Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Welke drinkflessen en -systemen voor wandelaars?

De ene drinkfles is de andere niet. Tussen welke drinkflessen of –systemen kun je kiezen, en welke past het best bij jou? Wandel.nl legt de verschillen uit.

Welke Drinkflessen En Systemen Voor Wandelaars
De voor- en nadelen van verschillende waterflessen.

Er is een hele wereld van drinkflessen en watersystemen voor wandelaars. Voldoende vocht binnen krijgen is essentieel. Voor de mens in het algemeen en zeker voor de wandelaar. Dus zoekt iedereen naar zijn of haar ideale oplossing om voldoende water mee te nemen, want de drinkfles is een onmisbaar uitrustingsstuk. Tussen welke drinkflessen of –systemen kun je kiezen, en welke past het best bij jou?

Vele keuzemogelijkheden drinkflessen

Om bewust te kunnen kiezen voor een bepaalde drinkfles verdiepen we ons zowel in de verschillende materialen als in de verschillende flesvormen. Zo zijn er drinkflessen van kunststof, aluminium of RVS. De bekendste vorm is de bidon, maar je kunt ook kiezen voor een thermosfles, een waterzak met een slangetje, een opvouwbaar flesje en zelfs voor drinkflessen met een waterfilter.

Voordelen en nadelen drinkflessen

Het is onmogelijk om informatie over alle soorten drinkflessen te geven, maar we zetten de voor- en nadelen van de belangrijkste materialen en uitvoeringen voor je op een rij, zodat je daarmee een bewuste keuze kunt maken voor een bepaald type drinkfles.

PET-fles

Verreweg de meeste bidons en drinkflessen zijn van hard of zacht kunststof (plastic). Je krijgt ze soms als aandenken na het volbrengen van een wandelevenement. Ze zijn licht en goedkoop, maar kunnen soms geur afgeven en de inhoud neemt snel de omgevingstemperatuur aan. Veel drinkflessen van hard plastic (polycarbonaat) overleven met gemak een val dankzij de toevoeging van BPA (Bisfenol A) aan het plastic. Tenzij aan wordt gegeven dat een plastic drinkfles BPA-vrij is, mag je er vanuit gaan dat dit niet het geval is, en wetenschappers zijn er absoluut nog niet uit in hoeverre BPA volledig onschadelijk is voor de gezondheid.

Drinkfles #1: De PET-fles

Wellicht de bekendste en in ieder geval verreweg de goedkoopste drinkfles is de zogenaamde PET-fles, waarbij PET staat voor een scheikundige verbinding (polyethyleentereftalaat). Het materiaal gaat zeer lang mee. De meeste frisdranken worden in deze flessen aangeboden en je kunt ze goed hergebruiken. Vooral kleine petflesjes (500 ml) zijn voor de wandelaar handig als drinkfles, en uiteindelijk zijn ze goed te recyclen.

Welke Drinkflessen En Systemen Voor Wandelaars Pet Fles
Drinkflessen: Pet-Fles.
Welke Drinkflessen En Systemen Voor Wandelaars Dopper
Drinkflessen: Dopper.

Drinkfles #2: Dopper

Wie dus het zekere voor het onzekere neemt kiest voor een BPA-vrije drinkfles, bijvoorbeeld van het zeer populaire merk Dopper. Bij deze Nederlandse onderneming is niet het maken van winst, maar het terugdringen van de impact van plastic het bedrijfsdoel. In de trendy Dopper (450 ml/€ 12,50) zitten dus geen schadelijke stoffen en hij gaat onbeperkt mee. Bij de verkoop van elke Dopper drinkfles gaat er bovendien 5% naar de Dopper Foundation die zich inzet voor wereldwijd schoon en veilig drinkwater.

Bekijk meer

Aluminium drinkflessen

Er worden veel drinkflessen van aluminium aangeboden. Ze zijn licht, relatief betaalbaar, houden de inhoud langer koel dan plastic flessen en ze kunnen tegen een stootje. Maar ook aluminium is niet onomstreden voor de gezondheid, want het wordt met alzheimer geassocieerd. Daarom worden aluminium drinkflessen aan de binnenkant van een beschermlaag voorzien, die bij een mindere kwaliteit fles echter na verloop van tijd kan gaan slijten.

Drinkfles #3: Aluminium

Het topmerk onder de aluminium drinkflessen is het Zwitserse Sigg. Een 'Zwitsers kwaliteitsproduct, gemaakt uit één stuk recyclebaar aluminium en daarom zeer duurzaam’ aldus het merk zelf. Sigg maakt drinkflessen in vele maten, met verschillende drinkdoppen en met een serie slimme accessoires zodat er altijd wel een Sigg drinkfles naar keuze is. Reken bij een 0,75 literfles op een bedrag net onder de € 20.

