Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Ons Kloosterpad

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Het Jaar van het Brabantse klooster. Reden voor Saskia om af te reizen naar de abdij van Berne, waar de tweede etappe van de wandelroute Ons Kloosterpad start.

De abdij van Berne
De abdij van Berne

Saskia van den Brand (31) is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Saskia van den Brand bij Kasteel Heeswijk
Saskia van den Brand bij Kasteel Heeswijk

Ben je op zoek naar splinternieuwe wandelroutes? Zoek niet verder, maar start met de 330 kilometer Pelgrimsroute Ons Kloosterpad. 2021 is het jaar van het Brabantse klooster. Eeuwenlang hebben zusters en broeders een sterke invloed gehad op de Brabantse samenleving. Denk aan scholen, ziekenhuizen en zorginstellingen. De laatste jaren neemt het aantal kloosterlingen in rap tempo af. Een aantal kloosterlingen wilde dat het erfgoed niet zomaar zou verdwijnen. Samen met enkele gemeenten, provincie en vrijwilligers is er nu Ons Kloosterpad, zodat je als wandelaar meer te weten komt over de geschiedenis en tegelijkertijd de stilte kunt opzoeken om helemaal tot rust te komen.

In heel Brabant kun je wandelen. Vandaag start ik bij etappe twee. De route start bij de abdij van Berne. Hier leven nog veertien broeders. Je kunt hier ook terecht voor een mooi boek en een biertje na afloop van je wandeling.

Het mooiste kasteel van Brabant

Het zonnetje schijnt en ik kijk op mijn routekaart. Direct nadat ik de poort van de Abdij verlaat, zie ik het eerste knooppunt op de paal staan. Om mij heen vliegen citroenvlinders door de statige bomenrij, waar ik doorheen loop. Af en toe valt mij op dat bomen dood zijn. De takken ogen niet fris en groen, maar zijn bruin. De natuur snakt naar water, want de gazons kleuren grauw. Ik kom achtereenvolgens langs kerken, maar ook langs het Klooster Zusters van Barmhartigheid. Het is niet meer in gebruik in zijn originele functie, maar heeft nu een woonbestemming gekregen. De natuur is hier al eeuwen in ontwikkeling. In eerste instantie was deze omgeving een arm gebied, maar daar is nu niets meer van te zien. Schuren verdwijnen voor nieuwe huizen. Ik loop langs enkele aspergevelden. Hier en daar wijk ik wat af van de route, omdat de totale route ruim 18,5 kilometer is en ik anders niet terugkom bij mijn auto. Vlakbij het startpunt, ligt kasteel Heeswijk. Het mooiste kasteel van Brabant. Ik besluit om mijn appel op te eten in het gras, terwijl ik kijk hoe mensen een selfie maken en kinderen rennen over de lanen en velden van het landgoed.

Tevreden loop ik terug naar het klooster. Ik ben van plan om alle wandelingen in etappes te gaan lopen, want na afloop kun je steeds een uniek souvenir kopen. Kunstenaars hebben ontwerpen gemaakt die je kunt sparen. Een extra reden om vaker de wandelschoenen aan te trekken.