Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen en genieten van een warme kop koffie voor onderweg: 10 tips

Nu de temperaturen dalen is er niets lekkerder dan genieten van een warme kop koffie tijdens je wandeling. Wandel.nl heeft 10 wandelroutes voor je op een rij gezet waar je onderweg of na afloop een koffie ‘to go’ kunt halen.

Wandelen
Hollandsche Rading

1. Groene Wissel Hollandsche Rading (Utrecht)

Vanaf station Hollandsche Rading start een rondwandeling van 7 kilometer door het Erfgooierbos, het Maartendijkse bos en over de Hengstenberg en de Bosberg. Halverwege de route kom je restaurant De Paddenstoel tegen, hier kan je elke dag van 10:30 tot 18:00 uur terecht voor een heerlijke afhaalkoffie en diverse lunchgerechten. Na het restaurant volgt een stille wandeling over spannende slingerpaadjes. De route is te lopen doormiddel van een routebeschrijving of GPS-track.

Wandelroute

2. Umfassungsweg, Landgoed Twickel (Overijssel)

Geniet van het sprookjesachtige landschap op landgoed Twickel. De Umfassungsweg wandeling van 10 kilometer omvat ‘het hart’ van landgoed Twickel en geeft een goede indruk van de verscheidenheid van het Twentse Landschap, door bos- en weidegebied, langs akkers en over het mooie vlonderpad. Halverwege de route staat een karretje van de lokale boer waar je een bakje koffie kunt halen, maar ook andere lokale specialiteiten. De wandeling start bij de parkeerplaats van het landgoed en is te volgen doormiddel van houten palen gemarkeerd met de letters UW.

Wandelroute
Landgoed Twickel
Landgoed Twickel (Instagram: @bestemmingnatuur)
Grafheuvel 8 bij Toterfout
Grafheuvel 8 bij Toterfout (Wikimedia: Wammes Waggel

3. Toterfoutroute, Veldhoven (Noord-Brabant)

In Veldhoven vind je de Toterfoutroute, een rondwandeling van 15,5 kilometer. Toterfout is de naam van een gebied waar nog grafheuvels te vinden zijn. Deze duizenden jaren oude begraafplaatsen zijn als heuvels in het landschap te herkennen. Je loopt deze wandelroute door de aangegeven knooppunten te volgen. Tussen knooppunt 50 en 23 vind je niet alleen de grafheuvels maar kan je ook een bezoek brengen aan Gasterij ’t Dorpsgenot. In het weekend kan je hier tussen 9:00 en 17:00 uur terecht voor koffie of een kopje snert uit het vuistje.

Wandelroute

4. Vijlenberg Kroegjesroute (Zuid-Limburg)

Combineer wandelen door het mooie Zuid-Limburgse heuvellandschap met een hapje eten en een drankje om af te halen. Dat kan tijdens de Vijlenberg kroegjesroute, waar alle deelnemende kroegjes zijn verbonden door unieke wandelroutes. Wandel bijvoorbeeld in 7 kilometer van Boskeetje het Vergulde Reetje naar Buitenlust met een prachtig panoramisch uitzicht. Boskeetje het Vergulde Reetje is in het weekend geopend van 11:00 tot 17:00 uur voor koffie, broodjes en soep. Buitenlust is dagelijks geopend van 10:00 tot 16:30 uur. Je volgt de route doormiddel van een routebeschrijving.

Wandelroute
Boskeetje het Vergulde Reetje
Boskeetje het Vergulde Reetje (Afbeelding: Facebook Boscafé 't Hijgende Hert)
Uitzicht Archemerberg
Uitzicht Archemerberg (Wikimedia: Gouwenaar)

5. Bergenroute, de Lemeler Esch (Overijssel)

Boscafé Lemeler Esch is een perfect startpunt voor een wandeling door het Vechtdal. Donderdag tot en met maandag tussen 10:00 en 17:00 uur kan je hier terecht voor een afhaal kop warme koffie of een andere lekkernij. Wandel bijvoorbeeld de bergenroute, een rondwandeling van 12 kilometer over de Archemerberg en de Lemelerberg. Op heldere dagen kan je zelfs Duitsland zien. Je wandelt de route door eerst de paarse paaltjes te volgen en vervolgens de blauwe paaltjes.

 

Wandelroute

6. Kreelsepad, Ede (Gelderland)

Wandel over het Klompenpad Kreelsepad en ontdek in 14 kilometer het prachtige buitengebied van Ede. Je loopt door oud landbouwgebied met vennen te midden van een groot heidegebied, over zandverstuivingen en langs eeuwenoude grafheuvels. Allemaal onder het genot van een heerlijk hapje of drankje, onderweg te halen bij Theeschenkerij Mossel. De Theeschenkerij is geopend op vrijdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. De rondwandeling start bij Natuurcentrum Veluwe, je loopt de route door de blauwe markering in de vorm van een klomp te volgen. De route is ook te verkleinen naar 7 of 8 kilometer.