Bekijk meer
Welke Drinkflessen En Systemen Voor Wandelaars Aluminium
Drinkflessen: Aluminium

Roestvrijstalen drinkflessen

Tot slot zijn er drinkflessen van RVS (roestvrijstaal). Deze bevatten geen toevoegingen die schadelijk zijn voor de gezondheid, nemen amper geurtjes of smaakjes op en houden de inhoud langer koel dan de andere materialen. Helaas zijn drinkflessen van RVS relatief zwaar en prijzig.

Drinkfles #4: RVS drinkflessen

Nieuwe RVS-merken zijn Hydro Flask en Klean Kanteen. De drinkflessen van Hydro Flask worden standaard uitgevoerd in dubbelwandig RVS en vormen de ideale isolatie voor zowel de koele als de warme slok onderweg. Niet goedkoop, want een 709 ml isolatiefles kost rond de € 35. Kenmerken: gegarandeerd lekvrije dop, BPA- en loodvrij RVS, houdt geen smaakjes vast ongeacht wat je erin giet en de royale 44 mm-opening is handig voor het toevoegen van ijsblokjes en voor groot schoonmaakgemak.

Bekijk meer
Welke Drinkflessen En Systemen Voor Wandelaars Rvs
Drinkflessen: Roestvrijstaal.

Bidon- of flesvorm

Alle hiervoor genoemde drinkflessen hebben de kenmerkende bidon- of flesvorm. Het handige van zo’n vorm is dat hij in allerlei standaard houders past, zodat je hem altijd goed kan bevestigen (aan je riem, rugzak, heuptas of zelfs op de fiets). Moderne drinkflessen hebben een drinkopening of –tuit die met één hand te bedienen is. Slim bedacht, maar voor de wandelaar niet absoluut noodzakelijk want die beschikt over voldoende tijd om desnoods met twee handen een ouderwetse schroefdop los te draaien.

Drinkfles #5: Opvouwbare drinkfles

Een opvallende verschijning is de opvouwbare drinkfles. Gemaakt van bij voorkeur BPA-vrij plastic kan je die wanneer hij leeg is als een harmonica inklappen, waardoor hij vrijwel geen ruimte meer in beslag neemt. Voor dit type drinkfles moet je bij de merken Aquatina en Vapur zijn. Van Aquatina heb je voor € 7 een BPA-vrije fles met een inhoud van 500 ml en een gewicht van 50 gram, die tot slechts 4,5 cm lengte opvouwbaar is.

Welke Drinkflessen En Systemen Voor Wandelaars Opvouwbare Drinkfles
Drinkflessen: Opvouwbare drinkfles

Waterzakken

Verder bestaan er drinkzakken die je in een speciaal vak dicht op de rug in de rugzak hangt. Dat speciale vak is tegenwoordig in alle goede rugzakken aanwezig. De drinkzakslang, die vanaf de onderkant van de drinkzak naar de bovenkant van de rugzak loopt, heeft een mondstuk dat met behulp van een klem aan de bovenkant van de rugzak-schouderband wordt bevestigd, zodat het op mondhoogte komt te zitten. Tijdens het wandelen hoef je alleen dat mondstuk even naar je mond te brengen, en drinken maar.

Drinkfles #6: Waterzakken

Bekende drinkzak-merken zijn Camelbak en Platypus. In de betere buitensportwinkels vind je van deze merken drinkzakken van uiteenlopend formaat voor in de rugzak, of zelfs drinkzakken met een complete rugzak er omheen (Camelbak). Voor een 2-liter drinkzak van Camelbak moet je aan een bedrag boven de € 40 denken en inclusief een complete rugzak (de Camelbak Classic) ben je zo’n € 65 kwijt. Een losse 2-liter Platypus drinkzak is een fractie goedkoper (€ 37). Een waterzak van 1 liter inclusief rugzak van het merk Kalenji (Decathlon) kost € 18.

Bekijk meer
Welke Drinkflessen En Systemen Voor Wandelaars Waterflessen Waterzakken
Drinkflessen: waterzakken

Waterfilter

Dan zijn er ook nog waterflessen of knijpzakken met een filter. Dat kan een waterfilter zijn, waarmee je water uit de natuur drinkbaar kan maken, of dat kan een fruitfilter of infuser zijn. Bij flessen met een waterfilter moet je niet verwachten dat je troebel slootwater om kan toveren tot een fijne koele slok, maar ze zuiveren wel onbetrouwbaar leidingwater of helder water uit een bergbeek.

MyBottle

MyBottle is een goed en betrouwbaar voorbeeld van een drinkfles met waterfilter van het Zwitserse Katadyn (€ 64,95). Het filter beschermt tegen virussen (99,99%), bacteriën (99,9999%) en protozoa (99,99%) en is een zogenaamd knijpfilter: door in de fles te drukken pomp je het water dwars door het filter heen. In totaal kan het filterelement zo’n 100 liter filteren waarna je het filterdeel moet vervangen. Mét filter kan er 560 ml water in en zonder het filter is het een praktische drinkfles van 800 ml.

