Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Minimalistische wandelschoenen: wat zijn de voordelen?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, of ze gezien: minimalistische schoenen of barefootschoenen. Ze zijn vaak plat en breed of hebben vijf tenen. Maar wat zijn minimalistische schoenen nu eigenlijk en wat zijn de voordelen voor de wandelaar?

Minimalistische wandelschoenen

De laatste jaren zijn minimalistische schoenen enorm in opkomst. Dat is niet voor niets. In tegenstelling tot de ‘normale’ schoen geeft een minimalistische schoen geen steun aan de voet. De zool is dun en de schoen biedt enkel bescherming. Eigenlijk is het alsof je op blote voeten loopt. En dat is precies de filosofie achter de minimalistische schoen. Gewone schoenen geven namelijk steun aan de voeten, waardoor de spieren in de voeten minder hoeven te doen. Je voeten worden lui en de spierkracht in de voeten neemt af. Met minimalistische schoenen bevorder je je natuurlijke manier van lopen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de spieren en voeten en enkels geactiveerd worden en sterk blijven, het kan veel gezondheidsklachten, die vanuit het beweegstelsel voortkomen, verhelpen, zoals rugklachten.

Kenmerken

Er zijn al veel verschillende merken minimalistische schoenen op de markt. De bekendste is waarschijnlijk Vibram met de opvallende FiveFingers teenschoenen. Maar er zijn genoeg merken met wat minder opvallende schoenen. Minimalistische schoenen laten zich qua uiterlijk niet zo makkelijk meer onderscheiden van normale schoenen, maar ze hebben een aantal bijzondere kenmerken.
De schoen heeft geen hakverhoging, de drop. Hierdoor sta je helemaal vlak, alsof je op blote voeten staat. Daarnaast heeft de schoen een dunne zool, maximaal 5,5mm. De voetzool houdt hierdoor goed contact met de ondergrond, je voelt iedere oneffenheid onder je voeten. Doordat de zool zo dun en flexibel is, kun je de schoen helemaal oprollen. Probeer dat maar eens bij een normale schoen! De meeste normale schoenen hebben een hielkap, een versteviging om de hiel. Dat ontbreekt bij minimalistische schoenen. De zenuwen krijgen dus veel meer signalen binnen en spieren in de voeten moeten harder werken voor stabiliteit.

Minimalistische wandelschoenen

Opvallend bij minimalistische schoenen is de vorm. Deze heeft de vorm van een natuurlijke voet met veel ruimte voor de tenen en middenvoetsbeentjes. Ze ogen hierdoor misschien wat lomp en lijken in de verste verte niet op een charmant dameshakje met spitse neus. Maar het grote voordeel is dat de tenen niet in elkaar worden gedrukt en de tenen alle ruimte hebben voor een natuurlijke beweging. Heb je last van een Hallux Valgus (een scheefstaande grote teen) of platvoeten, dan bieden de minimalistische schoenen de mogelijkheid om de voet te trainen en de stand van de voet te verbeteren. Er is bijvoorbeeld ruimte voor een teenspreider, maar je kunt ook teensokken voor een betere stand van de tenen ten opzichte van de middenvoetsbeentjes of tape gebruiken. Doe dit niet zonder advies van een arts, podoloog of fysiotherapeut.

Rustig aan

Het lopen op minimalistische schoenen vraagt oefening, zeker als je niet gewend bent op blote voeten te lopen. Je voetspieren moeten nu eenmaal wennen aan een andere voetstand en de extra input die de zenuwen in de voetzolen krijgen. Net als je wandelafstand uitbreiden, moet je het wandelen op minimalistische schoenen dus trainen. Begin met in huis op blote voeten of op dunne sloffen of sokken met antislipzool te lopen. Vervolgens een kwartiertje buiten wandelen op minimalistische schoenen. Let daarbij goed op dat je je voet helemaal afrolt van hak naar teen. Het kan dus best zijn dat je op minimalistische schoenen kleinere stappen gaat maken.
Ga niet te enthousiast van start. Net als bij te snel je trainingsomvang uitbreiden, liggen blessures hier op de loer.

/minimalistische-schoenen3

Voetoefeningen

Heel belangrijk: naast het wennen aan weinig steun aan de voeten door de schoenen, zul je ook je voetspieren moeten trainen. Veel mensen hebben te maken met voetafwijkingen, zoals een scheve grote teen, hol- of platvoeten of andere klachten. Vaak is het dragen van verkeerd schoeisel (zoals schoenen met weinig ruimte voor de tenen waardoor deze in elkaar worden gedrukt) de oorzaak, maar ook erfelijkheidsfactoren kunnen een rol spelen.
Er zijn heel veel verschillende oefeningen te bedenken. Via Google vind je een keur aan oefeningen, maar we zetten er een paar voor je op een rijtje.

Scheve grote teen (Hallux Valgus) – ga op een stoel zitten en zet de voeten plat op de grond. Til vervolgens de tenen op en spreid deze zover mogelijk uit elkaar. Houd dit vijf seconden vast en herhaal deze oefening gedurende drie minuten.

Ingezakte voeten (platvoeten) – ga op beide voeten staan en hef jezelf dan op op de tenen. Let daarbij op dat de enkels recht boven de voet blijven en niet naar buiten of binnen wijken. Houd tien seconden vast en herhaal tien keer. Wordt het gemakkelijk, probeer de oefening dan eens op één been tegelijk. Gebruik een stoel of tafel als steuntje.

Hoge voetboog (holvoeten) - vaak ligt de oorzaak van een holvoet in een strakke Achillespees. Door deze regelmatig te rekken kun je de voetstand verbeteren. Ga staan en zet het ene been iets voor het andere been. Zak vervolgens door de knie van het achterste been zodat je rek onderin de kuit voelt. Houd dit tien tellen vast en herhaal tien keer per been.

Harde peesplaat – is je voetzool erg gevoelig? Dan kan het zijn dat je peesblad erg strak staat. Ga op een stoel zitten en zet je voet op een tennisbal, stressbal of golfbal en rol met je voetzool over het balletje heen. Doe dat drie minuten per voet.

Nadelen

Niet iedereen zal warmlopen voor minimalistische schoenen. De keuze is heel persoonlijk. Naast de kans op overbelasting zijn er nog een paar nadelen van het wandelen op minimalistische schoenen. Zeker voor de wandelaar die vaak op oneffen terrein loopt kan de impact op de voetzolen pijnlijk aanvoelen, omdat de schoenzool nauwelijks bescherming biedt. Daarnaast geven wandelschoenen stevigheid aan de voet en enkel, wat zwikken maar ook stootverwondingen kan voorkomen. Bij minimalistisch schoeisel is deze bescherming niet of nauwelijks aanwezig.

Let op

Mensen met diabetes type I en II kunnen over het algemeen prima op minimalistische schoenen lopen, maar zullen mogelijk een inlegzooltje moeten gebruiken om impact op de huid te beperken. Dit geldt ook voor mensen waarbij het vetkussen onder de voorvoet is verdwenen.
Veel mensen hebben te maken met voetstandproblemen en hebben steunzolen of zelfs een operatieve ingreep ondergaan. Het beginnen te lopen op minimalistische schoenen kan dan een flinke belasting zijn. Twijfel je of het lopen op minimalistische schoenen voor jou geschikt is? Ga dan langs bij je huisarts, fysiotherapeut, podoloog of behandelend arts.

Op zoek naar je eerste paar minimalistische schoenen? Bij een specialistische winkel krijg je advies op maat en kun je verschillende modellen passen.

/minimalistische-schoenen2