens zeggen dat de schoen ‘vanzelf rolt’, dat betekent dat je goed zit. Het is een kwestie van uitproberen: je kiest de schoen door er eventjes op te lopen en te vergelijken.

Afbeelding wandelaars met lage wandelschoenen

Demping

Demping voelt comfortabel, maar heb je er teveel van tijdens het lopen, dan kost je dat veel energie. Meer dan 90% van de demping komt uit je lichaam. Door demping toe te voegen via je wandelschoenen, pas je automatisch je looptechniek aan. Demping is niet altijd prettig, want bij voorvoetklachten kan het juist meer pijn opleveren.

Afbeelding wandelschoenen

Stug of soepel?

Het is heel persoonlijk of je houdt van een stugge of toch een wat soepelere wandelschoen. Met een soepele wandelschoen kan je voet bewegen op een natuurlijk manier, oftewel waarvoor hij is gemaakt. Een stugge wandelschoen is op den duur minder vermoeiend.

Blaren door schoenen

Hoe meer wrijving en druk, hoe meer blaren! Dat hoeft niet altijd aan de schoen te liggen, het kan ook aan je voet liggen. Het is in elk geval goed om te letten op de pasvorm van je schoenen en hoezeer transpiratievocht wordt afgevoerd. Dat kan beide invloed hebben op het ontwikkelen van blaren.

Afbeelding Hallux comfortzone
Hier zie je de comfortzone bij een Hallux valgus.

Hallux valgus en hielbobbel

Een Hallux valgus is een grote teen die scheef staat. De teen groeit anders, waardoor er een knobbel ontstaat die pijn kan doen. Heb je last van harde verdikking aan de achterkant van je hiel? Mogelijk is er dan sprake van een Haglundse exostose, oftewel een hielbobbel. Je kunt eens informeren naar een knobbeltang of de mogelijkheden om de hielkap (deels) te verwijderen. In beide gevallen is het belangrijk dat je wandelschoenen draagt met een goede pasvorm, die niet te strak zitten. Bij de schoenmaker kun je je wandelschoenen op leest zetten.