Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De 5 mooiste wandelroutes op Eiland IJsselmonde

Eiland IJsselmonde is een verrassend gevarieerd gebied onder de rook van Rotterdam. Tussen de Oude Maas en rivier de Noord vind je schitterende natuurgebieden. Wandel.nl heeft de 5 mooiste wandelroutes op het eiland voor je uitgezocht.

Eiland IJsselmonde is een verrassend gevarieerd gebied onder de rook van Rotterdam. Tussen de Oude Maas en rivier de Noord vind je schitterende natuurgebieden. Die nog helemaal niet zo bekend zijn en daardoor lekker rustig. Soms liggen de gebieden goed verstopt tussen industrie en woonkernen, maar eenmaal gevonden is het er schitterend wandelen. Op Eiland IJsselmonde vind je zeldzame grienden, ruige stormbossen en bijzondere polders met volop vogels. Op de website www.ontdekijsselmonde.nl staan alle wandelroutes op een rijtje. De mooiste vijf delen we hier!

1. Het groene lint

Maak kennis met de groene overs van de Oude Maas. Het wandelpad voert langs het water van de brede rivier en duikt af en toe de beschutting in. Je wandelt 16 kilometer door de Rhoonse en Carnisse grienden en door de griend van Klein Profijt. Grienden zijn voormalige wilgenplantages, waar tegenwoordig de natuur haar gang mag gaan. Smalle paden leiden je tussen bomen door het bijzonder fraaie gebied in. De grienden staan in rechtstreekse verbinding met de getijden van de Oude Maas en eb en vloed zorgen hier voor unieke flora en fauna. Zelfs de bever laat zich hier weer zien!

Groene wilgen
Vossenpad langs het water

2. Vossenpad

Tijdens deze wandeling van zo’n 10 kilometer ontdek je het mooie, gevarieerde landschap tussen Barendrecht, Rhoon en de Oude Maas. Twee boeren hebben een deel van hun land beschikbaar gesteld zodat je kan genieten van deze bijzondere omgeving. Dit is de perfecte wandeling om de natuur langs de Oude Maas te ontdekken. In de grienden loop je op de houten vlonder prachtig langs de eindeloze rijen knotwilgen. In het tweede deel van de route ontdek je de groene dijken en onaangetaste polders van Rhoon. Onderweg moet je over een hek klimmen en loop je tussen de koeien en schapen door, avontuurlijk dus! Zin in een kop koffie? Onderweg kun je even een stop maken bij Brasserie Rhoonse Polder.

3. De groene schil rondom Ridderkerk

De omgeving van Ridderkerk kent bijzonder groen. Ooit strekte zich aan de oostkant van het stadje een aaneenschakeling van gorzen uit. Dit zijn buitendijkse gronden die alleen bij zeer hoog water overstromen. Nu liggen er drie totaal verschillende natuur- en recreatiegebieden. Deze wandeling van 7 kilometer begint in het Gorzenpark, een bijzondere plek waar tot 1970 puin werd gestort. Ondertussen is het helemaal opgeknapt en een prachtig heuvelachtig park geworden met een uitkijktoren met prachtig uitzicht bovenop de heuvel. Je wandelt daarna verder door de zeldzame natuur in de Crezéepolder. Dit gebied staat onder invloed van eb en vloed. Vogels vinden het hier heerlijk, tientallen soorten hebben van de polder hun thuis gemaakt. Ook in het water is het erg levendig met allerlei vissoorten. De route brengt je uiteindelijk naar de Ridderkerkse grienden, waar je heerlijk door het wilgenvloedbos kan struinen.

Bruggetje over het water
Groene wandeling rondom Hoogvliet

4. Groene wandeling rondom Hoogvliet

Hoogvliet is nou niet bepaald een plaats die je associeert met een mooie wandelroute. Toch is de groene schil rondom Hoogvliet zeker een wandeling waard. Deze wandeling van zo’n 7 kilometer begint bij Park De Heerlijkheid met zijn eigen panoramaheuvel, moerasgebied en een klein Arboretum. De wandeling gaat daarna richting het Ruigeplaatbos, dat zijn naam eer aandoet met een ruig bos. Zo’n 25 jaar richtte een hevige storm veel schade aan. Daarna werd besloten het beschadigde bos aan de natuur over te laten, waardoor er nu een uniek verwilderd bos is ontstaan met bijzondere planten, bloemen, paddenstoelen en dieren. Sinds enkele jaren banjeren ook de Schotse hooglanders erdoorheen. Het vlonderpad over de Visserijgriend vormt daarna een prachtige afsluiter van de wandeling.

5. Kastelenroute Rhoon en Valckesteijn

Wist je dat Rhoon een middeleeuwse dorpskern met een mooi kasteel heeft? In deze wandeling van 11 kilometer ontdek je de verscholen natuur en middeleeuwse geschiedenis onder de rook van Rotterdam. De wandeling voert je langs het kasteel van Rhoon dat in 1432 gebouwd werd. Het kasteel heeft een mooie kasteeltuin waar je vrij mag rondlopen en in de kasteelgaard vind je een mooi perenberceau, een booglaantje met perenbomen. Daarna brengt de wandeling je langs het voormalige Slot Valckesteyn. Hier is nu niets meer van te zien, maar je kunt heerlijk wandelen in het Valckensteynse Bos waar de bonte specht, de buizerd en de ijsvogel hun thuis hebben gemaakt. Een echte aanrader!

Afbeelding 5 5 Mooiste Wandelroutes Op Eiland Ijsselmonde