Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Hoe kun je ongemerkt meer groente en fruit eten? 6 tips

Wil jij meer groente en fruit eten en gezonder leven? Wandel.nl geeft je 6 tips hoe je ongemerkt net wat gezonder kunt eten tijdens het wandelen.

Hoe kun je ongemerkt meer groente en fruit eten 6 tips zoals een sapje
(Foto: © Shutterstock)

Als we uitgaan van de richtlijn van de Gezondheidsraad zouden we dagelijks 200 gram groente en 200 gram fruit moeten eten. Liefst nog wat meer groente. Slechts 27 procent van de volwassenen eet dagelijks voldoende groente en slechts 19 procent voldoende fruit. De consumptie van groente en fruit neemt toe met de leeftijd, maar nog altijd komen de meeste mensen niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarom deze 6 tips om ongemerkt nét wat meer vitaminen binnen te krijgen.

Tip 1 om meer groente en fruit te eten: groene snacks

Tegenwoordig is het makkelijk om een voorverpakte snack van huis mee te nemen als je gaat wandelen of naar je werk of school gaat. Maar de meeste voorverpakte producten, zoals energierepen, zitten barstensvol suikers en toegevoegde stoffen. Er zijn ook wat meer originele verse snacks waarmee je ongemerkt aan je dagelijkse hoeveelheid groente en fruit komt. Bovendien zijn ze nog lekker en voedzaam ook. Ideaal om mee te nemen tijdens een wandeling of naar kantoor of school. Denk aan snacktomaatjes, snoepkomkommers, appelchips of mini-wortels.

Hoe kun je ongemerkt meer groente en fruit eten 6 tips zoals een energiereep
(Foto: © Shutterstock)

Tip 2 om meer groente en fruit te eten: zelfgemaakte energierepen

Je kunt vrij gemakkelijk je eigen energierepen maken. Zo weet je zeker dat er alleen maar natuurlijke producten in zitten en kun je aan de hand van de gebruikte ingrediënten berekenen wat de voedingswaarden per reep zijn. Probeer eens dit recept. Je kunt natuurlijk variëren met ingrediënten. Leuk om mee te experimenteren!

Tip 3 om meer groente en fruit te eten: dips

Laat je fantasie de vrije loop! Hoe leuk is het om tijdens je wandeling, op een picknickplek met een mooi uitzicht te genieten van je groentesnacks met dip? Hiervoor kun je bijvoorbeeld paprika, komkommer, wortel, bleekselderij in reepjes snijden en dippen in je eigengemaakte humus of groentespread. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere wortelspread gemaakt van gekookte wortels, gember rasp, olie, zout en peper in de blender. Je humus of spread neem je makkelijk mee in een potje en de groente kun je thuis al snijden en in een bakje meenemen.

Hoe kun je ongemerkt meer groente en fruit eten 6 tips zoals humus groentedip
(Foto: © Shutterstock)

Tip 4 om meer groente en fruit te eten: smoothies en sapjes

Het is belangrijk om voldoende te drinken, dus als je gaat wandelen: neem wat te drinken mee. Als je thuis je eigen groentesapje of smoothie maakt, krijg je zo toch al flink wat vitamines en mineralen binnen. Je hebt hiervoor een sapcentrifuge of blender nodig. Let wel: doordat je de groente en/of fruit volledig verpulvert, blijft er weinig van de vezels over. Let ook op met de hoeveelheid fruit die je erin doet: zoet is lekker, maar je krijgt al snel (te) veel fruitsuikers binnen.

Recepten zijn er genoeg te vinden op internet. Een echte energybooster is een smoothie met mandarijnen, wortelsap, mangoblokjes en gember. Of kies voor een groene smoothie met spinazie, sinaasappel, aardbeien en (amandel)melk.

Bewaar je sap of smoothie in een dubbelwandige beker om het lekker koel te houden. Wel even schudden voor gebruik.

Hoe kun je ongemerkt meer groente en fruit eten 6 tips fruit in een mok
(Foto: © Shutterstock)

Tip 5 om meer groente en fruit te eten: fruitsalade

Een fruitsalade is altijd lekker. Maak thuis je salade van seizoensfruit en neem het mee in een afsluitbaar bakje voor onderweg (en vergeet je spork niet). Om verkleuring van het fruit tegen te gaan, kun je het besprenkelen met een beetje citroensap. Een smaakvolle dressing kan je fruitsalade een originele twist geven. Zo vind je in dit recept een fruitsalade met een dressing van fijngesneden munt, geraspte gember, agavesiroop en citroensap. Net even anders!

Tip 6 om meer groente en fruit te eten: soep

Een makkelijk manier van voldoende groente binnen krijgen is… soep! Maak thuis een grote pan van je favoriete soep. Denk aan pompoensoep, gazpacho, tomatensoep, bloemkoolsoep, courgettesoep… De meeste soepen kun je zowel warm als koud drinken. Dus verwarm eventueel de soep voor je op pad gaat en neem deze mee in een thermosfles of food jug, zodat deze lekker warm blijft. Ideaal tijdens een wandeling in guur weer.

Meeneemtip: deze Vacuüm Jug van Primus heeft een dubbele geïsoleerde wand en is dus ideaal om een soepje in mee te nemen.

Hoe kun je ongemerkt meer groente en fruit eten 6 tips soep
(Foto: © Shutterstock)

Heb jij andere tips?

Ongemerkt meer groente of fruit eten, dat is een kunst! Vertel ons hoe jij dit aanpakt. Misschien kunnen we je tip dan delen op deze pagina. Stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl o.v.v. 'Groente en fruit'.