Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Scholtenpad, dagwandeling E

Gebied / Regio
Winterswijk
Karakteristiek
Historie
Afstand
23.3km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Het Scholtenpad laat je de Achterhoek op zijn mooist zien. Wandel mee en ontdek het eeuwenoude landschap rondom Winterswijk met dagwandeling E van het Scholtenpad. De akkers, weides, oude watermolen, boerderijen, beekjes en sfeervolle dorpjes maken indruk.

Startpunt
Naam
Berenschot's Watermolen
Straat
Wooldseweg 74
Postcode
7108 AB
Plaats
Woold
Wandelroute Scholtenpad dagwandeling E; Berenschot's Watermolen
Berenschot's Watermolen op het Scholtenpad.

Tekst & foto's: Simone Vos

Deze afwisselende dagwandeling start in Winterswijk, een mooi dorp met meer dan voldoende cafeetjes om je wandeling rustig te beginnen. De route brengt je van Winterswijk via de binnenlanden naar boekenstad Bredevoort, naar het dorp Lievelde (bekend van de Zwarte Cross) en door bossen, langs akkers en over onverharde paden weer terug naar Winterswijk.

Wandelroute Scholtenpad dagwandeling E; boerenschuur
Boerenschuur bij Berenschot's Watermolen.

Scholten

Het Scholtenpad dankt zijn naam aan het begrip ‘Scholte’, uit de vroege middeleeuwen. In die tijd noemde men de boeren die aangesteld waren om belasting in geld en natura te innen van de boerenhoeves die ze bezaten, ‘Scholten’. Na 1795 werden die bezittingen eigendom van de staat, maar de boeren bleven zich ‘Scholten’ noemen. Uiteindelijk kwamen de boerenhoeves weer in hun bezit en lieten ze grote herenhuizen voor hun oude boerderijen bouwen. Sommige van die bouwwerken zijn nog altijd te zien in de omgeving van Winterswijk.

Historische plekken

Op het Scholtenpad doe je verschillende historische plekken aan. Bij Berenschots Watermolen in ’t Woold, op de eerste etappe van het pad, bewonder je meteen een historisch monument en het is een fijne plek voor een koffiepauze. Ook bijzonder op deze wandelroute: de steengroeve. Op etappe 4 van het Scholtenpad heb je vanaf een uitkijkpunt mooi uitzicht over deze plek die miljoenen jaren aan aarde laat zien.

Wandelroute Scholtenpad dagwandeling E; Berenschot's Watermolen
Uitzicht bij Berenschot's Watermolen.
Wandelroute Scholtenpad dagwandeling E
Startpunt Wandelroute Scholtenpad dagwandeling E.

Scholtenpad dagwandeling E

Het Scholtenpad is zo’n 90 kilometer lang. Daarnaast zijn er meerdere dagwandelingen die bij het Scholtenpad horen; dit zijn allemaal rondwandelingen in de omgeving. Een daarvan is dagwandeling E. Om bij het beginpunt van deze tocht te komen, parkeer je de auto bij Berenschot's Watermolen. Dit is meteen een fijne plek voor een kopje koffie of om als afsluiter van de dag even een borreltje te drinken.

De dagwandeling is zo’n 23 kilometer lang en voert van het buitengebied van Winterswijk, door de Bekendelle en het stadje Bredevoort, langs de Slingeplas weer terug richting het beginpunt, net voorbij Beterschot's Watermolen. Deze watermolen ligt aan de rand van Natuurgebied de Bekendelle en is de perfecte plek om te beginnen met wandelen. Vanuit dit TOP (Toeristisch Opstappunt) starten diverse wandelroutes.

Bekendelle

Stap vanuit Beterschot's Watermolen vrijwel meteen het onverharde pad op en wandel langzaamaan verder de bossen in. De Bekendelle is een van de weinige moerasbossen in Nederland en de omgeving waarin het ligt, is een Natura-2000 gebied. Daarmee is het een extra beschermd natuurgebied. Vroeger stroomde hier de Boven-Slinge en inmiddels is daar een vochtig elzenbos voor in de plaats gekomen. Het blijft een drassig gebied, dus als het heeft geregend, kun je het beste laarzen aantrekken.

Je vindt hier veel verschillende plant- en diersoorten. Een bosgeelster, slanke sleutelbloem en spatelmos kun je zomaar zien in dit natuurgebied. Net als de gele kwikstaart, de bonte specht, de bosbeekjuffer en de ijsvogel.

Onderweg passeer je regelmatig kleine beekjes en wandel je veelal met uitzicht over het Winterswijkse platteland. Historische boerderijen in de verte, schapen in de weides; de wandeling omringt je met natuur.

Historische boerderijen in de verte, schapen in de weides; de wandeling omringt je met natuur
Wandelroute Scholtenpad dagwandeling E

Achterhoekse natuur

Vervolg de tocht richting buurtschap Kotten en ga daarna verder door de bosrijke gebieden. Uiteindelijk kom je weer bij de rivier Boven-Slinge uit en wandel je richting Berenschot's Watermolen. Daar kun je goed bijkomen van de wandeling door de Achterhoekse natuur.

Wandelroute Scholtenpad dagwandeling E
Wandelroute Scholtenpad dagwandeling E; watermolen Berenschot
Watermolen Berenschot.

Praktische informatie over de route

  • Simone liep dagwandeling E van het Scholtenpad, een rondwandeling van 23,3 km in Winterswijk.

  • Reis je met het openbaar vervoer? Vanaf station Winterswijk kun je met de OV-fiets naar het startpunt fietsen. Het is 3,5 kilometer wandelen vanaf het station naar het beginpunt.

  • Onderweg kom je langs diverse restaurants en cafeetjes. Restaurant Berenschot's Watermolen is een leuke plek voor een drankje, 't Grachthuys in Bredevoort is ook een leuke horecaplek in de buurt. In de zomer ga je in Winterswijk zeker naar Talamini voor goed, Italiaans ijs.
Download de dagwandeling

Meer over het Scholtenpad

Het Scholtenpad is een Streekpad van 90 km door de Achterhoek. De route toont de bijzondere cultuurhistorie van deze streek. De etappes en losse dagwandelingen zijn te volgen via een geel-rode markering. Op Wandelnet vind je meer informatie over de wandelroute en kun je de wandelgids bestellen. Ook de .GPX-bestanden en gedetailleerde routekaarten zijn te vinden op de website van Wandelnet.

Het vernieuwde Scholtenpad is in het voorjaar van 2024 gelanceerd. De wandelroute is aangevuld met QR-codes waarmee je audioverhalen kunt luisteren en video’s kunt bekijken. Ze brengen de omgeving nog meer tot leven.

Download de wandelroute