Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Maak je eigen energiereep voor onderweg

Tijdens een stevige wandeling kun je soms wat extra energie gebruiken. Wandel.nl geeft je tips voor het maken van je eigen gezonde energierepen voor onderweg.

energiereep

Energierepen zijn eigenlijk alle repen die snel een flinke portie energie leveren. Dit betekent dat ze ideaal zijn als snack tijdens het wandelen, om je nog even die boost te geven. Ook vlak na een intensieve wandeling zijn energierepen geschikt. Je moet dan je koolhydraten aanvullen. In de koelkast blijven de zelfgemaakte repen een paar weken houdbaar, in de vriezer zelfs enkele maanden. Handig dus om een paar repen achter de hand te hebben als gezonde snack tijdens je wandeling.

walnoten

Voedingswaarden

Goede energierepen leveren je lichaam zowel koolhydraten als vetten en eiwitten. De belangrijkste brandstoffen voor je lichaam zijn koolhydraten en vetten. Koolhydraten hebben ten opzichte van vetten het voordeel dat ze snel in je lichaam worden opgenomen. Zo kun je na het eten van koolhydraten direct weer vooruit. In dit artikel lees je meer over wandelen en koolhydraten. Eiwitten zijn vooral belangrijk voor je spieren. Hier lees je meer over de functie van eiwitten.

Ingrediënten

Het voordeel van het zelf maken van repen is dat je hier ingrediënten in kunt stoppen die behalve koolhydraten (snelle suikers) ook andere gezonde voedingsstoffen bevatten, zoals vitaminen en vezels. In producten die alleen snelle suikers bevatten (zoals snoep), zitten meestal weinig andere voedingsstoffen. De ‘gezonde’ koolhydraten zijn te vinden in bijvoorbeeld fruit, havermout en noten. Deze voedingsmiddelen geven ook snel energie, maar bevatten daarnaast ook veel vezels, vitaminen en mineralen.

Energierepen met noten

Voorbeeldrecept

Energierepen met noten, dadels en cranberries

Bereidingstijd 15 minuten, 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 150 gram gemengde noten (ongezouten)
  • 150 gram voorgewelde cranberry’s
  • 16 dadels zonder pit
  • rasp van een halve citroen
  • 1 theelepel geschaafde kokos

 

Bereiding

Doe de ingrediënten in een keukenmachine, staafmixer of blender en maal het fijn. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn, schep het eventueel even door. Als het mengsel voor je gevoel niet kleverig genoeg is, kan je een paar extra dadels toevoegen.

Rol een bal van het mengsel en verpak dit in huishoudfolie. Laat dit ongeveer een uur opstijven in de koelkast.

Maak een vierkante plak van het mengsel door het met een deegroller plat te rollen (tip: houd folie tussen de deegroller en de substantie zodat het niet plakt). Snij 12 tot 16 repen. Wikkel elke reep in folie en bewaar ze in de koelkast. De repen blijven een paar weken goed. Eventueel kun je de repen ook invriezen zodat je ze langer kunt bewaren.

Variatietip van Mirjam

"Wij hebben ze inmiddels al vaker gemaakt en hebben gedroogde abrikozen en walnoten extra aan het recept toegevoegd. Wat ons betreft een aanrader!"

energierepen

Deel jouw recept met ons!

Wij zijn benieuwd naar jullie zelfgemaakte energierepen. Heb jij een goed recept? Deel dit met ons!

Stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl of tag ons in een bericht op Facebook of Instagram. Dan kunnen wij jouw recept weer delen met andere bezoekers van Wandel.nl.