Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Saskia’s geheime wandeltip: het Ooievaarsnest bij Goirle

Onze blogger Saskia van den Brand weet precies welke wandelplekken jij nog moet gaan ontdekken. Onlangs kreeg ze een uitstekende tip van een bioloog: het Ooievaarsnest, een natuurgebied op de grens van Nederland en België, vlakbij Goirle in Noord-Brabant. Wandel je mee?

afbeelding van het natuurgebied in Goirle.

Tekst & foto’s: Saskia van den Brand

Vooraf ben ik gewaarschuwd voor de bumpy road naar mijn bestemming. Mijn stuur trilt en ik hoor de stenen tegen de auto kletteren. Gelukkig is het droog, want anders is de zandweg niet te berijden.

afbeelding van de natuur in het Ooievaarsnest bij Goirle

Na dik een kilometer stapvoets rijden kom ik aan bij een parkeerplek. Het gebied is volledig verlaten. Aan de overkant staat een boerderij. Het gebied heet Ooievaarsnest, omdat lang geleden hier veel ooievaars broedden op de kenmerkende rietgedekte schuren. Helaas zijn de ooievaars nu verdwenen. Bij de oude boerderij zijn de ramen dichtgemaakt. Ik loop een bospad in. Direct hoor ik de tjiftjaf. Je kunt hem goed herkennen, omdat hij zijn eigen naam zingt. Dit kleine vogeltje hoor je veel in de maand juli.

Moerasachtig

Direct kom ik ook een grote paddenstoel tegen. Het lijkt wel een vliegende schotel op een stokje. Paddenstoelen kun je het hele jaar spotten, maar de omstandigheden moeten wel goed zijn. In dit gebied is het ideaal, omdat Goirle ooit een drassig, moerasachtig gebied was. Nu komt het gelukkig weer langzaam terug. Het is bijzonder dat ik in het bos loop én steeds een doorkijkje heb naar de natte ondergrond.

Een libelle scheert boven het water en een koolwitje fladdert tussen de bomen. De zon gaat langzaam onder en ik ga met mijn hand over het heldergroene mos bij een boomstam. Zelfs met je hand voel je de verende werking. De verschillende grassen staan mooi in bloei terwijl ik kijk naar de twee meter hoge lisdodde. Een plant met lange, grote bladeren. In de volksmond worden ze ook wel ‘sigaar’ genoemd. Hij komt veel voor in vennen en plassen.

afbeelding van een vennetje.
Het is lang geleden dat ik zo heb genoten van de stilte
afbeelding van een dagpauwoog
Dagpauwoog.

Blij van een vlinder

Ik slinger door het landschap en kom aan bij een mooi bankje. Een kikker kwaakt. Als ik dichterbij kom om een foto te maken, valt hij stil. Daarna passeer ik een houten brug. Het leuke is dat je aan twee kanten kunt genieten van het natuurgebied. Heerlijk even relaxen op een bankje na een werkdag.
En dan voel ik een zomerkriebel in mijn buik. De dagpauwoog gaat op het hekwerk zitten. Normaal gesproken vliegt een vlinder zo weer weg. Het duurt even voordat ik mijn telefoon gepakt heb. Ik voel mijn hartslag versnellen, want er verschijnt schaduw op de vlinder. Meestal vliegt hij dan weg, maar ik druk op het fotoknopje en hij staat erop! De dominante kleur van de vlinder is oranjerood. Ik vind de ogen op zijn vleugels zo mooi. Ik word er helemaal blij van.

Klooster Nieuwkerk

In dit gebied kun je uren wandelen. Helaas kom ik daar vandaag niet aan toe. Het is lang geleden dat ik zo heb genoten van de stilte. De wandeling sluit ik af bij het Klooster Nieuwkerk. Ooit was het een grenskerk en een klooster. Tegenwoordig kun je na een wandeling genieten van de prachtige tuin.

afbeelding van groen gras en mos in het Ooievaarsnest.
afbeelding van Saskia op een bankje
Saskia van den Brand.

Over de route

  • Je auto kun je parkeren op ongeveer 500 meter van het klooster Nieuwkerk. Je vindt dan een ingang naar het Ooievaarsnest. Saskia maakte een avondwandeling van 3,5 kilometer.
  • De wandelpaden zijn volledig onverhard, maar goed te belopen. Aangezien er wat bruggetjes zijn, is het niet geschikt voor mindervaliden.
  • Bij Klooster Nieuwkerk kun je na afloop van je wandeling iets drinken.
  • Het gebied Ooievaarsnest grenst aan Landgoed de Hoevens (met natuurkampeerterrein en een natuurbegraafplaats) en De Regte Heide. De gebieden staan met elkaar in verbinding en je kunt er uren wandelen.
  • Op ongeveer 2 kilometer ligt Natuurpoort De Roovertsche Leij. Dit kun je ook als startpunt gebruiken voor een wandeling, maar dan kom je niet in het Ooievaarsnest.