Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

5x picknicken en dit neem je mee

Een lange wandeling is niet compleet zonder een picknick. Een aantal items zou eigenlijk niet mogen ontbreken in je rugzak. Wandel.nl zet niet alleen onmisbare items op een rijtje, maar geeft je meteen een leuke picknicktip!

5x picknicken en dit neem je mee; overzichtsfoto Primus

Of je nu kiest voor een ‘hike in the park’, een traject van een LAW of een dagje struinen in het bos, er komt een moment dat je maag begint te knorren of de keel wel erg droog wordt. Hoogste tijd om een wandelbankje op te zoeken of je picknickkleed uit te spreiden en (uitgebreid) te genieten van een picknick.

Vroege vogels in laagveengebied Botshol

Voor veel mensen is het ontwaken van de natuur een magisch moment. Een wandeling terwijl de zon boven de horizon uitpiept en de dauw nog over het land danst of van het water opstijgt, het moment dat je het idee hebt alleen op de wereld te zijn. Zo’n prachtige vroege-vogel-wandeling maak je waar je een weids uitzicht hebt. Onze tip is de 10 kilometerlange wandelroute Botshol tussen Abcoude en Vinkeveen. Dit laagveengebied kenmerkt zich door het vele water, als getuige van de veenwinning. Een gebied waar de stilte over je heen komt, terwijl je kunt genieten van de vele vogels en de zon langzaam boven het water opkomt. En als je dan zo vroeg je bed uit bent gekomen om dit schouwspel te zien is het… tijd voor koffie!

Meer informatie over de route
5x picknicken en dit neem je mee; Primus Lite Plus Stove System en Coffee Te Press
Primus Lite Plus Stove System en Coffee Tea Press for Lite (foto © Primus)

Picknicktip #1

Je kunt natuurlijk een thermosfles met koffie meenemen, maar hoe leuk is het om ter plekke je verse koffie te maken? Terwijl je geniet van het uitzicht begin je de koffiedampen te ruiken en krijg je nog meer zin in koffie. Daarvoor heb je dit handige toestel van Primus nodig, de Lite Plus Stove, die lichter is, dan dat het er uitziet. Wel even laten afkoelen voordat je hem weer in je rugzak opbergt. En om te voorkomen dat je de koffiedrab in je kopje terugvindt, gebruik je de Press for Lite, zodat je koffie makkelijk kunt uitschenken.

Geniet van de uitzichten van het Deelerwoud

Terwijl je op een bankje geniet van het uitzicht en nipt van je thee, trekt een kudde damherten in een galop over de uitgestrekte heidevelden. Het Deelerwoud vraagt er om om regelmatig even letterlijk stil te staan. Of te zitten. Wat gemakkelijk kan, want er staan hier veel wandelbankjes. Pas dan kun je het gebied echt goed in je opnemen. De wandelroute Deelerwoud voert je in 8 kilometer om de Kleine en Grote Heide heen, door de omliggende bossen en langs zweefvliegveld Terlet.

Meer informatie over de route
5x picknicken en dit neem je mee; Primus 4 Season Mug
Primus 4 Season Mug (foto © Primus)

Picknicktip #2

Een roestvrijstalen mok voor je drinken is altijd handig. Het materiaal is snel schoon en neemt geen luchtjes aan. Na je kopje koffie spoel je hem even om met wat water om er op een later moment weer wat anders uit te drinken, zonder deja vu smaak. Hang hem met een carabiner aan je tas en je hebt je mok voor het grijpen (en bovendien tingelt ie zo leuk tijdens het wandelen).

Voor de kilometervreter: Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul

Hou je er van om ’s ochtends vroeg de wandelschoenen aan te trekken en pas weer aan  het einde van de dag uit te doen? Dan is deze wandeling iets voor jou. De Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul is 38 kilometer en bestaat uit drie lussen. Je kunt dus na iedere lus bedenken of je verder wilt of de volgende lus voor een ander moment bewaart. Je ontdekt de mooiste plekjes van Zuid-Limburg, ziet de sporen van de blokbrekers en het belang van de mergelwinning voor deze regio. Kies jij voor een horecagelegenheid on the go? Of neem je zelf je lunch mee?

Meer informatie over de route
5x picknicken en dit neem je mee; Primus CampFire Plate Stainless Steel
Primus CampFire Plate Stainless Steel (foto © Primus)

Picknicktip #3

Van een boterham tot pannenkoeken, je salade of wrap: alles smaakt beter als je lekker ontspannen kunt eten. Uit het vuistje is makkelijk, maar door een bord te gebruiken geniet je meer van je maaltijd. Deze roestvrijstalen borden laten zich makkelijk schoonmaken en steek je zo weg in je tas.

Neem de tijd: Scholtenpad, dagwandeling E

Als je hier wandelt lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Een wandelroute waar je dan ook lekker de tijd voor moet nemen om je onder te dompelen in de Achterhoekse sferen. Wandel door idyllische dorpjes, over brede zandpaden tussen akkers en weides door, zie de daken van historische boerderijen boven de velden uitsteken en duik vervolgens weer een bos in. Scholtenpad, dagwandeling E is 23,3 kilometer lang. Wie de tijd neemt om uitgebreid te picknicken komt pas echt tot rust in dit landschap.

Meer informatie over de route
5x picknicken en dit neem je mee; Primus CampFire Cutlery Set
Primus CampFire Cutlery Set (foto © Primus)

Picknicktip #4

Dat een roestvrijstalen picknick-bestekset er zo sjiek uit kan zien! Met de leren sleeve blijven de vork, mes en lepel gemakkelijk bij elkaar en hoef je niet je hele rugzak overhoop te halen. Iets kleiner dan een doorsnee bestekset, maar daardoor past het in ieder klein vakje van je tas.

Ongekende doorkijkjes

Deze wandeling vraagt erom om te slenteren, want je zou net dat ene doorkijkje missen. Dat is zonde natuurlijk. De wandelroute '14 vennen bij Oisterwijk' laat je de mooiste plekjes van de Kampina zien. Vennen, heidegebied en bos wisselen elkaar in hoog tempo af en je zult versteld staan van de vele prachtige uitzichten. Is deze route van bijna 10 kilometer te kort? Combineer hem dan met andere wandelroutes in dit gebied. Vergeet je lunch niet die je mee hebt genomen in je rugzak! Je lunch smaakte nog nooit zo lekker, terwijl je over een ven tuurt en een aalscholver zijn maaltje bij elkaar zoekt.

Meer informatie over de route
5x picknicken en dit neem je mee; Primus Preppen Vacuum Lunch Jug
Primus Preppen Vacuum Lunch Jug (foto © Primus)

Picknicktip #5

Verwen jezelf met een overheerlijke thuisgemaakte soep, verse noodles, warme pasta, of frisse salade. In de Preppen Vacuum Lunch Jug blijft jouw maaltijd op de juiste temperatuur. Door de handige draaidop zal je ook geen risico lopen op lekkage in je rugzak. Verkrijgbaar in allerlei leuke, frisse kleuren, waarmee je van jouw picknick een feestje maakt.

Benieuwd naar nog meer picknicktips? Kijk eens hier.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Primus. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.