Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Al meer dan 130 jaar buiten koken met Primus

Als outdoorliefhebber denk je bij de naam Primus misschien wel als eerste aan de handige gasbranders. Maar wist je dat Primus al 130 jaar mensen stimuleert om lekker de natuur in te gaan, de innovatieve branders al de hele wereld hebben gezien en Primus veel meer is dan alleen een brander?

Primus outdoorproducten
Het merkverhaal van Primus outdoorproducten (Foto's: © Primus)

In samenwerking met Primus

We moeten even terug in de tijd, maar in de jaren 1880 ontstond een behoefte aan een roetvrije en efficiënte manier van koken. De branders die er toen waren (ook wel stoves genoemd), werkten door een lont in kerosine te hangen. Bij de verbranding ontstond er echter een roetachtige en gele vlam.

Primus outdoorproducten
De beginjaren van Primus outdoorproducten.

Ontstaan

Een fabrieksmonteur uit Stockholm, Frans Wilhelm Lindgvist, stond aan de wieg van Primusbrander. Samen met Johan Viktor Svenson richtte hij in 1892 een bedrijf op, waarbij ze onder de merknaam Primus een nieuw soort branders op de markt brachten. Technisch verhaal kort: de Primus No.1 was een innovatieve stove, waarbij de kerosine zich vermengde met zuurstof en verdampte tijdens de circulatie door een vooraf verwarmde brander. Dit luchtgemengde gas ontsteekt en brandt met een roetvrije blauw vlam. Hierdoor kon een liter water tot wel zeven keer sneller aan de kook worden gebracht.

Expedities

De naam Primus werd synoniem voor betrouwbare gasbranders en de eerste keuze voor veeleisende expedities. Primus werd een trouwe metgezel voor grensverleggende avonturiers:

1897 - De Andree-expeditie pakt een Primus-stove in en probeert de Noordpool te bereiken.

1911 - Roald Amundsen pakt een Primus-brander en in bereikt als eerste mens de Zuidpool.

1915 - Sir Ernest Shackleton gebruikt Primus-fornuizen om de bemanning van de James Caird, een reddingsboot van het met ijs afgesloten Endurance Ship, van eten te voorzien.

1953 - Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay brengen een Primus-brander mee naar de Mount Everest en bereiken als eersten de top.

1996 - Göran Kropp test een Primus-brander die op verschillende brandstoffen kan branden op de Mount Everest.

2006 - Renata Chlumska vertrekt op een zelfvoorzienend avontuur van 480 dagen op de fiets en in kajak, uitgerust met een Primus-stove.

Primus outdoorproducten
Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay met een Primus-brander op de Mount Everest.
Primus outdoorproducten
Het kantoor van Primus.

Made in Europe

Maar iedere outdoorfanatiekeling die buiten een maaltje wil koken, kan op Primus vertrouwen. Doordat de outdoorgemeenschap blijft groeien, werd in 1994 een nieuwe fabriek in Estland geopend. Het streven van Primus is om standaardproducten van de hoogste kwaliteit met het label ‘Made in Europe’ aan te kunnen bieden: van de eerste stap van het ontwerp tot de productie en de uitgebreide tests en kwaliteitscontroles. Met als doel dat elke gasbrander echt een betrouwbare, levenslange metgezel kan worden.

Assortiment

Maar het blijft niet bij gasbranders alleen. Het assortiment van Primus is in de jaren flink uitgebreid. Van branders tot alle benodigde keukengerei, zoals potten en pannen, borden en bestek, diverse drink- en thermosflessen en allerlei accessoires. Ook voor kampeerspullen ben je bij Primus echter aan het juiste adres. Tenten, tafels en stoelen, maar ook je koeltas kan niet ontbreken als je erop uit trekt.

Al meer dan 130 jaar maakt Primus deel uit van de avonturen van de buitenliefhebber. Daarom is er een speciale 130-jaar collectie in een gelimiteerde oplage. Het leuke is dat deze items, variërend van branders, lampen, besteksets en drinkflessen, voorzien zijn van een vintage logo. De producten worden geleverd in een speciale verpakking en met originele afbeeldingen van de begindagen van Primus.

Bekijk de Primus drinkflessen
Primus outdoorproducten
Primus-outdoorproducten uit het verleden.