Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Kooptips: wandelsokken in de winter

Winterse wandelingen, wie houdt er niet van? Om er optimaal van te kunnen genieten kun je maar beter goede sokken dragen, die geschikt zijn voor koude en natte omstandigheden. Wandel.nl geeft tips voor de aanschaf van warme (wollen), winterse wandelsokken.

afbeelding van een wandelaar in de winter, met Nordic Walking stokken.
(Foto: © Shutterstock)

Goede wandelsokken kunnen veel voetproblemen voorkomen. Tijdens het wandelen ontstaat er wrijving, er komt transpiratievocht vrij, je ervaart druk op de voeten en je voeten krijgen te maken met verschillende buitentemperaturen. Wandelsokken hebben dus een belangrijke functie om jouw voeten te beschermen. De sokken moeten transpiratievocht afvoeren, wrijving tussen de wandelschoen en de voet voorkomen, een steentje bijdragen aan de totale schokdemping en eventueel voor warmte-isolatie zorgen.

Welk materiaal?

Welk type sok is nu geschikt om op de koudste dagen te dragen? Natuurlijk is dit afhankelijk van je eigen wensen, maar het is aan te raden om een wandelsok met een zo hoog mogelijk percentage wol te kiezen. Vaak wordt in sokken een mix van materialen gebruikt om de pasvorm en de demping van de sok te optimaliseren. Elasteen en polyamide zijn veelgebruikte materialen.

afbeelding van wandelsokken bij het haardvuur.
Wandelsokken van Sockwell (met een materialenmix van merino- en alpacawol).

Merinowollen sokken
Merinowol staat bekend om het vocht-afdrijvende en ademende vermogen en gaat nare geurtjes tegen. Je voeten blijven dus droog tijdens het wandelen. Bovendien houdt merinowol in de zomer de voeten koel en in de winter de voeten warm. En het is ook nog eens lekker zacht!  Merinowol is dus een ideaal materiaal voor wandelsokken die je op koudere dagen draagt. En dat is te zien in het aanbod van de wandelsokken van tegenwoordig. De keuze is enorm als het gaat om merinowol-sokken.

Bamboesokken
Bamboe is als materiaal voor textiel flink in opkomst. Bamboe is een duurzamer alternatief voor materialen als katoen en polyester en heeft voor de sportieve wandelaar ook nog voordelen. De stevigheid van de bamboevezels zorgt voor een lange levensduur. De harde stengels worden verwerkt tot een zijdezacht materiaal, dat heerlijk zacht aanvoelt op de huid en dus erg comfortabel is. Tel daarbij op dat bamboe een hoog absorberend vermogen kent, waardoor transpiratievocht goed wordt afgevoerd en je voeten droog blijven, en bamboe hypoallergeen is. Ideaal dus voor mensen met een gevoelige huid.

afbeelding van ergonomische sokken met L en R op de bovenkant.
Wandelsokken van Hanwag (met ergonomische pasvorm).

Sluiten ze goed aan?

Veel merken wandelsokken pretenderen met een L en een R op de sok dat ze ergonomisch gevormd zijn. Maar dat is lang niet altijd het geval. Check of de vorm van de grote teen naar de kleine teen al in de sok zichtbaar is, voor een perfecte pasvorm. Wandelsokken van goede kwaliteit zijn op sommige plaatsen van de voet verdikt. Zo geven ze bescherming bij het lopen van lange afstanden. Het is wel de bedoeling dat je sokken je wandelschoenen goed opvullen, dus probeer uit welke sokdikte bij jou volstaat. Sluiten ze goed aan op de schoenen die je draagt? Het is belangrijk dat er niet teveel wrijving is, want zo krijg je blaren.

Kies je voor midweight of heavy weight?

Wandelsokken worden onderverdeeld in vier categorieën:

  1. Ultralight sokken – Snelle afvoer van transpiratie, houden weinig warmte vast, nauwelijks demping, geschikt voor de zomer.
  2. Lightweight sokken – Snelle afvoer van transpiratie, houden minder goed warmte vast, weinig demping, geschikt voor de lente en zomer.
  3. Midweight wokken – Snelle afvoer van transpiratie, houden de voeten droog en op temperatuur, goede demping, extra comfort, geschikt voor langere tochten.
  4. Heavy weight sokken – Snelle afvoer van transpiratievocht, houden de voeten warm, zeer goede demping, extra comfort, ideaal voor langere tochten en erg koude weersomstandigheden.

Gelet op onze winters kun je in Nederland dus prima uit de voeten met midweight wandelsokken. En als je het geluk hebt echt een sneeuwwandeling te gaan maken of snel koude voeten hebt, dan kun je voor de heavy weight sokken kiezen.

afbeelding van twee wandelaars in de sneeuw.
Ga je in de sneeuw wandelen? Kies van voor heavy weight wandelsokken. (Foto: © Shutterstock)

Ook een idee: het vijf-tenen-ontwerp

Het zijn net handschoenen, maar dan aan je voeten. Iedere teen in een aparte pocket. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar deze sokken hebben wel een belangrijke functie. Het vijf-tenen ontwerp zorgt ervoor dat je tenen op een natuurlijke manier worden gespreid. Dit geeft meer stabiliteit en comfort. Uiteraard wordt dit effect teniet gedaan in wandelschoenen met een te krappe voorvoet. Voor de gezondheid van je voeten dus belangrijk om zowel met de aanschaf van je sokken als je schoenen hier op te letten.

afbeelding van wandelsokken die drogen in de buitenlucht.
(Foto: © Shutterstock)

Wassen en drogen

Let bij het wassen van je sokken op het waslabel. De meeste sokken was je op 30 graden, zonder wasverzachter. Droog de sokken gewoon aan de lucht en niet in de droger. Dit gaat de natuurlijke werking van de materialen tegen en vooral sokken van wol kunnen in een iets ander formaat uit de droger tevoorschijn komen.