Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Saskia’s geheime wandeltip: het achterland van Zutphen

Wandelfanaat Saskia van den Brand ontdekt te voet allerlei bijzondere wandelplekjes door heel Nederland. In deze blog neemt ze je mee naar het groene achterland van Hanzestad Zutphen, over het Klompenpad Leestensche Broekpad.

afbeelding van een sloot tussen de weilanden, in het achterland van Zutphen.
Het boerenlandschap van Zutphen.

Tekst & foto’s: Saskia van den Brand


Ik ben in het Gelderse Zutphen om het buitengebied te ontdekken. Vroeger liepen mensen hier van weiland naar weiland om boter, eieren of aardappelen te halen. De rivier de IJssel heeft voor een groot deel bepaald hoe de omgeving eruitziet. In het boerenland krijgt mijn geest de tijd om te vertragen. Ik zie oneindig veel groene biljartlakens van gras en typische boerderijen met rode pannen in het landschap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er in Leesten veel gevochten tussen de Canadezen en de Duitsers. Enkele boerderijen zijn nog wel bewaard gebleven en kun je hier aanschouwen.

afbeelding van een boog van bomen, waar je doorheen kunt lopen.
Boog van bomen.

Langs de rand van het boerenland

De wandeling start pittig. Ik loop door gras dat tot mijn kuiten komt. Het heeft iets heel avontuurlijks om even later het gemaaide riet langs de sloot fijn te stampen. In de verte schiet regelmatig een vink, gans of een spreeuw weg. De sporen van het verleden zijn overal, omdat ik letterlijk langs de rand van het boerenland loop. Jammer dat ik aan het begin nog wel een stuk industrie zie. Dat vergeet ik snel weer, als ik zie dat de natuur nestjes aan het maken is op een elektriciteitsmast.

Verrassingen van de natuur

Terwijl ik graspol voor graspol verder loop, dwarrelt er af en toe een libelle langs me heen. Onverwacht krijg ik paddenstoelen te zien. Wie denkt dat paddenstoelen alleen in het bos groeien heeft het mis. Deze stuifzwam ligt verscholen als een kind in de veilige armen van het gras. Even later zie ik ook nog grote bruine varianten. Langs een particulier erf word ik verblijd door een paarse bloemenzee en aan de andere kant door de Holstein melkkoeien die me herkauwend aanstaren als ik door een boog van bomen loop.

afbeelding van een paddenstoel tussen het gras.
Paddenstoel in het gras.
afbeelding van een boom met zwammen in het rabattenbos.
Boom met zwammen in het rabattenbos.

Rabattenbos

Het landelijke leven betovert, maar ook de vijftig tinten rood, gele en bruine bladeren in het rabattenbos. Dat is een ophoging tussen greppels en dijkjes. Het hout dat hierop groeide, werd vroeger gebuikt voor weidepalen en het werd gebruikt als stookhout.

De tocht eindigt prachtig met een boom vol zwavelzwammen. Ze gaan in een spiraal van boven naar beneden. Bij de aarde liggen ze op een deken van bladeren. De eerste tekenen van veroudering ontstaan. De zon schijnt en de natuur maakt zich klaar voor een koude periode, al is het nu uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Langs laken en boerenland waande ik mij op dit pad even een halve eeuw terug in de tijd.

Over de route

  • Het Klompenpad Leestensche Broekpad voert je in 11 kilometer door de groene omgeving van Zutphen. Je kunt ook een alternatieve afstand van 6 of 21 kilometer lopen.
  • Het pad is niet geschikt voor mindervaliden, omdat je over onverharde paden loopt door weilanden.
  • Honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad.
  • Het Leestensche Broekpad is goed bereikbaar met het OV. Stap uit bij bushalte Den Elterweg.
  • Er zijn weinig horecagelegenheden nabij de route. Er zijn wel enkele bankjes om uit te rusten. Neem voldoende eten en drinken mee.
  • Combineer je wandeling met een bezoek aan het centrum van Zutphen of bijvoorbeeld de Trage Tocht Zutphen (14 km) die niet alleen door de oude binnenstad gaat, maar ook langs de rivier de Berkel en de prachtige uiterwaarden.
Meer informatie over de route
afbeelding van een paddenstoel in het gras.
Paddenstoel in het gras.