Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Maak er een potje van! 3 recepten

Het ziet er niet alleen leuk uit, het is ook nog eens superlekker en gezond: eten in of uit een weckpot. Je creëert kleurrijke planken in je keuken of koelkast en neemt zo'n potje heel gemakkelijk mee tijdens je wandeling. Ga zelf aan de slag met deze lekkere recepten.

afbeelding van veel groenten op de voorgrond en weckpotten op de achtergrond.

Misschien hadden je ouders of grootouders een moestuin en oogstten ze kilo’s aan groenten. Zodra groenten geoogst zijn, begint het bedervingsproces. Weckpotten worden van origine gebruikt om groenten in te maken of te laten fermenteren, zodat de groenten langer bewaard konden worden.

Maar weckpotten lenen zich ook uitstekend voor het serveren van gerechten. Van soepjes, tot toetjes. En van ontbijt tot bijgerechten. Door het glas kun je duidelijk de verschillende ingrediënten of laagjes in je gerecht zien. Met deze gerechten kun je thuis aan de gang. En heel handig: maak meerdere porties per keer. Want in een weckpotje blijven deze gerechtjes een paar dagen prima houdbaar in de koelkast. Bovendien zijn ze makkelijk mee te nemen en kun je, waar je ook bent, genieten van een heerlijke maaltijd of snack.

afbeelding van een potje met yoghurt en laagjes fruit.
(Foto's: © Shutterstock)

Gelaagd ontbijtje

Maak jij graag een ochtendwandeling? In een glazen potje komt jouw meeneemontbijtje met verschillende ingrediënten pas echt tot zijn recht. En de variatiemogelijkheden zijn eindeloos! Gebruik een potje van 500ml voor een stevig ontbijt.

Basis:
Griekse yoghurt, kwark, yoghurt, amandelmelk
Havermout, granola, muesli
Quinoa, chia zaad

Toppings:
Fruit (blauwe bessen, abrikoos, banaan, rood fruit, etc.)
Cacao nibs, vlokken, hagelslag
Noten (amandelvlokken, pecannoten, pistaches, etc.)
Crumble (verkruimelde Bastogne/speculaas, Oreo, etc.)
Specerijen (kaneel, koekkruiden, anijs, etc.)
Honing, ahornsiroop

Bereidingswijze:
Kies de ingrediënten die jij in je ontbijtje wilt. Voor overnight oats zet je de avond ervoor al een bakje met melk en havermout in de koelkast. Wil je quinoa of chiapdding gebruiken? Bereid dit dan zoals je gewend bent.
Vervolgens ga je laagjes maken in het potje. Begin bijvoorbeeld met een laagje verkruimelde Bastogne. Spreid dit goed uit over de bodem, zodat het aan de randen goed zichtbaar is. Vervolgens een laagje kwark en daarop een laagje fruit of noten. Je kunt van je fruit ook een coulis maken, door het fruit in een blender te mixen.
Maak de laagjes niet te dik, zodat je meerdere laagjes in het potje kunt aanbrengen. Top af met wat kruimels, honing, kaneel of chocola. Hoelang kun je het deksel dichthouden?

Soep als lunch

Makkelijk om mee te nemen en om te bereiden, want je hoeft er alleen nog maar heet water overheen te gieten. Dit recept is voor één portie soep in een weckpot van 750ml.

Benodigdheden:
50 gr snelkook eiernoedels of wokmie
50 gr gerookte kipfilet
50 gr cashewnoten
1/4 zak Chinese wokgroenten
1 lente-uitje
1 ei

Op smaak brengen:
Naar keuze kun je allerlei kruiden en smaakmakers toevoegen, bijvoorbeeld:
1/2 kippenbouillonblokje
2 el zoute sojasaus
1 tl versgeraspte gember
1 teentje knoflook uitgeknepen
1 tl sambal

Bereidingswijze:
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken. Gooi het kookwater niet weg, maar blancheer de wokgroenten één minuut. Schep de groente uit het water en spoel ze af in een vergiet. Laat de groenten goed uitlekken.
Kook ondertussen ook een ei in een apart pannetje.
Snij het lente-uitje in ringetjes en de kip in stukjes, pers het knoflookteentje en rasp de gember.
Vervolgens is het tijd om de weckpot te vullen. Verkruimel het bouillonblokje, voeg de andere smaakmakers toe en roer deze door elkaar. Daarop leg je het lente-uitje, de noedels en de groenten. Leg bovenop het ei (gepeld en in kwartjes gesneden). Vul de pot tot 2/3 en bewaar de dichte pot koel. Bij gebruik hoef je alleen nog heet water eroverheen te gieten tot alles onder water staat. Sluit het deksel af en laat de pot vijf minuten staan. Ondertussen een paar keer goed roeren, zodat de smaakmakers zich goed vermengen of even de pot schudden.

afbeelding van lege, gewassen weckpotten, klaar om te vullen.

Dippen onderweg

Humus kun je heel gemakkelijk zelf maken, maar je kunt het ook in de supermarkt kopen en daarnaast nog wat gesneden groenten en evt. wat extra brood meenemen.

Ingrediënten:
100 gr humus
Komkommer
Paprika
Wortel
Bleekselderij

Bereidingswijze:
Doe de humus onderin het potje en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is.
Snijd de groente in dunne reepjes in de hoogte van het potje en steek de groentestengels in de humus. Deksel dicht en meenemen maar.

In een potje?

Een weckpot is niet duur en kun je gemakkelijk meenemen in je rugzak. Er zijn ook thermosvarianten te koop, zoals deze food jar van Human Nature of lunchpot van Mepal.