Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Proef de lente rondom Vuren

Wandelaar en blogger Saskia van den Brand bracht een lenteweekend door in het Gelderse dorp Vuren, bij Het Lingebos. Als je haar blog leest, weet je waarom jij hier dit seizoen ook naartoe wilt voor een wandeling.

Afbeelding Het Lingebos

Door: Saskia van den Brand

Ik ontwaak in een nieuwe lente op camping De Lievelinge. Een creatieve broedplaats voor kunstenaars en schrijvers, waar alles net even anders is. Zo is er een zweefmolen en kun je overnachten in een strandhuisje, metro of in een oude bus. Eindelijk kan ik weer wandelen in korte broek, ik heb ernaar uitgekeken. Een konijn hopst naar me toe. Een jogger komt uitgeput terug van zijn rondje Lingebos. Op tweehonderd meter van de camping start ik bij het opstappunt Klompenpad Vurensche Polderpad.

Afbeelding Het Lingebos
Foto’s: © Saskia van den Brand
Afbeelding fruitbomen

Fruitboomgaarden

De wind snijdt in mijn gezicht als ik langs bruine Jersey-koeien loop. Ze staan heerlijk te grazen in de wei. Het eerste deel van mijn wandeling is een lange asfaltweg. Daarna wordt de route interessanter en loop ik langs dijkjes, paadjes met paardenpoep en geheime bosweggetjes die ik anders had overgeslagen.

Als ik uit het groene, maar smalle bospad kom steek ik de weg over. Ik kijk uit over fruitboomgaarden. Als ik dichterbij kom zie ik de eerste witte bloemetjes en roze knopjes. Hopelijk hebben we over een paar maanden weer heerlijk Hollands zomerfruit. Bij iedere stap voel ik het natte gras tegen mijn kuiten opspatten. De eerste bijen zoemen rond mijn hoofd als ik over het boerenland wandel. Er zijn steeds mooie doorkijkjes naar slootjes en weilanden.

De eerste bijen zoemen rond mijn hoofd als ik over het boerenland wandel

Bunkers in zicht

Via een smal paadje loop ik over een houten brug. In de verte zie ik een schuin oplopend dak in de vorm van een piramide. Als ik dichterbij kom, zie ik dat het van beton is en dat het een bunker uit de Tweede Wereldoorlog is. Op het dak zijn camouflagehaken geplaatst. De schietgaten zijn nog goed zichtbaar. In de directe omgeving van Vuren staan nog veel bunkers. Meestal was er plaats voor maximaal twaalf man. Vanwege het geluid van razende auto's op de aangrenzende snelweg stap ik weer door.

Als ik het weiland uit ben, word ik blij van enkele voortuintjes. De rode tulpen en de paarse belvormende perkenplantjes staan weer in bloei.
Vanaf hier volg ik niet meer het Klompenpad, maar loop ik richting de hijskranen via tijdelijk geasfalteerde wegen. Villa's verrijzen aan slootjes en ik zie zelfs een nieuwe kerk. De zon schijnt op het torentje. Ik loop over het fietspad en wandel langs een grote evenementenhal. Dit is geen fijn stuk om te wandelen. Heel veel auto's en industrie.

Afbeelding bunker
Afbeelding recreatieplas Het Lingebos

Aanrader: Het Lingebos

Ik doe dit omdat ik weer uit wil komen in Het Lingebos. Dit is een kunstmatig aangelegd bos en zeker de moeite waard om te bezoeken. Als je vroeg op pad bent kun je hier hertjes zien of genieten van een heerlijke plons in het water. De wandelpaden zijn goed onderhouden en overal waar ik kijk is het groen. Onderweg kijk ik uit op de recreatieplas en hippe oude Volkswagenbusjes en tenten van bezoekers op de camping.

De vogels tjilpen onophoudelijk. Het broedseizoen is van start. Een moeder met haar zes jonge kuikentjes huppelt over het bospad naar het water. Veel vogels bouwen ijverig aan hun nestje en als het even stil is schiet een haas langs een boom. De natuur is in volle glorie. Lang leve de lente!

Ook wandelen bij Vuren?

  • Rondom Vuren lopen verschillende wandelroutes, waaronder het Klompenpad Vurensche Polderpad. Je kunt de route lopen van vijftien kilometer of inkorten tot 6 kilometer. Het officiële beginpunt is in het dorp Vuren, maar je kunt ook opstappen bij Het Lingebos kruispunt Haarweg en Poelweg Vuren.
    De route kan gecombineerd worden met het Klompenpad Rhenoijschepad.
  • In Het Lingebos geldt betaald parkeren. Meer informatie over het recreatiegebied vind je op deze website. Je kunt hier zwemmen in de recreatieplas en een rondje wandelen van ongeveer vijf kilometer door het bos. Honden zijn welkom.
  • Overnachten in Het Lingebos kan op camping De Lievelinge.