Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Zo bepaal je de juiste maat van je wandelschoenen

Hoe bepaal je de juiste maat van je wandelschoenen? Dat is een goede vraag voor de experts van schoenenmerk Hanwag. Van het opmeten van je voeten tot het bepalen van de juiste leest voor je wandelschoenen. We nemen je mee langs vijf stappen.

Zo bepaal je de juiste maat van je wandelschoenen; schoenen passen
(Foto's: © Hanwag Benelux)

Je weet: als jouw wandelschoenen niet goed passen, dan kan jouw prachtige hike zomaar veranderen in een barre tocht. Het is dus erg belangrijk om de perfecte maat van jouw wandelschoenen te vinden. Maar hoe bepaal je die? Moet je de schoenen inderdaad een maat groter koper, zoals je vaak hoort? En hoeveel ruimte moet er overblijven voor je tenen? We nemen je mee langs vijf belangrijke overwegingen.

1. Het materiaal

Het materiaal van de wandelschoenen heeft absoluut invloed op de pasvorm van je schoenen en daarmee dus ook op de maat. De ene wandelschoen is compleet van leer gemaakt terwijl de ander bijvoorbeeld inzetstukken van textiel heeft. Volgens Hanwag past een wandelschoen of bergschoen met een leren voering zich beter aan aan de vorm van je voet dan een schoen met een andersoortige voering. Leren wandelschoenen moet je echter wel goed inlopen. Maar let op: het is een fabeltje dat de pasvorm van je schoenen verbetert dankzij het inlopen. Het is dus voor een goede pasvorm extra belangrijk om altijd wandelschoenen in de juiste maat aan te schaffen.

Zo bepaal je de juiste maat van je wandelschoenen
Wandelschoenen van leer.
Zo bepaal je de juiste maat van je wandelschoenen; leesten
Verschillende leesten van Hanwag.

2. De leest

Hoe goed je wandelschoenen passen, is voor een groot gedeelte afhankelijk van de leest. Een leest is een soort kunstvoet uit hout of kunststof waaromheen de schoen wordt gemaakt. Als de vorm van de leest niet overeenkomt met die van de voet, dan zal een schoen nooit passen. Het zal geen verrassing zijn dat er verschillende leesten voor dames en heren bestaan, omdat de anatomie van beide seksen nogal verschilt.

De meeste schoenenfabrikanten gebruiken per schoenmodel één leest. Schoenenmerk Hanwag vindt dat wel erg beperkt, want wat als jouw voeten meer of minder ruimte nodig hebben? Op deze pagina vind je alle leesten van Hanwag waar je uit kunt kiezen, waaronder de StraightFit- en StraighFit Extra-leest voor mensen met bredere voeten.

Bekijk de leesten

3. Voeten opmeten

Door je voeten te laten opmeten, kun je jezelf behoeden voor een miskoop bij het shoppen van wandelschoenen. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij een wandelspeciaalzaak. Neem vooral ook je oude wandelschoenen mee, zodat de specialist kan meekijken naar de loopstijl en slijtageplekken. Vervolgens doe je een voetscan, waardoor je de drukpunten en maat te weten komt. Hierna volgt meestal nog een loopanalyse op film. Je ziet dan precies de stand van je benen en voeten. Mocht het noodzakelijk zijn, dan kun je ook nog een zooltje aangemeten krijgen, zodat je schoenen nog beter passen.

Lees alles over de voetscan
Zo bepaal je de juiste maat van je wandelschoenen; voetscan
Bij een wandelspeciaalzaak kun je een voetscan doen. (Foto: © Shutterstock)
Zo bepaal je de juiste maat van je wandelschoenen; schoenen passen
Schoenen passen: goed veteren.

4. Passen

Pas altijd zoveel mogelijk verschillende modellen wandelschoenen. Bij deze specialistische retailers kun je bijvoorbeeld terecht voor de verschillende modellen Hanwag-schoenen. Hier vind je altijd wel een schoen die past bij jouw voetvorm. Een paar dingen om op te letten tijdens het passen:

  1. Je kunt je schoenen het beste op het einde van de middag of ’s avonds passen. De reden hiervoor is dat je voeten gedurende de dag een beetje opzwellen, net als tijdens het wandelen. Pas je de wandelschoenen in de ochtend, dan loop je het risico dat ze later toch te strak zitten.

  2. Draag tijdens het passen dezelfde sokken die je ook tijdens het wandelen zou dragen.

  3. Neem de tijd voor het passen. Als druk- of wrijfpunten na een half uur niet verdwijnen, dan zal dat zeer waarschijnlijk ook niet gebeuren tijdens het wandelen.

  4. Probeer ook stukje berg-op en berg-af te wandelen. Bij een specialistische retailer kan dit vaak in een testhoek met een nagebootste helling. Let op of je tenen niet teveel tegen de voorkant van je schoenen zitten tijdens het afdalen.

  5. Sluit de hiel goed aan? Van een te brede hielkap waarin je wegglijdt, krijg je geheid blaren. Ook hierbij helpt het om een stukje te klimmen en dalen. Beweegt je hiel dan?

  6. Hoe zit het met de bewegingsruimte van je tenen? Dit is extra belangrijk voor bergwandelaars. Dan kan een gebrek aan ruimte bij de tenen namelijk leiden tot bevriezingsverschijnselen. Klimmers hebben juist strakkere schoenen nodig, omdat contact met de rots dan belangrijker is dan het comfort bij het afdalen. Er is ook een ander uiterste: je voorvoet mag nooit in de schoen ‘zwemmen’.
Pas je wandelschoenen hier
Zo bepaal je de juiste maat van je wandelschoenen; afdalen bij het passen
Ook even afdalen bij het passen van je schoenen.
Zo bepaal je de juiste maat van je wandelschoenen
Een vingerbreedte bewegingsruimte.

5. Maat groter of niet?

En dan de vraag der vragen: moet je wandelschoenen een maat groter kopen of niet? In de regel zorg je ervoor dat je aan de voorkant een vingerbreedte bewegingsruimte hebt voor je tenen. De belangrijkste reden hiervoor is dat je ruimte nodig hebt bij het afdalen, zodat je grote teen niet continu tegen de voorkant van de schoen aanstoot. Dit kan leiden tot pijnlijke ontstekingen of een zwarte teennagel, en dat wil je niet. Pas daarom buitenschoenen die een halve of zelfs een hele maat groter zijn dan je normale schoenen. Let wel: dit zou alleen nodig moeten zijn als je dikke sokken draagt.

Voor iedereen een perfecte pasvorm

Waarom een Hanwag-schoen zo perfect past? Omdat al haar modellen op een speciale leest geschoeid worden. Iedere leest wordt afgestemd op categorie en op toepassing. Hanwag vindt de pasvorm het belangrijkste criterium voor een goede schoen. Daar zit al meer dan 100 jaar ervaring in!

Meer over Hanwag

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Hanwag. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.