Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Saskia’s geheime wandeltip: Eiland van Brienenoord

Onze blogger Saskia van den Brand weet precies welke wandelgebieden jij nog moet gaan ontdekken. Onlangs werd zij in Rotterdam verrast door een plek met alle ingrediënten voor een relaxte struintocht: Eiland van Brienenoord. Wandel je mee?

afbeelding van het water en landschap op Eiland van Brienenoord.

Tekst & foto’s: Saskia van den Brand

Schepen kijken, je haar wapperend in de wind en de skyline van Rotterdam zien. Als je even zin hebt om de natuur op te zoeken, dan voelt het Eiland van Brienenoord als een vakantiedag. Vanaf het Cor Kieboomplein in Rotterdam-Zuid loop ik via een brug het eiland op. Direct zie ik waterlelies, gekleurde bloemen en een houten steiger waar ik langs kan lopen. Het water is nooit ver weg en ik wandel langs de verschillende uitkijkpunten.

Uitkijkpunt in het Waterwoud.
Uitkijkpunt Waterwoud.

Uitkijkpunt Waterwoud

Op het meest zuidwestelijke puntje van het eiland staat het Waterwoud. Van een afstandje zie ik de grote, bruine, stalen buizen. Ze zijn met elkaar verbonden door een trap, waardoor je een uitkijkpunt hebt over de Maas. Ik ruik de zilte lucht en kijk naar de watertaxi die vertrekt naar het centrum van de stad. Een speedboot knalt knetterhard over het water, wanneer ik de trappen naar beneden neem. Door de verschillende getijden is het eiland een ideale broedplaats voor waterflora- en fauna. Ik heb geen zoetwatermosselen gezien, maar ze zijn er wel. Als ik weer omhoog klim, valt mijn oog op de vogelkastjes die in de palen zitten. Hier maken vleermuizen en vogels gebruik van, om een nestje te maken.

Zoet en frisse buitengeuren

Op het eiland kun je vrij rondstruinen en afwijken van de gebaande paden. Halverwege zie ik volkstuintjes. De rode bergamot-bloem en de roze dahlia heb ik nog nooit zo mooi in bloei zien staan. Steeds word ik verrast door de heerlijke verse buitengeuren. Het frisse en zoete trekt ook insecten aan. Dit is de enige plek op het eiland waar ik even geen water zie.

Ik wandel een stukje terug naar een speeltuin met picknickbanken. Er staat een kunstwerk van hout. Superknap is het houtsnijwerk in de paal. Een vleermuis en onder andere een zeebaars zijn uitgesneden. Aan de top is de kop van een Schotse hooglander te zien.

Een oase van rust op slechts een paar kilometer van drukkere plaatsen in de stad. Lopend hoor ik niets anders dan het kabbelende water. Onderweg pluk ik af en toe een braam. Aan de andere kant van het eiland geniet ik even van de stilte en de schepen en bootjes die voorbij trekken. Ik kijk nog even naar de spindotterbloem. Dit is een gele bloem die in het getijdengebied groeit en zich hier prettig voelt. Evenals de zeebaars die graag vertoeft in het uitgestrekte Rotterdamse zeehavengebied.

Afbeelding van een wandelpad op Eiland van Brienenoord
Een wandelpad op Eiland van Brienenoord.
afbeelding van een kunstwerk en speeltuin op Eiland van Brienenoord.
Een kunstwerk en speeltuin op Eiland van Brienenoord.

Buitenplaats Brienenoord

Eiland van Brienenoord is geen plek om uren te wandelen. Het is vooral een plek om even lekker te ontspannen. Je kunt een paar uurtjes natuur perfect combineren met een uitje naar de binnenstad van Rotterdam.

Maak zeker even tijd om tot rust te komen in het midden van het eiland bij Buitenplaats Brienenoord. Hier werken gedurende het seizoen enkele kunstenaars aan nieuwe creaties. Vaak hebben ze een link met water. Een man in een Hawaii-blouse is druk aan het schuren. Het zweet parelt op zijn voorhoofd. Volgens mij vindt hij het wel fijn dat ik hem wat vragen stel, zodat hij tot rust kan komen. Vol enthousiasme vertelt hij dat het eiland de laatste twee jaar een metamorfose heeft ondergaan. Vroeger waren er veel omgevallen boomstammen en waren paden niet of nauwelijks bereikbaar. Het was een kleine wildernis. Nu zijn er schelpenpaden en is alles goed bereikbaar. De charme is volgens hem een beetje verloren gegaan. Wel is hij erg blij dat hij, wonend in Rotterdam, op zijn fiets naar zijn werkplaats kan. De afgelopen jaren heeft ook Buitenplaats Brienenoord een opknapbeurt gekregen. Van alle oude materialen zijn de muren en het dak gemaakt.

Chillende Schotse hooglanders

Nadat ik een drankje heb gedronken is het tijd om verder te gaan. Eigenlijk is de dag al geslaagd, maar dan zie ik nog vier Schotse hooglanders. Twee liggen te luieren onder hoge bomen. Megaschattig is de baby-hooglander die bij zijn moeder drinkt. Hij is niet meer zo klein, maar wel vergeleken met de anderen. Als hij genoeg gedronken heeft, gaat hij heerlijk chillen.

Ik kijk weer naar de skyline van de stad. Nergens in Nederland vind je zo'n eiland in de stad en ben je in no-time weer in de bewoonde wereld.

afbeelding van Saskia van den Brand en de skyline van Rotterdam.
Saskia van den Brand en de skyline van Rotterdam.

Praktische tips:

  • Eiland van Brienenoord is bereikbaar via de Arend en de Zeemeeuwbrug. Je kunt je auto zetten bij het Cor van Kieboomplein. Het is niet mogelijk om met je auto het terrein op te rijden. Wel kun je een deel van het eiland verkennen met de fiets.

  • Het eiland is bereikbaar met het OV. Neem tram 23 naar de halte Noorderhelling. Het is ongeveer 5 minuten naar de Arend en de Zeemeeuwbrug of neem de watertaxi via aanlegsteiger ‘010 Stadion Feyenoord’.

  • Buitenplaats Brienenoord organiseert regelmatig evenementen met kunstenaars. Op deze website kun je meer informatie vinden. Ook is het mogelijk om er te lunchen en er wordt regelmatig een avondmenu aangeboden.
     
  • Loop bijvoorbeeld het Rondje Stadionpark (5 kilometer), dan ligt het eiland op je route. Je kunt je wandeling op het eiland ook combineren met een stadswandeling in Rotterdam (5 kilometer).