Tip 1: Kies een realistisch doel
Bedenk allereerst of je wandeldoel voor jou dit jaar haalbaar is. Je wandeldoel mag best uitdagend zijn, maar het moet wel realistisch zijn. Kijk hierbij naar je fysieke mogelijkheden, maar ook naar de hoeveelheid tijd die je hebt. Zoek uit hoeveel training er nodig is om jouw wandeldoel te behalen. Uiteraard hangt dit er ook van af hoe getraind je op dit moment al bent. Ga voor jezelf na of je doel in je huidige leven past. Heb je komend voorjaar ieder weekend volgepland met andere activiteiten, dan is het misschien niet handig om te gaan trainen om in de zomer het Pieterpad in tien dagen te volbrengen. Heb je in de zomer juist meer tijd om te trainen, dan is een lange tocht in het najaar wellicht een beter idee.
Bedenk ook wat je lichamelijk aankunt. Heb je op dit moment al na een kwartier wandelen pijn je knieën en enkels, dan is een Vierdaagse of Kennedymars komend jaar te hoog gegrepen. Zorg er dan voor dat je dit jaar steeds langer kunt wandelen zonder klachten te krijgen. Ook een mooi doel toch? Let er ook op dat je doel gezond is. Wil je dit jaar wandelen om af te vallen? Doe dit dan op een verstandige manier (val dus niet te snel af door plotseling hele lange wandelingen te maken in combinatie met een dieet met heel weinig calorieën) en laat je eventueel begeleiden door een diëtist.
Tip 2: Train naar een (digitaal) wandelevenement toe
Deelnemen aan een wandelevenement is een mooie stok achter de deur om te blijven wandelen. Het lastige is dat we op dit moment nog niet weten wanneer er weer evenementen kunnen plaatsvinden. Gelukkig zijn er ook digitale/virtuele initiatieven, waarmee je zelf een tocht kunt lopen. Door nu naar een digitaal evenement toe te trainen, ben je snel weer 'in vorm' zodra er weer fysieke evenementen kunnen plaatsvinden. Je vindt alle wandelevenementen in Nederland in de wandelagenda op Wandel.nl. Kies een wandelevenement uit (let er natuurlijk wel op dat de afstand van de tocht een realistisch doel vormt) en ga trainen.