Wandelroute
Boerderij Mossel
Boerderij Mossel (Afbeelding: Facebook Boerderij-Theeschenkerij Mossel)
Café Beaufort
Café Beaufort (Afbeelding: Facebook Beauforthuis Austerlitz)

7. Boswandeling bij Austerlitz (Utrecht)

Middenin de bossen van Austerlitz vind je café Beaufort. Hét perfecte startpunt voor een heerlijke wandeling. Rondom het café vind je 6 wandelroutes, uitgezet door Staatsbosbeheer, variërend van 5 tot 12 kilometer. De routes zijn gemakkelijk te volgen doormiddel van de gekleurde bewegwijzering. De carrouseltent van café Beaufort is elke dag van 9:00 tot 18:00 uur geopend zodat je kunt genieten van afhaal koffie, thee en broodjes.

Wandelroutes

8. Voornes Duin, Rockanje (Zuid-Holland)

Even uitwaaien tijdens een ommetje door het duingebied Voornes Duin bij Rockanje. Hier vind je De Panroute, een rondwandeling van 3 kilometer die voert door open duin met stuivend zand, natte duinvalleien, stille duinmeertjes en bos. Als je onderweg bij punt 10 (zie voor de nummers de plattegrond van de route via de button hieronder) even van de route afwijkt (rechtdoor en niet linksaf) kan je een koffiepauze maken bij De Houten Paardjes. Let wel op: ze zijn alleen in het weekend en bij droog weer geopend vanaf 11:00 uur.

Wandelroute
Voornes Duin
Dwingelderveld

9. Dwingelderveld (Drenthe)

In het weekend even opladen met een kopje koffie en poffertjes van De Bospub to go nabij Dwingeloo en dan ben je helemaal klaar om een van de wandelroutes in Nationaal Park Dwingelderveld te lopen. Wandel bijvoorbeeld langs de Telescoop van Dwingeloo en langs het Smitsveen, in 4 kilometer geniet je onderweg van een mooi uitzicht over de weidse heide van het Dwingelderveld. De route is gemakkelijk te volgen via de witte bewegwijzering. Liever een langere wandeling? Hier vind je nog meer wandelingen in Dwingelderveld.

Wandelroute

10. Boswachterspad Stulp en kasteeltuin (Utrecht)

Het startpunt van het Boswachterspad ligt naast eet- en drinkgelegenheid Buiten in de kuil. Hier kan je bij ‘mooi bosweer’ tussen 10:00 en 17:00 uur genieten van een warme drank, sandwich of puntzak friet voor onderweg. Vervolgens kun je met een volle buik wegdromen bij een wandeling over de Stulpse Heide. Loop tussen de koeien, speur naar de klapekster en ontdek het uitzicht op kasteel Drakensteyn. De wandelroute van 6 kilometer is te volgen via de rode bewegwijzering.

Wandelroute
Afhaal Buiten in de Kuil
Afhaal Buiten in de Kuil (Afbeelding: Facebook Buiten in de Kuil)

Routetips

Routetip van Petra

Enkele weken geleden een weekje in Drenthe geweest en daar na de wandeling heerlijk genoten van een bakkie thee (en cappuccino voor mijn reisgenoten) bij Ijgenweis bij Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha.

Routetip van Fatima

De wandelroute in Rhijnauwen is prachtig en brengt je langs De Veldkeuken (verantwoorde lunch en koffie). Iets verderop biedt restaurant Zuiver dit ook aan, met ook nog een heerlijke bakkerij erbij! Ook in Zeist kun je mooi wandelen bij Het Jagershuys. Hier kun je een heerlijke lunch en avondmaaltijden afhalen. Wat in de weekenden bovendien erg leuk is in Utrecht, is de Stadswandeling030. Hier is een stadswandeling voor je uitgestippeld langs allerlei leuke to go horecagelegenheden.

Routetip van Jet

Twee tips voor mooie wandelingen met koffie to go in Noord-Brabant. Rondje ijzeren man in Vught. dit is een rondwandeling om het water van zo'n 5 kilometer, je kunt de route zelf verlengen via knooppunten. versnaperingen voor onderweg kunnen worden gehaald bij IJM Strandbad Kiosk. De tweede tip is het wandelarrangement van restaurant Helden van Kien in Sint-Oedenrode. Vanaf het restaurant start een wandeling van 8 kilometer, ook te verkorten naar 4 of 6 kilometer. 

Mis jij een wandelroute?

Ken jij nog een leuke wandelroute waar je onderweg of na afloop 'coronaproof' kunt genieten van een afhaal koffie of andere lekkernij? Stuur dan een mail naar redactie@wandel.nl of een bericht via Facebook of Instagram, dan kunnen wij de route toevoegen aan het lijstje.