Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Het nut van een voetscan en loopscan

Wandel je veel en wil je voetproblemen voorkomen? Doe eens een voetscan en loopscan, zo raden podotherapeuten en andere experts aan. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Podoloog Jos Gerner legt je uit hoe het werkt.

Shutterstock 212465524

Onze voeten krijgen veel te verduren met alle kilometers die we wandelen. Daarom is het belangrijk om voetproblemen te voorkomen en, als ze er zijn, adequaat op te lossen. Toen we nog op blote voeten liepen, moesten de voeten zich continu aanpassen aan de ondergrond. Aangezien we onze voeten tegenwoordig vaak wegstoppen in te kleine of te krappe schoenen, en de ondergrond vaak verhard is, zijn onze voeten zwakker geworden. Met alle gevolgen van dien.

“Vergeleken met landen waar nog veel op blote voeten wordt gelopen, kennen wij in de Westerse landen erg veel voetproblemen”, vertelt Jos Gerner. Hij is naast podoloog ook eigenaar van Excelsior, een schoenenwinkel waar ze zijn gespecialiseerd in alles wat met voeten te maken heeft. Zij werken hier samen met een podotherapeut en een fysiotherapeut. De wandelaar is hier dan ook aan het goede adres voor de aanschaf en advies over wandelschoenen en bij voetproblemen.

afbeelding van iemand die een loopscan doet.
(Foto: © Shutterstock)

Gedegen analyse

Jos ziet dagelijks wandelaars met voetproblemen. “Veel van die problemen hadden voorkomen kunnen worden. Klachten ontstaan vaak met de tijd en komen langzaam op zetten. Dan ben je eigenlijk al te laat. Het kan daarom helemaal geen kwaad om eens een analyse van je voeten te laten maken. Hiermee brengen we risico’s in kaart en kan met een gedegen aanpak, door bijvoorbeeld de fysiotherapeut middels oefeningen of manuele therapie, erger worden voorkomen.”

afbeelding van een voet op een drukmat.
(Foto: © Shutterstock)

Op de drukmat

Zo’n voetanalyse bestaat uit meerdere onderdelen. “Allereerst vragen we altijd om de eigen wandelschoenen mee te nemen. Door naar de zool te kijken komen we al veel te weten over de loopstijl, maar ook of de schoenen voldoende steun geven aan de wandelaar. Dan volgt de voetscan. Door over een twee meterlange drukmat te wandelen meten we precies de druk van de voet per cm2. We kunnen dan zien hoe de druk tijdens de loopbeweging over de voeten wordt verdeeld en of er verschil zit tussen de linker- en rechtervoet.”

Dan op de film

Vervolgens wordt de loopbeweging gefilmd op een baan van 20 meter lengte. Dit gebeurt bij voorkeur in een korte broek, zodat ook naar de stand van de knieën gekeken kan worden. De verkregen data wordt geanalyseerd, waaruit een advies volgt. Jos gaat verder: “Veel klachten kunnen opgelost of voorkomen worden met de juiste (maat) schoenen, een aanpassing aan de eigen schoen, fysiotherapie of manuele therapie. Mocht het noodzakelijk zijn, dan kan er een zooltje aangemeten worden. Dat doen we liever niet en alleen als het echt noodzakelijk is. Belangrijker is om de functie van de voet te verbeteren met specifieke oefeningen. Onze fysiotherapeut is erkend voetentrainster.”

Afbeelding Hallux comfortzone
Hier zie je de comfortzone bij een Hallux valgus.

Meest voorkomende voetklachten

Jos ziet iedere dag vele voeten en heel veel klachten bij wandelaars. De meest voorkomende voetklachten zijn:

  • Voorvoetklachten – diverse klachten zoals hamertenen, klauwtenen, blaren tussen de tenen, maar ook ontsteking van de gewrichtjes van de middenvoetsbeentjes naar de teenkootjes. De oorzaak kan liggen in het dragen van verkeerde of te kleine schoenen, een verzwakte en niet goed functionerende voet waardoor de voet is doorgezakt.

  • Hallux Valgus – een vergroeiing en scheefstand van de grote teen. Door de bult kan er drukpijn ontstaan als de schoen knelt. De scheefgroei kan ontstaan door zwakke voetspieren, platvoeten of een korte Achillespees. Er ontstaat in het lopen dan meer druk op de grote teen, die op den duur vergroeit.
  • Morton’s neuroom – een verdikking van de gevoelszenuw tussen de teengewrichten. De oorzaak ligt vaak in het dragen van te krappe schoenen of hakken, waardoor de voeten naar voren worden geschoven en klem komen te zitten tegen de neus van de schoen.

  • Hielklachten, hielspoor – bij hielklachten als hielspoor komt de peesplaat onder de voet te veel onder spanning te staan. Dit veroorzaakt een ontsteking aan het hielbot. De oorzaak ligt vaak in verzwakte voetspieren en een schoen die te weinig steun geeft. Deze klachten komen ’s zomers vaker voor, doordat er dan meer op slippers wordt gelopen.
Een röntgenfoto waarop hielspoor is te zien
Een röntgenfoto waarop hielspoor is te zien

Verkeerd schoeisel

“Veel van die problemen komen voort uit schoeisel en hadden voorkomen kunnen worden. Vaak zitten schoenen niet goed, klopt de maat niet, of zijn de zolen versleten,” verklaart Jos.
Staar je niet blind op je schoenmaat. Zo blijkt geregeld dat de maat op de schoen zelf en de doos niet overeen komt met de daadwerkelijke maat.  “We halen bij het passen van de schoenen altijd even de inlegzool eruit en laten de klant er dan op staan. Zo kun je precies zien of de lengte en de breedte van de schoen passend zijn. De breedte moet mooi aansluiten, maar in de lengte moet er voldoende ruimte bij de tenen zijn. Op deze manier kunnen we dat controleren. Is dat niet het geval, dan liggen voorvoetklachten op de loer. Zeker als er meerdaagsen gelopen worden en de voeten wat opzwellen.”

Eigenlijk zou iedere wandelaar eens een voetscan moeten laten doen

Klachten analyseren

Problemen in de pasvorm komen ook regelmatig voor. “Die kunnen we oplossen door bijvoorbeeld het bovenwerk op te rekken,” vervolgt Jos. “Vooral mensen met een Hallux Valgus ervaren veel drukpijn door de scheefgroei van de grote teen.”

Ook knieklachten komen vaak voor volgens Jos. Als de zool aan de buitenzijdes is afgesleten kan dat klachten aan de buitenkant van de knie geven, terwijl een te slecht dempende zool weer andere knieklachten veroorzaakt. “Daarom vragen we wandelaars die een scan komen laten doen ook altijd even om een korte broek mee te nemen.”

portretfoto van Jos Gerner.
Podoloog Jos Gerner: "Laat je voeten bij 1000 kilometer checken door een specialist"

Tip: op controle met je schoenen

Het is belangrijk om dergelijke klachten voor te zijn. Als wandelaar heb je daar zelf de hand in. Jos legt uit: “Wandelschoenen zouden eigenlijk zo nu en dan gecontroleerd moeten worden. Hoe je schoenen slijten is van verschillende factoren afhankelijk, zoals hoe vaak je ze gebruikt, de ondergrond waar je op loopt, je stijl van lopen, maar ook lichaamsgewicht. Daarnaast gaan stuggere wandelschoenen vaak wat langer mee dan soepele. Wij adviseren om wandelschoenen bij 1000 kilometer even te laten checken door een specialist. En eigenlijk zou iedere wandelaar eens een scan moeten laten doen.”