Drinkfles #7: Fruitfilter

Tot slot komen we dan bij drinkwaterflessen met een fruitfilter of infuser. Alhoewel er op de lange termijn niets boven de smaak van koel helder water gaat, lijkt het een kleine rage om een eventueel wisselende fruitsmaak aan je drinkwater toe te voegen. Bij dit type waterfles, van bijvoorbeeld het al genoemde BPA-vrije merk Contigo, plaats je de infuser, gevuld met vers fruit naar eigen keuze, bovenin de drinkfles, waarna het fruit z’n smaak zal afgeven aan het drinkwater.

Welke Drinkflessen En Systemen Voor Wandelaars Fruitfilter
Drinkflessen: fruitfilter

Onderhoud

Je drinkfles, welke dan ook, heeft het minste onderhoud nodig wanneer je hem alleen vult met schoon drinkwater. Na afloop altijd direct goed uitspoelen, uitschudden en daarna open aan de lucht laten drogen. Maar hoe ingewikkelder bijvoorbeeld de drinktuit, hoe lastiger het onderhoud daarvan. Want al die ‘slimme’ drinktuiten moet je eerst volgens handleiding uit elkaar zien te halen om het geheel goed uit te kunnen spoelen. En dat grondige uitspoelen wordt nog belangrijker wanneer je vruchtensappen of frisdranken in je drinkfles stopt. Of thee en koffie in je thermosfles.

Check de gebruikshandleiding

Vaak kan je een drinkfles in de vaatwasser zetten, maar heel vaak ook niet omdat de coating dan aangetast kan worden. Check daarom, zeker bij wat duurdere flessen, altijd eerst goed de gebruikershandleiding. RVS-flessen reinig je met de hand met warm water en zeepsop, waarna je de fles goed uitspoelt.

Reinigen waterzak

Het reinigen van je waterzak met drinkslang is een verhaal apart. Niet alleen moet je zo’n drinksysteem regelmatig reinigen omdat er anders biofilm (een lichtgroene, slijmerige laag) in de slang en zak zou kunnen ontstaan, je hebt er ook speciale reinigingsmiddelen voor nodig (schoonmaaktabletten, lange raggers). Een drinkzak met slang vraagt dus verreweg om het meeste onderhoud. Is dit niets voor jou, kies dan op voorhand voor een fles.

Inzamelen PET-flessen

Vrijwel alle transparante petflessen kunnen opnieuw verwerkt worden tot petfles, of zelfs tot fleecetrui. Het grote probleem is echter het inzamelen. Sinds het jaar 2000 schijnt de consumptie van dranken in petflesjes kleiner dan 1 liter wereldwijd namelijk verdrievoudigd te zijn, waardoor het toch al enorme plastic-probleem toeneemt. Immers:

  • slechts 1% van al het plastic wordt gerecycled;
  • 50% van het plastic wordt na gebruik direct weggegooid;
  • het hoopt zich vervolgens in de oceanen op;
  • en komt in kleine deeltjes via zeeleven en vogels in onze voedselketen terecht;
  • waarbij het jaarlijks ca. 1 miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren doodt.

Statiegeld PET-fles

Maak je toch gebruik van een PET-fles als drinkfles, doe er dan wat langer mee en zorg er voor dat hij correct gerecycled wordt. Vanaf 2022 zit er statiegeld op de flesjes, je kunt ze dus gewoon bij de supermarkt inleveren. Let er wel op dat je PET-flesjes niet té lang gebruikt, na verloop van tijd kunnen er weekmakers vanuit het plastic in je drinkwater terecht komen.

Dopper ook RVS drinkflessen

Ook Dopper maakt trouwens tegenwoordig een RVS-fles (800 ml/€ 24,50). Voor een warme slok tijdens wintertochten kom je uit bij een dubbelwandige RVS-fles ofwel thermosfles. Goede thermosflessen zijn er ook in handig klein formaat, en bieden de wandelaar bij koude een belangrijk stukje extra drinkgenot. Van bijvoorbeeld Sigg heb je een 0,5 liter thermosfles voor € 25.

Waterfilters tijdens het wandelen

Wandelen zonder waterfles? Dat kan met het Care Plus Water Filter (€ 39,95). Dit filter past in je handpalm en filtert tot 375.000 liter water uit zoetwatermeren, rivieren of beekjes. Het houdt schadelijke bacteriën en protozoa tegen en is op meerdere manieren te gebruiken: gekoppeld aan de bijgeleverde knijpzak, er met het eveneens bijgeleverde rietje direct mee drinken uit de waterbron of, jawel, het bovenop het schroefdraad van zo’n 500 ml PET-flesje draaien!

Waterbobble-filter

Er bestaan echter ook zogenaamde waterfilters (o.a. het Waterbobble-filter) die niets anders doen dan eventuele bijsmaakjes uit het water weghalen, en onbruikbaar zijn voor het filteren van water uit de natuur. Voor wandelaars in Nederland is het extra zuiveren van water overigens totaal overbodig, omdat overal goed drinkwater verkrijgbaar is

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel bevat affiliate links.