Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

5 Tips om onderweg gemotiveerd te blijven

Hoe heerlijk wandelen ook is, soms ontbreekt het gewoon aan motivatie om de deur uit te stappen. Zeker nu de dagen zo kort zijn, het weer niet altijd meewerkt en we genoodzaakt zijn om zo min mogelijk mensen te ontmoeten vanwege de coronamaatregelen. Met deze tips voor onderweg blijf je gemotiveerd!

Header | 5-tips-om-gemotiveerd-te-blijven

1. Het is altijd wandelweer

Het regent, het is zo vroeg donker, het is koud. Klinken deze smoesjes om maar niet naar buiten te hoeven je bekend in de oren? Dan wordt het de hoogste tijd om eens om te denken! Want het is altijd wandelweer. Als je je er maar op kleedt. Bij slecht weer trek je je regenbestendige wandelbroek en -jas aan, als het koud is zorg je voor meerdere laagjes kleding die je warm houden en je muts en als je pas later op de dag de mogelijkheid hebt om te wandelen, zorg dan dat je een lampje en reflectiehesje mee hebt.

Een groot voordeel van wandelen als het weer niet zo best is: het is heerlijk rustig in de natuurgebieden en de kans dat je wild ziet is groter! Trakteer je zelf dus op een frisse neus en ga op ‘jacht’. Door te wandelen met een doel voor ogen gaat het wandelen ook als vanzelf. Je bent veel meer in het hier en nu omdat je gefocust bent op je doel.

Overigens zijn natuurgebieden en bossen alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wandelen in het donker kun je dan leuk maken door eens door de stad te wandelen, of verken eens wat woonwijken waar je anders niet zo snel komt. Maak je eigen lichtjesroute langs versierde huizen en straten, of gluur stiekem bij mensen naar binnen en vergaap je aan de inrichting van de woonkamers.

/5-tips-om-gemotiveerd-te-blijven-regen

2. Stok achter de deur

Spreek met een wandelmaatje af om samen te gaan wandelen. Je hebt dan een stok achter de deur om  er wel ‘uit te moeten’, want je kunt een afspraak natuurlijk niet afzeggen. Maak er dan ook meteen een leuk uitje van met z’n tweeën. Neem eten en drinken mee en bepaal samen (vooraf) een mooie route om te gaan lopen, zodat je iets hebt om naar uit te kijken.
Met iemand samen wandelen is in tijden van lockdown ook de perfecte manier om toch een beetje sociale contacten te hebben en je werkt nog aan je weerstand ook! Overigens kan ‘samen wandelen’ ook digitaal. Wie vanuit huis werkt en regelmatig telefoontjes met collega’s pleegt kan dat prima wandelend doen. Spreek een wandeloverleg met je collega af. Zo zijn jullie allebei aan het werk èn tegelijkertijd met jullie gezondheid bezig.

/5-tips-om-gemotiveerd-te-blijven-routebord
Verschillende wandelroutes, foto: Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com

3. Plan een mooie route

Die mooie route die je altijd al eens wilde lopen. Plan dat nou eens gewoon in! Misschien is het spannend om naar een gebied te gaan waar je de weg niet kent, maar verandering van spijs doet eten. En dat geldt ook voor wandelkilometers. Doordat je alleen maar nieuwe indrukken opdoet gaan tijd en kilometers veel sneller. Wandelen in een nieuwe omgeving is inspirerend en misschien kom je al mijmerend tot een oplossing voor dat ene probleem waar je al een tijdje tegenaan loopt, of ga je zo op in de omgeving dat je helemaal ontspannen thuis komt. Niet voor niets wordt gezegd dat de natuur helend en ontspannend is. Op deze pagina vind je diverse mooie wandelroutes door heel Nederland. 

4. Ontdek en leer

Iedere vierkante centimeter in Nederland heeft een geschiedenis. Een wandeling gaat dan ook altijd door een gebied met verhalen. Maar ken je die verhalen ook? Verdiep je eens in de geschiedenis van een gebied en leer meer over de cultuurhistorische waarde of de mythes van de streek. Als je vooraf onderzoek doet zul je met een heel andere blik je wandeling ervaren. Neem eens een kijkje bij de lokale VVV, ga op zoek naar een wandeling met gids, google je suf of gebruik de app klompenpaden om tijdens je wandeling meer over de streek te leren kennen.

/5-tips-om-gemotiveerd-te-blijven-smartphone

5. Alleen maar toch niet alleen

In deze tijden zijn we genoodzaakt om veel alleen, of met een zo klein mogelijk groepje te doen. Terwijl juist het sociale aspect voor veel wandelaars heel belangrijk is. We missen het wandelen met een groep, de verhalen van de voorbije week met elkaar uitwisselen, het kopje koffie na afloop. Toch is er een manier om met elkaar in contact te blijven. Sociale media bieden veel mogelijkheden. Start een appgroep met je wandelmaatjes en houd elkaar op de hoogte van jouw avonturen. Maak foto’s en deel ze via instagram, facebook en snapchat. De mogelijkheden zijn eindeloos! Als je de weg maar weet.

Een andere manier van het gebruik van sociale media is het gebruik maken van apps. Met onze eigen Wandel.nl app kun je je wandeling tracken, je route terugzien en de wandeling delen via social media. Volg ook het laatste nieuws van ons en ontvang leuke wandeltips in de app en ga uitdagingen aan om jezelf gemotiveerd te houden in beweging te blijven. Een groot voordeel van de app is dat je je wandelvoordeelpas van de KWbN kunt koppelen, zodat je deze altijd bij je hebt.
Momenteel wordt de app uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Zo kun je straks ook foto’s plaatsen bij je gewandelde route, zie je per wandeling je wandelstatistieken, worden er meer challenges toegevoegd, kun je je medewandelaars digitaal ontmoeten in de community en wordt je motivatie extra geprikkeld met nog meer badges die je kunt verdienen.