Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Lunchen zonder brood: dit is lekker om mee te nemen

Bij een lange wandeling mag een picknick niet ontbreken. Heerlijk om in de natuur op een bankje of kleedje neer te strijken en je meegebrachte lunch te eten. Geen zin in brood? Deze gezonde en voedzame lunchtips zonder brood zijn een aanrader!

vrouw eet uit een lunchbakje.
(Foto: © Shutterstock)

De eerste vier recepten in dit artikel komen uit het boek ‘50x meer lunchen zonder brood’ dat door Jennifer en Sven werd samengesteld. De recepten zijn simpel te bereiden en door je boterham te vervangen door een gerecht zonder brood krijg je meer groente op een dag binnen. De gerechten neem je makkelijk mee in een jug. En vergeet je bestek niet!

Gevulde rode-bietenwraps

Ingrediënten voor 2 goedgevulde wraps:

1 rode puntpaprika
125 gram kikkererwten (uitlekgewicht)
½ avocado
2 rodebietenwraps
3 el cottage cheese
15 gram rucola


Bereidingswijze:

Snijd de rode puntpaprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Snijd het vruchtvlees van de avocado ook in reepjes. Beleg de rodebietenwraps met alle ingrediënten en vouw ze dicht.

rode bietenwrap
Rode bietenwrap. (Foto: © Sven ter Heide)

Couscoussalade met granaatappel

Lekker fris, voedzaam en gezond! Met deze couscoussalade ga je voor nog wat extra kilometers.

Ingrediënten:

60 gram spinazie
60 gram volkoren couscous
60 ml kokend water
½ el extra vergine olijfolie
½ groene appel
75 gram granaatappelpitjes
30 gram amandelen
50 gram feta


Voor de dressing:

1 tl za’atar *
grof zeezout
1 el granaatappelsap (van de pitjes)
1 el extra vergine olijfolie

* za’atar is een heerlijke frisse kruidenmelange volgens Libanees recept. Het is een mix van wilde tijm, sumak en sesamzaad.

Couscoussalade.
Couscoussalade. (Foto: © Sven ter Heide)

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Snijd de spinazie grof, doe hem in een kom en meng met de dressing. Doe de couscous in een andere kom, voeg het kokende water en de olijfolie toe en dek de kom af. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd het vruchtvlees in plakjes. Roer de couscous los met een vork en meng hem met de gemarineerde spinazie, de granaatappelpitjes, de appel en de amandelen. Verkruimel de feta over de salade.

Pompoengembersoep

Ingrediënten, voor 4-6 porties:

2 biologische pompoenen (hoef je niet te schillen)
3 winterpenen (200 gram)
20 gram verse gemberwortel
olijfolie om in te bakken
2 tl komijnpoeder
2 el olijfolie
1 liter koken water
20 gram bouillonpoeder
400 ml kokosmelk
2 el natuurazijn
zout

Bereidingswijze:

Snijd de pompoenen doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de winterpenen in plakjes. Schil de gemberwortel en snijd hem klein. Zet een soeppan op middelhoog vuur, doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de pompoen en de wortel 5-10 minuten. Voeg de gember en het komijnpoeder toe en schep alles om. Voeg vervolgens het kokende water en het bouillonpoeder toe. Draai het vuur laag en kook de soep 20 minuten.

Pureer de soep met een staafmixer of in een blender en roer de kokosmelk erdoorheen. Wil je de soep gel k eten, verwarm de kokosmelk dan nog even mee. Breng de soep op smaak met de azijn en een beetje zout. Tip: Voeg geroosterde pompoenpitten toe.

Pompoengembersoep.
Pompoengembersoep. (Foto: © Sven ter Heide)

Omelet

Voor de stevige trek is een omelet een aanrader. Het makkelijkste is om deze in een bakje mee te nemen, eventueel opgevouwen of in vieren gedeeld.

Ingrediënten:

½ ui
1 rode puntpaprika
100 gram gemengde paddenstoelen
olijfolie om in te bakken
2 takjes bladpeterselie
3 eieren
Peper en zout
2 el hüttenkäse

Omelet met cottage cheese.
Omelet. (Foto: © Sven ter Heide)

Bereidingswijze:

Snipper de ui, snijd de puntpaprika fijn en snijd de paddenstoelen in kleine stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur en fruit de ui een paar minuten. Voeg de paprika en de paddenstoelen toe en bak deze tot de paddenstoelen geslonken en zacht zijn. Snijd intussen de peterselie fijn. Klop de eieren los met de peterselie en wat peper en zout. Giet dit mengsel over de gebakken groenten en bak de omelet in een paar minuten aan beide kanten gaar en goudbruin. Laat de omelet afkoelen voordat je hem verpakt om mee te nemen.
Neem de hüttenkäse apart mee in een bakje om de omelet mee te garneren tijdens je wandelpauze.

Noedels

Op de Oosterse toer met noedels! Dit gerecht is zowel warm als koud te eten.


Ingrediënten voor één portie:

50 gram instant noedels
1 el sojasaus
1 bosui
1 teen knoflook
10 gram boter
0.5 tl chilipeper
1 ei
1 tl lichtbruine basterdsuiker
Voeg wat extra groenten toe zoals taugé, prei en/of wokgroenten

Bereidingswijze:

Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Smelt de boter in een koekenpan en voeg een uitgeperste teen knoflook en de gedroogde chilipeper toe. Voeg na 1-2 minuten de basterdsuiker en sojasaus toe. Voeg daarna de gekookte noedels toe en meng alles. Schuif de noedels een beetje opzij en breek naast de noedels het ei in de pan. Als het ei begint te stollen, meng je het ei door de noedels. Voeg de eventuele extra groenten toe en bak deze mee. Na een paar minuten kun je het vuur uitzetten. Serveer de noedels met wat fijngesneden bosui.

Food jug met noedelsoep.
Food jug met noedelsoep.
Boekcover van '50x Lunchen zonder brood'
'50x Lunchen zonder brood' door Jennifer en Sven.

Meer lunchrecepten zonder brood

Het kookboek '50x Lunchen zonder brood' is verschenen bij uitgeverij Kosmos. Wellicht ken je Jennifer & Sven van het succesvolle platform Voedzaam & Snel? In de opvolger van hun gelijknamige bestseller vind je nóg meer inspiratie voor de lunch zonder brood, to go of at home. Het boek staat vol met gezonde, voedzame en snelle recepten (goed gevulde soepen, wraps, tortilla's, salades, enz.) die je genoeg energie geven voor de hele middag! Er is een hardback (17,50 euro) en e-book (9,99 euro) beschikbaar.